Regut1 04.02.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 to fakt lubię palić w kominku Przy - 15 przy powietrznej Pc pw nie ma mowy o pracy tylko w taniej taryfie, załączają się grzałki i nawet jak się nie lubi palic w kominku to jedno spojrzenie na licznik i sie polubi Małożonka w duże mrozy też pewnie lubi tylko prysznic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 u mnie serwis kosztuję podobnie do serwisu pieca 0 zł wolę mieć zeszpeconą ścianę niż radzić sobie z popiołem sprytniepowiem więcej do 95 m2 to najlepsze kable są owszem jak ktoś ma garaż , piwnicę to ok może być piec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) u mnie w tym roku grzalki się nie odpaliły ani razu pompa przy minus 14 pracowała 9-10 h doba z modulacją 16-20%no może pierwsza godzina to 40% teraz rozumiesz dlaczego tak jest u mnie?zakładam że masz piec 16kw npi przy minus 14 twoj piec chodził 10 h z mocą 3,2 kw Edytowane 4 Lutego 2013 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 0? Jakoś tanio . Swego czasu jedna myszka wyceniała swoje coroczne obowiazki w tym zakresie na 300 zł, co i tak było promocją biorąc pod uwagę odległosći i czas poświęcony na dojazd. Co do ocieplenia i doboru ogrzewania do malutkich domów zgadzam się. Ja sugeruje podłaczenia gazu jeżeli jest w pobliżu to tak na wypadek gdyby żona lub córki polubiły kąpiel w wannie, a prąd dziwnie podrozał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 kasuję mi wpisy ale niech będzie regut masz racjępompa mi chodzi na 16-20% swojej mocy przez 10h na dobę przy minus 14 pierwsza h z 40-50%możesz bawić się tak u siebie z mocą ?do dziś 00000 załączeń grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jak ja widziałem ich promocyjne ceny montażu pompy za 3do 6 tyś zł to pukałem się w czoło u mnie koszt mont pompy 850złja twierdzę że powietrzne żeby byly oplacalne muszą być w cenie 10 -15 nie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.02.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Inny budynek, inne ocieplenie, inny target Sieci gazowej brak, dom od początku planowany pod ogrzewanie paliwami stałymi, garaż w bryle. Ceny za Pc zabijały, a promocji lub roboty za pół darmo robić nie chciał, jakiś pechowy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 04.02.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Proszę o pomoc w wyborze pieca na eko-groszek dla domu nowo-budowanego o powierzchni 102 m2. Jakie producenta polecacie , jaki piec itp? Za udzielone odpowiedzi bardzo dziękuję Odblokowano na prośbę ms-6 - PROSZĘ pozostać więc w temacie. Edytowane 5 Lutego 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 05.02.2013 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dzięki, temat nieco się zmienił proszę o mniej kłótni a więcej merytorycznych wypowiedzi! Dużo piszecie w sprawie docieplenia i trochę się pogubiłem , 15 cm na ścianie , podłodze i stropie to mało? Wydaje mi się , że większe docieplenie nic nie daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 05.02.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 To jakie ocieplenie jest odpowiednie wg Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 A ja odpowiem trochę inaczej Otóż największy zysk w ociepleniu jest przy około 10-12 styropianu. Później różnice w zysku są dużo mniejsze. Dlatego najekonomiczniejsze było i ciągle jest ocieplenie 10-15cm. Oczywiście czym grubsze ocieplenie tym mniejsze straty ale to nie jest tak że jak dasz np. na ścianę styropian 30cm to będzie cieplej 2x niż ociepleniu 15cm .. Pamiętaj że dom ma także okna i drzwi. Ściany można zrobić nawet na U=0.1 , ale okna masz już minimum 10-15x zimniejsze .. (U=1.0-1.5) , więc jak dajesz grubsze ocieplenie to okna też musisz kupić z najwyższej półki inaczej ciepło zacznie uciekać oknami i drzwiami ... Później straty w wentylacji , więc przydałby się rekuperator ... Musisz myśleć kompleksowo. Jak dajesz lepsze ocieplenie to też lepsze okna i drzwi , jak dobre ocieplenie to też rekuperator i itd ... Pytanie ile jesteś w stanie dopłacić i czy te wszelkie dopłaty mają sens ekonomiczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 05.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Ja mam na ścianach 20cm grafitowego,w płycie 20cm w stropie 40cm. Największe straty ciepła wychodzą przez strop/dach. Mylisz się w tych kwestiach,granica gdzie straty ciepła nie są już za duże to ponad 20cm izolacji,przy 25cm styropianu zmniejszenie strat w porównaniu do 20cm jest minimalne,także optymalne ocieplenie to 20cm. Podobnie z oknami,przegród zewnętrznych w domu jest ok.400m2,ścian zewnętrznych w domu jest ok.150-200m2 a okien tylko ok.10% tego,także podstawą jest ograniczenie strat przez ściany i wszystkie przegrody zewnętrzne. Nie mylisz się co do wentylacji,straty ciepła na wentylacji mogą być duże. To chyba kol Bitter lub kbab , teraz nie pamiętam podał tabelkę wg której wychodzi że już od 15cm grafitu na ścianach są małe różnice w złotówkach na rok - OZC to potwierdza. Najważniejsza jest ciągłość izolacji, wykonanie i tak jak Kaszpir pisze , okna i dżwi też musisz mieć "na miarę" , wentylacja nie podlega dyskusji ! W przypadku domku 100m2 , powierzchnia ścian - nie wiem ile - 120m2 ? Różnica między 15cm 0,031 a 20cm 0,031 to ~450kWh na sezon Dużo ? Mało ? Przy groszku to gdzieś miedzy 63PLN a 81PLN Przy prundzie w I taryfie ~ 279PLN, w drugiej ~148PLN Przy pompie i gazie nie wiem bo nie mam i to różnie bywa z kalorycznością gazu i z COP pomp Zrób OZC , będziesz wiedział ile kWh potrzebujesz , zrobisz sobie symulację z 25cm styro na ścianach i porównasz z ile tam chcesz. Chyba że budujesz za "gotówkę" bez kredytu , to wal ile wlezie (jak Cię na to stać) .Tylko musisz to obgadać ze swoim arch`em bo np u mnie już więcej jak 15cm nie był to jakiś wielki koszt (złotówki) ale problem z dachem (za mało wysunięty na zewnątrz) i wykuszem ... Edytowane 5 Lutego 2013 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mylisz się w tych kwestiach,granica gdzie straty ciepła nie są już za duże to ponad 20cm izolacji,przy 25cm styropianu zmniejszenie strat w porównaniu do 20cm jest minimalne,także optymalne ocieplenie to 20cm.. Nie pamiętam dokładnie ale kiedyś widziałem wyliczenia ile właśnie wartość 10-12cm była barierą gdzie był największy zysk do grubości izolacji. Niestety później różnica bardzo mocno się zmniejsza Nie jestem przeciwnikiem ocieplenia , ale też nie jestem zwolennikiem przesadzania. Można włożyć olbrzymie pieniądze w super grube o super paparametrach ocieplenie , najwyższej klasy pasywne okna , bardzo drogie ciepłe drzwi i może okazać się że koszty poniesione nigdy nam się nie "zamortyzują". Osobiście uważam że jak ktoś chce piec na paliwo stałe to sensowność super ocieplenia nie ma zbytecznie sensu , bo koszt wytworzenia 1GJ z węgla jest bardzo tani i zyski z "super ocieplenia" nie będą zbyt spektakularne i zachęcające ... Ale czym droższe medium (np. prąd) tym zyski z lepszego ocieplenia będą widoczne ... finansowo ... Poza tym jak ktoś myśli że ociepli super dom to będzie zużywał 1tonę czy mniej węgla niestety się myli. Piece mają pewien zakres mocy i jak zejdzie się poniżej danej mocy to pracują z bardzo niską efektywnością spalania ... Oczywiście nie jestem przeciwnikiem ocieplania , ale ocieplania z głową. Nie patrzyć na slogany , nachalny marketing który mówi co jest na topie i co trzeba i wogóle ale policzyć czy drogie inwestycje nam się kiedykolwiek zwrócą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 10.11.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Witam... Ja jaki piec wybrać i tak odpowiedzi nie ma ...??? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts