Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na eko-groszek

ms-6

Recommended Posts

Witam.

Wiem , że tego typu pytań jest wiele ale czas płynie i myślę , że nowe technologie wymuszają na nas, że należy ciągle powtarzać to pytanie (nowe sterowniki, palniki itp).

Proszę o pomoc w wyborze pieca na eko-groszek dla domu nowo-budowanego o powierzchni 102 m2.

Jakie producenta polecacie , jaki piec itp? Za udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Wiem , że tego typu pytań jest wiele ale czas płynie i myślę , że nowe technologie wymuszają na nas, że należy ciągle powtarzać to pytanie (nowe sterowniki, palniki itp).

Proszę o pomoc w wyborze pieca na eko-groszek dla domu nowo-budowanego o powierzchni 102 m2.

Jakie producenta polecacie , jaki piec itp? Za udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję

Zajrzyj tutaj jeśli jesteś zainteresowany:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page769

Nowe technologie wymuszają by nie pchać kotła na węgiel do domu 102m2! A właściwie to już do żadnego nie powinno się tego robić. Przepisy powinny tego zabraniać, Kraków już się do tego szykuje.

Zabronić to powinni ci tu pisać choć przy tak małym domku można było coś innego wybrać z tym że trzeba było trochę wcześniej o tym myśleć.

Liwko, umiesz czytać?? Jeśli tak, to przeczytaj uwaznie pytanie, jakie zadał założyciel wątku. Jeśli nie potrafisz na nie odpowiedzieć, to w.....j.

ms-6, odpowiem Ci tak. Szukaj jak najmniejszego kotła o jak najmniejszej mocy. Koledzy karoka, minertu i inni w wątku, który przytoczył Ci karoka, napewno chętnie doradzą.

Pozdrawiam

Zakazać powinno się budować nowe domy ogrzewane węglem!

http://www.chronmyklimat.pl/inicjatywy-lokalne/10600-krakow___zakaz_palenia_weglem

Następny naganiająco-zakazujacy.

Kwestie ekonomicznego spalania węgla kamiennego była już wielokrotnie wyjaśniana w tym wątku. Pisaliśmy, że problemem nie jest to że się spala tylko sposób w jak się spala. Publikowałem zdjęcie swojego komina i tego „syfu”, który podobni powinien się z niego wydobywać, a nie chce.

Jak dla mnie trzeba być albo kompletnym d…bilem, albo cwanym naganiaczem żeby nie chcieć tego zrozumieć. Livko sprawiasz raczej wrażenie inteligentnego, pomyśl o swoim kominku i prądzie do swojej PC, który jak by nie było powstaje właśnie ze spalania najgorszych gatunków węgla.

Ale lepszy jest jeden wysoki komin, z porządnymi filtrami niż tysiące kopcących potworków :p

Moim zdaniem kocioł na węgiel w nowym domu w XXI wieku to nieporozumienie i powinno się tego zakazać. I jestem pewien, że prędzej czy później to nastąpi. Zresztą oprócz Krakowa były na tym forum przykłady gdzie takich inwestycji już nie wolno czynić. Spiralka ruszyła panowie :)

Dajcie spokój chłopaki bo znowu się burza rozpęta a chłopak zamiast się coś dowiedzieć to tylko obelg i pierdół się naczyta.

Niektórzy są już tacy "akuratni" i włażą między wódkę a zakąskę :)

Czy włażę tam gdzie ktoś pyta o np. PCi i nawracam żeby tego błędu nie robił :)

Czasem się zdarzy ale nie żeby nawracać a prostować to co inni wypisują o tym czego na oczy nie widzieli i wmawiają innym jakie to zło.

Ja zawsze powtarzam, najbardziej jetem zadowolony po kolei z:

-wentylacji mechanicznej (komfort)

-podłogówki w całym domu (komfort)

-stacji uzdatniania wody (mamy twardą wodę a więc komfort)

-dopiero na czwartym miejscu PC. Oprócz tego że grzeje i to w dodatku tanio to jest nudna. Nawet fajki przez nią rzuciłem i kielicha nie ma gdzie chlapnąć. Przestałem przez nią pić i palić! Czyli ewidentne oszczędności na ogrzewaniu :D

Witam.

Najmniejszy, jaki może być to 7kW a deko większy 12kW

Jak jesteś zainteresowany - zapraszam do kontaktu na priv.