Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na eko-groszek

ms-6

Recommended Posts

Heh, nawet ta wirtualna rzeczywistość nie ujmuje koło tego koszyka z drewnem całej armii robactwa które rozbiega się po salonie :)

Ale arturek zaraz napisze że żyje w symbiozie z naturą :)

Nie zaprzeczaj bo 16 lat paliłem drewnem, ty na razie jak zwykle teoretyzujesz a będziesz miał okazję tego doświadczyć.

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powracamy do tematu :)

Mam dom 118m2 i nie znalazłem kotła na ekogroszek z nominalną mocą 3,5kW przy -20st.C jaką mój dom potrzebował do uzupełnienia strat ciepła przy zachowaniu +21st.C w domu,to powinno wystarczyć autorowi,który ma dom 100m2...

A jakbyś tak pogadał z jareckim?? on na pewno ma taki w produkcji.... pewnie niedrogo ci sprzeda...

U mnie już za późno,może autor tematu zaryzykuje ;)

Kaszpir ma 160m2 i u niego 12kW w cienkim domu z PID nie sprawdza się a co dopiero w 100m2 nie wiadomo jakim,może 2-3 litrowym ?

Arturku a czym wytłumaczysz to że kocioł 19kW grzeje 135m2 i nie ma nic na kominie w kominie a i w kotle jest sucho ?

Wiem, wybryk natury i jest to niezgodne z twoim liczydłem, ktoś się myli :)

Czy tylko sterowniki z Pid są na rynku, czy jak już taki mamy to już jesteśmy zmuszeni z tego korzystać ?

Dom będzie miał dokładnie 97 m2 parterówka., Jestem na etapie fundamentów wiec ogrzewanie mogę wybrać każde (oprócz gazu) ale chcę postanowić w ciągu miesiąca. Obliczyłem koszt instalacji na eko-groszek i wyszło około 15-18 tys. Ściany Ytong 24 + 15 styopianu, okna jeszcze nie wiem, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie podłogowe planuje na całości ewentualnie w sypialniach grzejniki (niby podłogówka nie zdrowa tam gdzie się śpi).

Z tego co czytałem wątek ten śledzą osoby z branży więc proszę o oferty cenowe.

http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Fwizualizacje%2FZ64%2FZ64_view2.jpg&size=&height=738

Edytowane przez ms-6

Dom będzie miał dokładnie 97 m2 parterówka., Jestem na etapie fundamentów wiec ogrzewanie mogę wybrać każde (oprócz gazu) ale chcę postanowić w ciągu miesiąca. Obliczyłem koszt instalacji na eko-groszek i wyszło około 15-18 tys. Ściany Ytong 24 + 15 styopianu, okna jeszcze nie wiem, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie podłogowe planuje na całości ewentualnie w sypialniach grzejniki (niby podłogówka nie zdrowa tam gdzie się śpi).

Z tego co czytałem wątek ten śledzą osoby z branży więc proszę o oferty cenowe.

http://z500.pl/thumb.php?src=res%2Fwizualizacje%2FZ64%2FZ64_view2.jpg&size=&height=738

Super że chcesz ogrzewanie podłogowe w całym domu. Jeżeli poczytasz wątki o ogrzewaniu podłogowym to zrobisz również w sypaialni.

A mając takie ogrzewanie i paląc w kotle, będziesz musiał mieszać ciepło z zimnem :(

Mając już grzejnik niskotemperaturowy jakim jest podłogówka masz już spełniony jeden z warunków dla prądu lub PC. Napisz jak dużą masz działkę.

PS. Mam kominek. Przez 4 lata spaliłem w nim 2m3 buczyny. Znam przykłady forumowiczów z PC bez kominków.