Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm

Gierga

Recommended Posts

Nie budowałem ale mam w projekcie ten materiał. Właśnie wróciłem od szefa firmy, który ma wycenić stan surowy otwarty mojego domu. Odmówił mi generalnie porady z czego budować. Mówi, że jest to indywidualna decyzja inwestora. Jemu jest wszystko jedno. W trakcie rozmowy powiedział jednak, że budował w ub. roku ścianę jednowarstwową z Porothermu 44 na cienkie spoiwo i mówi że miało być tanio bo bez ocieplenia ale za to zaprawy wyszło nie za 2000 tak jak wynika z norm ale za blisko 7000.

Jeśli budujemy ścianę dwuwarstwową to wg jego oceny lepiej zasosować tradycyjną ceramikę ( nie jest taka krycha jak Porotherm) i najwyżej dać nie 12 a 14 cm docieplenia.

Jeśli się pytasz Tych co już zbudowali to raczej nie oczekuj ocen negatywnych bo nikt nie lubi przyznawać się do błędów. Taka jest ludzka natura.

Ja w projekcie miałam Porotherm i tak też wybudowałam swój dom. Ogólnie nie żałuję, bo widzę już teraz że dobrze trzyma temperaturę, gdy na dworzu ciepło to w domu zimno i na odwrót. Prawdą jest że jest trochę kruchy oraz źle się buduje wszystkie wykusze i zaokrąglone ściany.

Ściany działowe mam z BK i też się kruszy, ale za to łatwo przycina.

Także jak widać wszystkie materiały mają + i -. Nie ma super materiałów. :lol:

Ja tez zdecydowalam sie/maz :D / na porotherm44...i bardzo chcialabym cos wiecej dowiedziec sie jak sie w takim domku mieszka??????? Calya zachodnia Europa buduje z tego ,tym wiecej sie dziwie, ze mam jakies wady :o

:lol: :lol:

Ma wadę: cenę jednostkową! Ale warto zastosować choćby dlatego, że co drogie to w efekcie tanie. Natomiast szanowni wykonawcy nie lubią tej technologii bo trzeba trochę uważać, błędy są widoczne natychmiast no i oczywiście nie mogą "bajerować" [ 1 m2 ściany wykonuje się w ciągu 1 godziny]. Dla Inwestora jest to jedna z najlepszych obecnie technologii -

dom posiada korzystny "klimat", również jest tani w eksploatacji [koszty ogrzewania]. Pozdrawiam

A ja tam już zdecydowałam, nie poroterm, a silka. Patrząc na te krzywe ściany z porotermu i jego rozkruszanie dosłownie w rękach :( ,myslę że nie bedę żałowała. Bedzie silka 18+wełna 12+ cegła klinkierowa. :D

Czytając takie wypowiedzi, wydaje mi się, że chyba miałem niesamowitego farta. Mój porotherm był równiutki jak niemiecka Highway i to na całej swojej czerwonej długości. Gdy mi przyszło rozwalić ściankę działową z PTH 11,5 (poprawiałem radosną twórczość mojej żonki :D ), to praktycznie większość pustaków była do powtórnego wykorzystania (kruszy się w rękach???- O, Matko, co za bzdety!!! :o ). Czyli co? Miałem farta? Czy też może taki jest Porotherm z natury, natomiast niektóre osoby, które piszą na jego temat nie mają o nim zielonego pojęcia, bo go nigdy w ręce nie miały!

To ja jestem farciarz nr 2. :-)

U nas tez powstaly niewielkie straty, glownie z docinania cegiel. Tyle, ze troche ten PTH nie bardzo spasowany byl. Po wybudowaniu stanu surowego bylo kilkadziesiat miejsc w ktorych niezle wialo. Poza tym, jestem bardzo zadowolony.

Mam taka sama sciane jak Grzegorz tylko zamiast welny mamy styropian.

Pozdro

Jay

Też mam ścianę grubości 38 cm.

Jeśli chodzi o łatwość murowania , równość ścian , trwałość pustaków i ich wytrzymałość to nie mam żadnych skrag , ale...

I tak będę ocieplał dlatego ponownie nie kupowałbym porothermu Wienerbergera tylko coś podbnego ale znacznie tańszego

• 2 months później...
Jestem kolejnym farciarzem. Mam 44 i chociaż jeszcze nie mieszkam, to zauważyłem ciekawe rzeczy. Niedawno wstawiłem okna i faktycznie mikroklimat panujący we wnętrzu mogę określić jako bardzo przyjemny. Myślę, że tak ostra krytyka tego materiału jest przesadzona. Ja mam z Zielonki.

cieszę sie bo za miesiąc zaczynamy murować z Pth 44, od znajomych też słyszałem wiele dobrych opinii :D

Jak opisywałem w swoim dzienniku budowy sam chciałem budować z PTH 38. Pojechałem do skłądu i facet dał mi takiego pustaka z palety. Rozebrałem go w ręku.

Dlatego stawiam z Plecewickiego MEGA 30, docieplam styropianem i nie mam praktycznie odpadów.

Właściciel składu chwali klinkier Windenberga ale nie chce sprzedawać PTH bo za drogo mu wychodzą telefony w sprawie reklamacji. Średnio ok 10% odpadów.

Faktem jest, że w Polsce są dwie cegielnie, z których PTH jest dobry i chyba jedną z nich jest Zielonka, ale trzeba mieć farta, żeby trafić.

Kiedyś wspomniany właściciel skłądu podjechał do np. Zielonki (nie pamiętam nazwy, ale to była jedna z tych dobrych cegielni) i zaczęli mu ładować towar z innej cegielni, podobno dlatego, że polityka wymaga uzupełniania składów.

Osobiście uważam, że jeśli ktoś się decyduje na ścieny dwu i więcej warstwowe, to szkoda wydawać pieniędzy na materiał, który tworzono z zamysłem ścian jednowastwowych

Faktem jest, że w Polsce są dwie cegielnie, z których PTH jest dobry i chyba jedną z nich jest Zielonka, ale trzeba mieć farta, żeby trafić.

Według wypowiedzi na tym forum z zeszłęgo roku Zielonka była najgorszą cegielnią Wienebergera. W tym roku już jest najlepszą. Wszystko jedno. Ja mam ten porotherm z zielonki i z niego cały dom. Stoi normalnie. Nic nie pęka. Owszem porotherm jest materiałem kruchszym i łatwiej go rozłupać, ale w ścianie zachowuje się tak samo jak inny pustak.

Ja kupowałem w zeszłym roku U-220 Porotherm Zielonka po 1,53 zł za szt loco budowa brutto i wtedy to był najtańszy U-220. Plecewice były po 1,70-cośtam.

Murarze, którzy stawiali dom, mówili że to dobry materiał. Nie narzekali.

Właśnie buduję z Wienebergera.

Nic się nie kruszy chyba, że się chce żeby się pokruszyło :))

Idzie mało zaprawy.

Na początku murarz b. narzekał bo wcześniej z takiego materiału nie budował.

zew. robię z 38 cm, potem dam styropian na ocieplenie.

Odradzano mi 44 cm bez ocieplenia.

Miał być Porotherm 25 + 12 cm wełny. Będzie Max olsztyński 28,8 + 12 cm wełny. Ściany nośne wewnątrz U220. Jestem na etapie korytowania ław fudamentowych. Dom nie jest duży ale jak patrzę w wykop to nie myślałem, że jest tak mały. Pocieszam się, że inni mieli takie same odczucia.