Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na eko-groszek

ms-6

Recommended Posts

No nie jest :)

Masz już podłogówkę i kolektor poziomy. Wystarczy teraz wstawić PC i po robocie;)

W szczegółach nie jest to wcale bardziej kłopotliwe;)

Zbyt dużo się nie dowiedziałem po Twoim wpisie :( Z moich ustaleń całkowity koszt tego typu instalacji to około 35 tys więc przy dobrych wiatrach.

Znasz firmę co zrobi to za 20 tys z pisemną gwarancją zdolności grzewczej (temp 22-23 )oraz kosztów za prąd nie większych niż 500 zł za m-c. ?

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbyt dużo się nie dowiedziałem po Twoim wpisie :( Z moich ustaleń całkowity koszt tego typu instalacji to około 35 tys więc przy dobrych wiatrach.

Znasz firmę co zrobi to za 20 tys z pisemną gwarancją zdolności grzewczej (temp 22-23 )oraz kosztów za prąd nie większych niż 500 zł za m-c. ?

Pierwszą wycenę miałem na 70 000zł :D

Kwotę rocznych rachunków mam w stopce.

ms ja mieszkam nad gopłem to masz niedaleko przyjedż dotknij czy to się sprawdza czy nie

o kosztach trochę dużych mówisz.

u mnie ta nędzna podróbka pompy zmieściła się w 15 tyś bez zasobnika-

aha - nie jestem sprzedawcą pomp.

projekt masz z 500?

tak projekt mam ze studia Z500 , zchęcią bym obejrzał twoją instalację jak można proszą o namiary na priv

Edytowane przez ms-6

tak projekt mam ze studia Z500 , zchęcią bym obejrzał twoją instalację jak można proszą o namiary na priv

Zanim podejmiesz decyzję zrób OZC (np.: kol asolt może Ci to policzyć) z OZC będziesz wiedział ile twój domek będzie zjadał kWh na sezon ...

potem wybierz źródło ciepła...

Nie chcesz gazu ? Dlaczego ? Inwestycja wyjdzie taniej jak pompa a grzanie troszkę drożej jak groszkiem

Będziesz miał ilość kWh na sezon to poszukaj postów kol kbab , ma fajny kalkulator w którym podstawiasz ilość kWh na sezon , ceny nośników energii w twoim rejonie i masz czarno na białym co i jak. Do tego koszty inwestycji i możesz wybierać.

Może się okazać że jednak groszek nie jest taki zły ;)

Te 40kwh/m2/rok to u ciebie teoria jak na razie o czym kolegę nie informujesz.

To co do szlagierowego hasła: kupę kasy za komin spalinowy w kotłowni za komin spalinowy do kotłowni którą urządzam w salonie hehe

Tak się robi w XXI-ym wieku :)

Liwko proponuje wyjść z jaskiń a Ty w nowym domu robisz jaskinię, ech artur.

Pytanie odnośnie PC Jaki jest realny koszt całego ogrzewania z PC

Rozstrzał jest bardzo duży i wszystko zależy od tego ile potrafisz samemu zrobić (podłogówka, dolne źródło, być może kotłownia)

U mnie wyszło 27tyś + podłogówka. Gdybym zamiast odwiertów zrobił samemu kolektor poziomy zmieścił bym się w 22tyś.

W pomieszczeniu gospodarczym gdzie stoi pompa (5,5m2) mam jeszcze pralkę, suszarkę, dwa zbiorniki na wodę (jeden duży nie wszedł), zlew, kosz na brudy, stację uzdatniania wody i jest jeszcze swobodne przejście do garażu. Jest czysto i nic nie śmierdzi. O tym też warto pamiętać.

Na forum jest zawsze bardzo niski a w rzeczywistości bywa różnie :)

Widziałem niedawno w wątku założonym przez kolegę Pyxis wypowiedź chłopka który wydawało mi się że pisał prawdę.

Nie pamiętam jego nicka teraz ale coś pisał o całej kompletnej instalacji w granicach 45 tysi.

A nie napisał dla jakiego domu? Jeżeli tak dobierasz kotły to dziękuję bardzo.