timon120777 04.02.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 kolejny wątek który przeradza się w dyskusję nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkej Nocy. Arturo skończ pie...ć z tymi kosztami na kolejnym wątku.podaj mi ile kosztowała w takim razie twoja pralniosuszarnia z natryskiem. przecież musiałeś zrobić pod nią płytę postawić ściany i je wykończyć.i strop na to i dachówkę na dachu nad niąto też jest koszt. pisałem już wam kiedyś kosztu nie będzie jak pomniejszysz powierzchnię domu o wielkość kotłowni. wtedy zużyjesz mniej materiałów. jak pomieszczenie zostało to i koszt pozostał. a że nazwa inna - ja mogę swoją kotłownią nazwać samotnią to nie sprawi że zniknie powiem więcej twoja pralniosuszarnia jest droższa niż moja kotłownia- a teraz koszty inne pomijając komin bo ty też go maszmój kocioł 4980zł mój zasobnik CWU 800złpodłączenie tymi ręcyma nadal masz pytania głupie jeszcze jakieś. nie próbujcie nawracać kolejnego użytkownika na swoje źródło ogrzewania - w niektórych przypadkach nadal nie działające. niektórzy dalej kozą grzeją. chwaliłeś się że będziesz miał za 16tys potem że za 22 a nadal nie odpaliłeś a udajesz eksperta niemal górę oświeconą.pogadamy jak będziesz mieszkał i przepalał kominkiem dla klimatu ze 3m3 drewna w sezonie. liwkoświęta racja choć rzadko mam z toba poglądy zbierzneWM przy każdym źródle ciepła jest dobra(chociaż musiałem dojrzeć do tego przekonania) obniży koszt i poprawi komfort mieszkańcówocieplenie też równie ważne, niezależnie na jakie źródło ciepła się użytkownik zdecyduje.jak lubi i chce to może śmieciucha wstawić a w dobrze ocieplonym domu i w nim paląc palił będzie oszczędniej niż z kiepską izolacją. niech każdy wybiera to co chce a nie to co ma ktoś o jakimś tam nicku.dla niego może być naj a dla tego co ma decyzję podjąć moze być be i ma do tego prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ??? Odpowiedz mi podliczając poniższe koszty: -komin z wykończeniem= ? zł -kocioł na ekogroszek ze sterownikiem= ? zł -zasobnik cwu= ? zł -montaż tego wszystkiego= ? zł Dodatkowo wg uznania: -pomieszczenie na kotłownie- ? zł/m2 -miejsce na składowanie paliwa- ? zł/m2 Ja mam w "kotłowni" pralnio-suszarnie i wstępny natrysk po przyjściu z ogrodu,tylko dlatego,że nie mam ekogroszka zaoszczędziłem na dodatkowych m2 Arturo, Livko, chłopacy naganiacy Może jeszcze ma coś dodać w koszty ? Pomiesczenie na kotłownie ? i pomiesczenie na skłąd paliwa ? Przecież to jedno i to samo miejsce. Piec gabarytami zbytnio sie od Pc nie różni, a uwzgledniając większy zbiornik na CWU wyjdzie na to samo. Zostaje miejsce na max 2 tony paliwa w workach . Ile to m2 dla pomieszczenia o wyskosci 2,5-2,7 m ? Dwa m2 ? Wiecej ? Drewno do kominka gdzie trzymacie? Z tego co pamietam Arturo masz Pc i na kominie niestety nie zaoszczędziłeś, bo z komina jednak nie zrezygnowałeś, Livko podobnie I Twoje szczęści bo inaczej rurę do tej twojej kozy byś teraz wyprowadzał przez okno albo ścianę . Podobnie w razie awarii, bez komina może byc krucho w zimę, zwłaszcza jak części z Francji czy innych Chin nie dojadą alb kurier cos nie teges będzie mógł dojechać. Coś słabo z tymi waszymi oszczędnościami ? Ja w przypadku Pc doliczyłbym koszty kominka lub kozy, . Bo bez tego może być krucho w zimę. Z tego co czytałem dom jest już wybudowany? Ms-6, Pomyśl sam. Zrób OZC, oblicz koszty roczne, daj instalacje do wyceny pod różne nośniki. Będziesz wiedział ile musisz dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Proszę uczestników tej dyskusji o powrót do tematu jak się da. Szkoda kasować wątku - powinniśmy tylko pomóc Ms-6 w wyborze kotła i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Im bardziej będzie ocieplał dom, tym nawet najmniejszy kocioł będzie za duży. Ratunkiem jest bufor i ogrzewanie podłogowe. Coś na wzór domu Piczmana. Z tym, że Piczman wybrał by dzisiaj grzanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Powtórzę jeszcze raz. Nie pakował bym do tak małego domu kotła na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Proszę uczestników tej dyskusji o powrót do tematu jak się da. Szkoda kasować wątku - powinniśmy tylko pomóc Ms-6 w wyborze kotła i tyle Jeżeli celem tego wątku jest wciśniećie mu kotła jakiekoś konkretnego producenta to pewnie masz racje. Ja nie namawiam go wcale do zakupu kotła, namawiam go do myślenia i dobrania sposobu ogrzewania do swoich realiów, potrzeb i możliwości. Bądź łaskaw i zechciej nie kasować z tego powodu wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Dlaczego?? Pralkę mam w górnej łazience, jest na tyle duża że pięknie weszła pod blat, w który wkomponowana jest umywalka. I jeszcze kosz na bieliznę i póleczka na detergenty się zmieściły. Wszystko ładnie zamknięte zasuwanymi drzwiczkami z lakierowanego mdf-u. Suszarnia?? Od wiosny do jesieni niepotrzebna. I tak najlepiej pachnie pranie suszone na zewnątrz. Zimą spoko można sobie poradzić.poza tym, dlaczego kocioł na eko miałby eliminować pralkę w kotłowni?? Nie masz pojęcia człowieku o użytkowaniu takiego systemu, za grosz, a kłapiesz jadaczką na lewo i prawo.Jeden komin powiadasz?? A po co więcej?? Sam tez chciałem jeden, tylko zona się uparła na kominek i już pomału zaczyna załować, bo stoi bidulek nieużywany. W chacie i bez niego wystarczająco dla niej ciepło (25, 26 stopni, chwilowo 22-23 z powodu nieobecnosci małżonki) i to za 1200 za sezon. fakty człowieku, nie teoria. Kminisz?? Edytowane 4 Lutego 2013 przez pionan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wyżej pisałem,w projekcie miałem dwa kominy,jeden w kotłowni do kotła a drugi w salonie do kominka.Zrobiłem tylko jeden do kominka. I Twoje szczęście że nie zrezygnowałeś z obu. Już kiedyś pisałem że przy powietrznej Pc w duże mrozy polubisz palenie w kominku tak jak malux20. Co z osobami, które mają jeden komin i dwa kanały spalinowe ? Ile zaoszczędzą ? Przy Pc obowiazkowa podłogówka to też większe koszty, w stosunku do grzejników. Wiem bo mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Liwkoty byś nie pakował autor pytania chcezabronisz mu??? arturja mam jeden duży komin mój koszt instalacji kotła i zasobnika jest więcej niż 3 krotnie niższy niż twojej pompyi ja nie namawiam nikogo na kocioł na paliwo stałeodpowiadam tylko na zadane pytaniejak ktoś pyta o kocioł znaczy chce kocioł - nie interesuje mnie dlaczego- może planuje kobitę pokroić i zutylizować a w PC się nie da, nie moja sprawa i nie twoja. może nie dostanie dodatkowych kilkunastu tysięcy zł kredytu może w jego gminie nie ma dotacji do źródeł alternatywnych. nie wiecie prawie nic o jego powodach wyboru takiego źródła a usiłujecie jego wybór podważyć.nie chcecie doradzać to się nie odzywajcie i nie nawracajcie.jak zmieni zdanie to zada pytanie na wątku o pompach wtedy mu polecicie dobry egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 W mojej kotłowni węglowej nie postawiłbym pralki. Zasyp węgla czy wyciągnięcie popiołu równa sie tuman kurzu. Przy czym wsypywanie węgla do podajnika lepiej robić w masce, inaczej masz nos pełen czarnej smoły.. Do pieca trzeba się przebrać i każdy wieczór ten cholerny popiół wynieść. Może drugi sezon będzie łaskawszy i wystarczy to robić co dwa dni. Niby sekunda roboty ale siedzi to pod czaszką i psuje wieczór.Mieszkamy czwarty miesiąc. Na początku funkcja palacza bardzo mi się podobała, potem zaczęła wkurzać, zwłaszcza że trzeba to było wszystko ustawić. w innych źródłach ciepła nie musisz znać tych wszystkich zależności. teraz wszystko gra i jest dobrze, lubię mój piec:)Mam RBR 17kw. Ogrzewa 180metrowy dom, z czego grzane jest 140metrów. Piecyk od niedawna włączony jest do internetu. Wynika z niego, że średnia moc tej zimy to zaledwie 5-6kw!Moim zdaniem Im mniejszy dom tym bardziej opłaca się gaz czy jakaś pompa ciepła.No i dom grzany węglem musi byc o jakieś 10metrów większy, jeśli drugi raz kupowałbym kocioł, to byłby to RBR. łatwo i szybko się go czyści, ma wyjątkowo inteligentny sterownik i potrafi pracować na niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 ms-6jeśli to faktycznie ma być kocioł na eko to Jarecki pisał o najmniejszym na samym poczatku7KW z dobrym sterowaniemjeśli nie masz zamiaru zutylizować małżonki :pmasz drogę otwartą na inne źródła które ogrzeją Twój domekwszystko zależy od priorytetówkończąc życzę trafnego wyborupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.02.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 a dlaczego wybierasz popiół codziennie?? Co do zasypu podajnika, nie amm takich doswiadczeń. Może dlatego, że kupuję i wsypuję opał workowany. A opał kupuję wyjątkowo suchy - nawet jeden użytkownik tego forum mógł się przekonać, wysyłałem mu woreczek . U mnie wybieranie popiołu i czyszczenie pieca co zasyp, czyli średnio raz na 10dni. Ja z kolei u siebie nie miałbym obaw przed postawieniem pralki. Rygor czystosciowy zachowany dosć wysoki. No ale kotłownia 6m2, także za duża to ona nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Przy czym wsypywanie węgla do podajnika lepiej robić w masce, inaczej masz nos pełen czarnej smoły.. Do pieca trzeba się przebrać i każdy wieczór ten cholerny popiół wynieść. Może drugi sezon będzie łaskawszy i wystarczy to robić co dwa dni. Dlaczego popiół wynosisz codziennie ? Większość osób robi to wraz z zasypem. Zasyp jest ok jeżeli sypiesz z 25 kg foliowych worków i masz mało frakcji miałowych. Przy większych workach raszlowych i paleniu miałem jest już kłopot ale to też raz na tydzień i potrafi pracować na niskich temperaturach. Co przez to rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.02.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 z jednego spalonego worka mam jedną szuflę popiołu, może taki węgiel. Teraz mam tani brunatny z marketu i jest trochę lepiej.co do niskiej temperatury to obecnie woda wypływająca z pieca ma 43 stopnie, powrót 36stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 04.02.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 04.02.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jeśli mogę Ci coś poradzić, to wywal szuflade. jest na tyle płytka, że o kant tyłka rozbić. ja wywaliłem szufladę popielnika i popiół wybieram szufelką, bezpośrednio po worku od eko. Mało co dzięki temu sie kurzy. na początku przekładałem do wiaderka i z wiaderka do worka. Bez sensu. Rzeczywiście nisko gonisz ten piecyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 już mi to ktoś doradzał. z tymż emój popiół jest za gorący żeby lądował bezpośrednio w worku. Ale coś wymyślę, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 I Twoje szczęście że nie zrezygnowałeś z obu. Już kiedyś pisałem że przy powietrznej Pc w duże mrozy polubisz palenie w kominku tak jak malux20. Co z osobami, które mają jeden komin i dwa kanały spalinowe ? Ile zaoszczędzą ? Przy Pc obowiazkowa podłogówka to też większe koszty, w stosunku do grzejników. Wiem bo mam to fakt lubię palić w kominku w styczniu spalone 65kg brykietu odpalane co niedzielę. w ferię wyjechałem z rodzinką i pompa przy minus 14 jakoś pięknie grzała dom. w domu z piwnicą , garażem to owszem podajnik będzie ok ale w domu 95 m2 - to głupota marnować pomieszczenie. głupotki że pompa zajmuję tyle miejsca co podajnik i nie ma kurzu pomijam przemilczanie faktu kosztów popiołu itp piec sam się czyści itp itd pisze to facet który w jednym swoim domu ma groch a w drugim pompę . w kotłowni pralnia szafka na buty wchodzę do niej z domu. jeszcze jedno - dla mnie pieprzenie że nie warto ocieplać domu porządnie to kaealne powinno być. a potem -jest super spaliłem 2,5 tony węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 artur wytłumacz koledzę że przy odrobinie chęci ten dom ogrzałby się 0,5 t węgla.za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to fakt lubię palić w kominku w styczniu spalone 65kg brykietu odpalane co niedzielę. w ferię wyjechałem z rodzinką i pompa przy minus 14 jakoś pięknie grzała dom. w domu z piwnicą , garażem to owszem podajnik będzie ok ale w domu 95 m2 - to głupota marnować pomieszczenie. głupotki że pompa zajmuję tyle miejsca co podajnik i nie ma kurzu pomijam przemilczanie faktu kosztów popiołu itp piec sam się czyści itp itd pisze to facet który w jednym swoim domu ma groch a w drugim pompę . w kotłowni pralnia szafka na buty wchodzę do niej z domu. jeszcze jedno - dla mnie pieprzenie że nie warto ocieplać domu porządnie to kaealne powinno być. a potem -jest super spaliłem 2,5 tony węgla Ile wiecej miejsca zajmuje piec od Pc? Oszpeconą elewację na której lub obok której wisi jednostka zewnętrzna wliczasz w to? Róznicę w kosztach odwiertów też wliczasz, ewentaulnie powierzchnie działki pod kolektor poziomy, która jest nie do zagospodarowania inaczej niż na trawnik, bo drzewka tam nie posadzisz. Kwesta następna popiół, część osób radzi sobie z jego zagospodarowaniem we własnym zakresie. W rewanżu za skrupulatne liczenie spytam ile kosztuje obowiazkowy serwis PC PW w okresie gwarancji przez instalatora, cenę masz stałą w umowie, czy moze ona wzrosnąć, czy jest to warunek rękoimi udzielanej przez instalatora takiej PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts