karoka65 04.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Luknij tutaj, to był kolega ryba1977.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209006-Pompa-ciepla-ile-kosztuje-grzanie-CO-i-CWU/page48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 A nie napisał dla jakiego domu? Jeżeli tak dobierasz kotły to dziękuję bardzo. Nikomu nie dobieram pomp bo sie po prostu na tym nie znam i nie jest mi to do niczego potrzebne w tej chwili. Z kotłami jakoś sobie radzę i jeszcze nikogo w maliny nie wpuściłem. Co do twoich uszczypliwości i niektórych Twoich kolegów już przywykłem Także oszczędź sobie. Kolega m-6 wie co mu odpisałem i jakie jest moje stanowisko, decyzja to już do niego należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 04.02.2013 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 W projekcie mam napisane: Zap. na energię cieplną (c.o + c.w.u): 40,01 + 34,8 GJ/rok (11 114 + 9 674 kWh/rok) co Wam fachowcom to mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Duże to projektowe zapotrzebowanie na CO. Taki domek powinien mieć tego max połowę. Dlatego warto zrobić OZC i dołożyć ocieplenia.Ale prawie 10tyś. kWh na CWU??? Coś im się chyba pokićkało. Ilu was będzie mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 04.02.2013 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) 4 osoby dalej mam napisane Wyniki SZE dla budynkuWspółczynnik pow. zapotrzebowania ciepła: 71,2 W/m2Współczynnik kub. zapotrzebowania ciepła: 26,9 W/m3Współczynnik SZE powierzchniowy: 121,8 kWh/m2 - rokWspółczynnik SZE kubaturowy : 46,0 kWh/m3 - rokWspółczynnik A/V 0,55 m-1 Koleś kiedyś polecał mi : Panasonic Aquarea 7KW macie zdanie na jej temat? Cena około 13 tys Edytowane 4 Lutego 2013 przez ms-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 4 osoby dalej mam napisane Wyniki SZE dla budynku Współczynnik pow. zapotrzebowania ciepła: 71,2 W/m2 Współczynnik kub. zapotrzebowania ciepła: 26,9 W/m3 Współczynnik SZE powierzchniowy: 121,8 kWh/m2 - rok Współczynnik SZE kubaturowy : 46,0 kWh/m3 - rok Współczynnik A/V 0,55 m-1 Koleś kiedyś polecał mi : Panasonic Aquarea 7KW macie zdanie na jej temat? Cena około 13 tys Jak 4 osoby to spokojnie 4000kWh wystarczy. Co do reszty. Zrób porządne OZC. Wyjdzie ci jak na dłoni jakiej mocy potrzebujesz urządzenie grzewcze. OZC to podstawa! Jak domek nieco bardziej ocieplisz to tamta pompa powinna ci wystarczyć. Ja na twoim miejscu samemu zrobił bym kolektor poziomy i wstawił gruntową. Ale ta też nie będzie zła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Także juz pierwsze wnioski można wyciągać, nie wiem czy słuszne bo się przecież nie znam.Od ręki docieplić = dodatkowa kasa ( nie jestem przeciwnikiem, wręcz przeciwnie )Kolektor zakop sobie sam, będzie taniejOd ręki wmówiono ci że masz się kąpać w kałuży wody a nie w wannie i poleciało 60% na zużycie CWU ale będzie tanioPrasowanie, pranie, zmywarka będzie ci się tłukła po nocy żeby tylko zmieścić się w taniej taryfie.Dla mnie to nie jest normalny dom tylko więzienie i rygor wojskowy jak za Stalina.Ale będzie tanio.Nie po to tyram żeby całe życie oszczędzać i być niewolnikiem w swoim domu.Aha kotła koledze nie wciskałem żadnego, zaproponowałem rozważenie waszych propozycji ale z całą świadomością za i przeciw i z wiarygodnego źródła. To wszystko i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wojsko i wiezienie to on będzie miał wstawiając sobie do domu kocioł na paliwo stałe.Jeżeli sprawia ci trudność zaprogramowania pralki i zmywarki na drugą taryfę to nie mamy o czym karoka dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Czyli wnioski dobre wyciągąłem choć się nie znam hehe Szeroko pojęte niewolnictwo taniej taryfy jednak. Ja korzystam z czego chcę i kiedy chcę nie muszę niczego się uczyć ani patrzeć na zegarek, mi to nie odpowiada. Telewizor też tylko w nocy oglądasz ? W końcu też taniej, rachunkiem będzie można błysnąć po oczach na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to nie mamy o czym karoka dyskutować. Zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Żałosny jesteś człowieczku w tych swoich wywodach. A że nie umiesz oszczędzać i lubisz płacić rachunki to już nie moja sprawa. Ja wolę zaproponować forumowiczowi niewielkie rachunki i kofort bezobsługiwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Za taki "komfort" to ja dziękuję.To naprawdę ostatni wpis tutaj.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 To naprawdę ostatni wpis tutaj. Trzymam za słowo. Co do braku jakiegoś komfortu to wybacz, ale kompletnie nie wiem o co ci chodzi. O to że faktycznie pralkę i zmywarkę puszczam w taniej taryfie? Przecież ustawienie tego to 5 sekund, a skoro można za to zapłacić mniej to dlaczego mam tego nie robić? Na pozostałe rzeczy kompletnie nie zwracamy uwagi jaka jest taryfa (oczywiście PC jest zaprogramowana do maksymalnego wykorzystania taniej), a i tak wychodzi taniej niż w G11. Dziwię się że ludzie z tego nie korzystają, a marudzą na rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 04.02.2013 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Z wniosków jakie wyciągnąłem po przeczytaniu wpisów wynika że minimalna kwota za samą pompę + podłączenie + bojler to jest około 18-20 tys + podłogówka.Porównując więc początek inwestycji wychodzi 2-3 razy więcej niż za instalacje na ekogroszek. Wygoda jest lepsza, taniej w eksploatacji raczej nie będzie Planuje jeszcze obejrzeć kilka instalacji na PC i zobaczę. Co do groszku to nie przesadzajcie z tym syfem i miejscem nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 2-3 razy więcej? Kotłownia niemal taka sama, brak komina, mniej m2 powierzchni która też nie jest za darmo. Jeżeli wyjdzie drożej to niewiele. Czy będziesz chciał za ten komfort dodatkowo zapłacić to już twoja sprawa.I nie słuchaj karoki i ocieplaj solidnie dom. To są raz wydane pieniądze a oszczędności będą zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ms-6 słusznie prawisz. nie wypowiem się o kosztach instalacji PC, bo sie na tym nie znam. Moja kotłownię, a ścislej jej zdjęcia, umieściłem kilka postów wcześniej w tym wątku. Można sobie zerknąć jaki "syf" robi ekogroszek Koszt mojej kotłowni, tzn całego ustrojstwa,, które jest na zdjęciach z robocizną to około 14 tys. złotych. nie oszczędzałem zbytnio. same pompy obiegowe to około 1400 złotych, piec też pewnie możnaby kupić tańszy, ale właśnie ten chciałem. Co do kosztów komina, poniosłem je. Ale domu nie budujesz na rok, czy dwa. Ja zawsze mogę wywalić piec i wstawic pompę ciepła, pompiarz bez komina pieca nie postawi . Liczenie kosztów m2 kotłowni, to dla mnie bezsens. PC też musisz gdzieś wstawić, no chyba, ze są tacy, co z premedytacją likwiduja kotłownię i PC umieszczają w łazience, czy kuchni. Czy są tacy?? Nie wiem. Co do kosztów eksploatacji?? U mnie sezon grzewczy z CWU zamknie sie kwotą poniżej 1200 złotych. Poza sezonem też pieca nie wygaszam. Koszt CWU poza sezonem to około 70 złotych za 35 dni - na tyle wystarcza zasobnik. Co do dżwigania wegla, syfu i innych plag egipskich w przypadku eko, to wypowiadaja się najczęściej Ci, którzy takie piece to widzieli co najwyżej na wystawie w casto. Sam przemyśl sprawe i postaraj się wybrac tak, zebyś nie żałował. Masz rózne opcje do rozważenia, za każdą nasz za i przeciw. sam jestem ciekaw co finalnie wybierzesz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 04.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wiele osób ma WM przy PC i taryfie z podziałem w szczycie i poza szczytem, jak wychodzi to kosztowo? WM działa cały czas i nie da sie jej ustawić tylko poza szczytem? Może to ostatnie pytanie was troche zainteresuje Pozdrawiam A co ma wentylacja do grzania czymkolwiek? WM to komfort zawsze świeżego powietrza. Ustawić można jak się chce, przecież po to jest sterownik. Nie wiem czy to miał być jakiś argument przeciwko PC??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.02.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem lub bez to wentylacja,ona ma działać i działa zawsze w przeciwieństwie do grawitacyjnej chyba, że energetyka zastrajkuje, albo właściciel domu robotę straci przez np zbyt długie przesiadywanie na FM i rachunków nie opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.02.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam. Wiem , że tego typu pytań jest wiele ale czas płynie i myślę , że nowe technologie wymuszają na nas, że należy ciągle powtarzać to pytanie (nowe sterowniki, palniki itp). Proszę o pomoc w wyborze pieca na eko-groszek dla domu nowo-budowanego o powierzchni 102 m2. Jakie producenta polecacie , jaki piec itp? Za udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję Moje przemyślenia na tak postawione pytanie są takie, że do takiej powierzchni każdy kocioł na eko będzie za duży - ale jak się upierasz na kocioł na ekogroszek to kup najmniejszy czyli w okolicach 10 kw i to obojętnie który z tych najbardziej popularnych bo każdy z nich ma jakieś wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts