ms-6 03.02.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 No nie jest Masz już podłogówkę i kolektor poziomy. Wystarczy teraz wstawić PC i po robocie;) W szczegółach nie jest to wcale bardziej kłopotliwe;) Zbyt dużo się nie dowiedziałem po Twoim wpisie Z moich ustaleń całkowity koszt tego typu instalacji to około 35 tys więc przy dobrych wiatrach. Znasz firmę co zrobi to za 20 tys z pisemną gwarancją zdolności grzewczej (temp 22-23 )oraz kosztów za prąd nie większych niż 500 zł za m-c. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 03.02.2013 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 w taki piękny domek węgiel? nie szkoda m2? Dotychczas mieszkałem na 50m2 więc te 5m2 jak poświęcę na piec to tragedii nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 ms ja mieszkam nad gopłem to masz niedaleko przyjedż dotknij czy to się sprawdza czy nieo kosztach trochę dużych mówisz.u mnie ta nędzna podróbka pompy zmieściła się w 15 tyś bez zasobnika- aha - nie jestem sprzedawcą pomp.projekt masz z 500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 żona się jeszcze bardziej się ucieszy jak tam stawi pralkę i będzie miala suszarnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Zbyt dużo się nie dowiedziałem po Twoim wpisie Z moich ustaleń całkowity koszt tego typu instalacji to około 35 tys więc przy dobrych wiatrach. Znasz firmę co zrobi to za 20 tys z pisemną gwarancją zdolności grzewczej (temp 22-23 )oraz kosztów za prąd nie większych niż 500 zł za m-c. ? Pierwszą wycenę miałem na 70 000zł Kwotę rocznych rachunków mam w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 no to koszty u mnie za styczeń 310 kwh x 60 groszy = 185zł plus 65 kg brykietu dębowego =48zł słuchaj liwka to żle nie wyjdziesz bez jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 03.02.2013 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) ms ja mieszkam nad gopłem to masz niedaleko przyjedż dotknij czy to się sprawdza czy nie o kosztach trochę dużych mówisz. u mnie ta nędzna podróbka pompy zmieściła się w 15 tyś bez zasobnika- aha - nie jestem sprzedawcą pomp. projekt masz z 500? tak projekt mam ze studia Z500 , zchęcią bym obejrzał twoją instalację jak można proszą o namiary na priv Edytowane 3 Lutego 2013 przez ms-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 03.02.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 tak projekt mam ze studia Z500 , zchęcią bym obejrzał twoją instalację jak można proszą o namiary na priv Zanim podejmiesz decyzję zrób OZC (np.: kol asolt może Ci to policzyć) z OZC będziesz wiedział ile twój domek będzie zjadał kWh na sezon ... potem wybierz źródło ciepła... Nie chcesz gazu ? Dlaczego ? Inwestycja wyjdzie taniej jak pompa a grzanie troszkę drożej jak groszkiem Będziesz miał ilość kWh na sezon to poszukaj postów kol kbab , ma fajny kalkulator w którym podstawiasz ilość kWh na sezon , ceny nośników energii w twoim rejonie i masz czarno na białym co i jak. Do tego koszty inwestycji i możesz wybierać. Może się okazać że jednak groszek nie jest taki zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.02.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 hehe ale się chłopaki rzucili niczym sępy na pustyni bedzie kolega miał zapewne co przebierać w ofertach musi byc krucho z ofertami skoro ktoś pyta sie o kocioł na eko a tu same PC aa tylko uwaga na aneksy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 hehe ja żadnej pompy w życiu nie sprzedałem a to że taką w domu mam [i przy okazji żonę szczęsliwą z pralni zamiast składziku węgla ] to chyba nie grzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 03.02.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 http://www.fotosik.pl/u/pionan/album/1390703 moja kotłownia - całe 6 m2. I modelka się jeszcze zmieściła można?? można. Przy okazji można zerknąć jaki to syf w chacie robi palenie "wunglem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Te 40kwh/m2/rok to u ciebie teoria jak na razie o czym kolegę nie informujesz. To co do szlagierowego hasła: kupę kasy za komin spalinowy w kotłowni za komin spalinowy do kotłowni którą urządzam w salonie hehe Tak się robi w XXI-ym wieku Liwko proponuje wyjść z jaskiń a Ty w nowym domu robisz jaskinię, ech artur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 artur ma b.dużą szansę u siebie zejść do tych 40 kwhm2rok ja z praktyki wiem że ten dom może w styczniu zużyciu prądu za okolo 150 -200zł przy byle jakiej pompie za samo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 04.02.2013 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dziwie się , że pieca na eko jeszcze mi nikt nie zaproponował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dziwie się , że pieca na eko jeszcze mi nikt nie zaproponował No to ci wyślę bo aż wstyd, tylu producentów, sprzedających i żadnej oferty, masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 04.02.2013 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Pytanie odnośnie PC Jaki jest realny koszt całego ogrzewania z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Pytanie odnośnie PC Jaki jest realny koszt całego ogrzewania z PC Rozstrzał jest bardzo duży i wszystko zależy od tego ile potrafisz samemu zrobić (podłogówka, dolne źródło, być może kotłownia) U mnie wyszło 27tyś + podłogówka. Gdybym zamiast odwiertów zrobił samemu kolektor poziomy zmieścił bym się w 22tyś. W pomieszczeniu gospodarczym gdzie stoi pompa (5,5m2) mam jeszcze pralkę, suszarkę, dwa zbiorniki na wodę (jeden duży nie wszedł), zlew, kosz na brudy, stację uzdatniania wody i jest jeszcze swobodne przejście do garażu. Jest czysto i nic nie śmierdzi. O tym też warto pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Na forum jest zawsze bardzo niski a w rzeczywistości bywa różnie Widziałem niedawno w wątku założonym przez kolegę Pyxis wypowiedź chłopka który wydawało mi się że pisał prawdę. Nie pamiętam jego nicka teraz ale coś pisał o całej kompletnej instalacji w granicach 45 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Poszperaj w tych wątkachhttp://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Na forum jest zawsze bardzo niski a w rzeczywistości bywa różnie Widziałem niedawno w wątku założonym przez kolegę Pyxis wypowiedź chłopka który wydawało mi się że pisał prawdę. Nie pamiętam jego nicka teraz ale coś pisał o całej kompletnej instalacji w granicach 45 tysi. A nie napisał dla jakiego domu? Jeżeli tak dobierasz kotły to dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts