Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na eko-groszek

ms-6

Recommended Posts

Dziękuję za odpowiedzi. Co do pompy to koszty instalacji podejrzewam, że są kilkakrotnie wyższe niż eko! Poza tym chciałbym mieć ogrzewanie, które nie sprawiłoby że oglądałbym co dziennie prognozy pogody z myślą czy moja PC da radę. Kolega załoażył pompę, później wentylację mechaniczną i jeszcze małą pompę do wentylacji i co??? Przy -12 oC w domu +19 :( Koszty wyszły go około 4 razy większe niż jakby założył piec na eko, nie wspomnę o ociepleniu (styropian grafitowy 20cm).

PC jest rozwiązaniem ale dla bogatych choć i tak oni narzekają na instalacje za które zapłacili grubą kasę więc proszę się nie oszukiwać!

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hehe :D

Chcesz skany moich rachunków za prąd?

Koszt

10tyś PC

10tyś odwierty (dzisiaj samemu zrobiłbym poziomy za 5tyś)

7tś kotłownia

Koszt kotłowni węglowej

kocioł?

komin?

kotłownia?

dodatkowe metry na skład węgla (no chyba że się chce w deszczu, mrozie, śniegu itd zapindalać z workami z podwórka)

Wyjdzie mniej? A jeżeli tak to ile?

Co do temperatury.

Kiedyś nagrzebałem w sterowniku i w łazience miałem 28 a w salonie 25 stopni, i to w największy mróz (za wysoko ustawiona krzywa). Przy podłogówce te temperatury były już nie do zniesienia.

W salonie utrzymujemy temperaturę w okolicach 21-22 stopnie, w sypialni 20, a w łazienkach 24-25.

Jest tanio, miło i przyjemnie, a co najważniejsze bezobsługowo:)

Nie muszę jechać kupić, zwalić, palić, czyścić, wywozić, przeglądać komin itd.

Czas działania sprężarki przewidziany jest na 100 000h. U mnie pompa pracuje 2000h rocznie.

Przez 20 lat u rodziców w domu wymieniliśmy trzy kotły.

Kolega ma kocioł Klimosza i w tym samym czasie zepsuł mu się 6 razy. Pluje na co popadnie że mnie nie posłuchał. Namawiałem go, bo w tym samym czasie się budowaliśmy.

Ale co ja tu będę pisał...

Ktoś gdzieś ma skopany system z PC, a durna Europa pcha się w te całe pompy ciepła :)

Tak, tak to tylko wam wychodzi wszystko tak tanio.

Już właśnie czytałem nie raz te wasze teorie i ładowaniu łopatą węgla codziennie do pieca.

Daj sobie na wstrzymanie.

Trzy kotły na 20 lat to jakieś ciulowe te piece kupili.

Następnym razem wyślij do mnie to po starej znajomości coś porządnego im wyślę hehe.

Tak, tak to tylko wam wychodzi wszystko tak tanio.

Już właśnie czytałem nie raz te wasze teorie i ładowaniu łopatą węgla codziennie do pieca.

Daj sobie na wstrzymanie.

Trzy kotły na 20 lat to jakieś ciulowe te piece kupili.

Następnym razem wyślij do mnie to po starej znajomości coś porządnego im wyślę hehe.

Różnica między tobą a mną polega na tym, że ty na tych kotłach zarabiasz a ja na pompach nie. Ja piszę jako zwyczajny użytkownik, który mieszkał z różnymi kotłami przez kilkadziesiąt lat, zna dzisiejsze kotły znajomych i problemy jakie z nimi mają i nigdy w życiu nie chce mieć już do czynienia z takim potworkiem. Dom ma służyć do mieszkania i wypoczynku, a nie żeby się z nim pier...papier :)

Ma być, tanio, ciepło i bezobsługowo ;)

Różnica między tobą a mną polega na tym, że ty na tych kotłach zarabiasz a ja na pompach nie. Ja piszę jako zwyczajny użytkownik, który mieszkał z różnymi kotłami przez kilkadziesiąt lat, zna dzisiejsze kotły znajomych i problemy jakie z nimi mają i nigdy w życiu nie chce mieć już do czynienia z takim potworkiem. Dom ma służyć do mieszkania i wypoczynku, a nie żeby się z nim pier...papier :)

Ma być, tanio, ciepło i bezobsługowo ;)

Liwko różnica między innymi sprzedawcami a mną jest taka że ja normalnie pracuję i nie jest to moje źródło utrzymania jakbyś nie wiedział.

Jak coś sprzedam, to coś dorobię, nie naciągam ludzi na przewymiarowane kotły żeby tylko więcej zarobić a wręcz przeciwnie toczę niekiedy wielkie batalie o to żeby takiego błędu nie zrobili.

Na tym co mam w ofercie dobrze się znam, tak mi się wydaje bynajmniej i zawsze potrafię pomóc klientowi jak ma problem.

Moja firma nie jest otwarta od do, o czym mieli okazję przekonać się moi klienci że nawet mając jakiś nawet niewielki problem dzwonili nawet po godz, 23-ej i nikt ich z tych powodów nie beształ.

Jest tanio, ciepło i mało obsługowo :)

To nie te kotły które znasz :)

To dodajmy... do uzytkowników PC

komin do kominka

kominek

syf w salonie....

Niby nikomu jest niepotrzebny ale 100% użytkowników PC ma kominki..przypadek? jak liczyć koszty to liczyć...

Piotr przecież wiesz to tylko dla klimatu :)

a w rzeczywistości podstawowe źródło ogrzewania.

Pompki już tak mają, oszczędzają na pomieszczeniu na kotłowni, kominie który i tak musi stać a później kotłownia w salonie hehe.

Ja pierdzielę takie wygody i syf gdzie mam odpocząć.

mój sąsiad też tak gadał na początku, że "mebel" i takie tam. Teraz prawie codziennie widzę po dymie z komina, ze mebel nad wyraz często używany :)

Tak, tak, czysto tanio i bezobsługowo :)

Ja pierdzielę takie klimaty,

Klimat to ja czuję jak w Adriatyku jajca moczę a młoda Chorwatka mi browara w bikini donosi :)

żonie w tym samym czasie usługuje młody Chorwat :)

Z tym "klimatem" to nic dodać nic ująć. Sam mam kominek - ostatnio ze 2 razy przepaliłem, wcześniej w pażdzierniku. Wqrwia mnie popiół lecące na podłogę jak otwierasz drzwiczki. Głupie napalenie w kominku wiąże się póżniej ze sprzątaniem połowy salonu. Fajny klimat, nie ma co.