Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianka lukarny

grzegorzmm

Recommended Posts

Witam

Na moim dachu zaczetelo sie ukladanie dachowki. Po ulozeniu czesci jednej polaci, wyszlo na jaw ze platew lukarny a tym samym opierajaca sie na niej scianka (z plyty) nie jest rownolegla do bocznej krawedzi dachu, roznica wynosi 1-2 cm na odcinku ok 2 metrow. Zdjecie ponizej chyba dokladniej opisze co mam na mysli. Co prawda na fotcej niespecjalnie to widac, ale na zywo od razu rzuca sie w oczy

ponizej zdjecie od zewnatrz:

lukarna.jpg

oraz ta sama scianka od srodka:

scianka od srodka.jpg

Wykonawca przyznal ze trzeba to wyprostowac. Pomyslalem ze najlepiej byloby zdemontowac scianke, na platwi w gornej czesci przybic deske / listewke w ksztalcie dlugiego klina ktora zniwelowalaby nierownosc i na to znowu scianka z plyty i styropian. Wykonawcy taki pomysl niespecjalnie sie podoba i twierdzi ze tak sie nie da i bedzie zle (a moze za duzo pracy?). Zaproponowal zeby nierownosc zniwelowac klejem na siatce do styropianu. Takie rozwiazanie wyglada mi na tymczasowke ktora za kilka lat odpadnie z polnocnej sciany. Jutro ma mi przedstawic kolejne rozwiazanie. Jaki sposob naprawy bylby dobry, a jakiego sie wystrzegac?

Nastepna sprawa ktora mnie nurtuje to dachowki wentylacyjne - w hurtowni powiedziano ze druga od kalenicy, widze ze wykonawca tez tak kladzie a prawie wszystkie domki w okolicy maja dachowki wentylacyjne w 4-5 rzedzie od klaenicy. Od czego to zalezy? U mnie pod dachowka jest memrana wysokoparoprzepuszczalna, kalenica ma okolo 12m, dlugosc krokwi ok 8-9m.

I jeszcze jedno, wg mniedachowki nie sa w rownej linii, widzialem tu na forum takie jak od linijki i tez taki bym chcial.

linia.jpg

Czy wiele jest zachodu zeby to wyrownac?

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niech wejda ci od elewacji i styropianem wyprostuja potem klejem. nawet jak by bylo 10 cm roznicy powinni to zrobic bez problemu.

to mala sciana watpie zeby cos odpadlo.

dachowki mozna bez problemu wyprostowac. np lata 3m. lub dluzsza. ja sam tak prostowalem, ale to powinno sie pilnowac na etapie montazu. moglby ich pan przypilnowac jak pracuja.

mozna tez pokusic sie na to zeby pokombiowac przy rozsuwie dachowki. wszysto zalezy ja komu wygodnie.

Witam, jeśli chodzi o dachówki wentylacyjne powinna być to druga lub trzecia . Im bliżej tym lepiej, gdyż jest to system wspomagający naturalny obieg od okapu do kalenicy. dachówki wentylacyjne m. in. powinny wspomagać miejsca gdzie są okna, wyłazy i inne przeszkody w lini prostej.

Jeśli chodzi o dachówki od 'linijki' to faktycznie wykonawca może to poprzesuwać, teraz po założeniu dachówek, wyprostowanie tego od długiej łaty będzie problemem, ale inny sposób. Jedna osoba na dole patrząc prostopadle do dachu pokazuje co i w którą stronę przesunąć a druga na dachu przesuwa ręką. W 1 godzinę można ustawić ok. 300m2 dachu.

Co do pierwszego punktu uważam, że styropian wyrówna, ale wykonawca nie powinien się migać od poprawienia tego w sposób jaki przedstawia inwestor.

pozdrawiam

Wiec wyglada to tak:

Nierowne dachowki będą wyrównywać - położone jest mniej niż 1/4 dachu - sadze wiec ze po moich uwagach i poprawieniu tego kawałka beda się pilnować przy kolejnych bo na pewno bede na to zwracał uwagę.

Co do krzywej ścianki - przyjechał cieśla posprawdzał więźbe i stwierdził że jest prosta, więc i płyta też. W takim układzie byłby styropian albo ułożenie dachówki. Chyba coś w tym jest, więc jeśli poprawi blachę i wyrówna do niej dachówkę to będzie równolegle. A jeśli nie to nowy styropian.

Styropian - wiem spłynęło trochę kleju - po jego nałożeniu, zanim dobrze związał zaczęło padać i lało chyba z tydzień. Będzie trzeba poprawić,

A sama blacha przy krawędzi - ani mi, ani wykonawcy się nie podoba jak to wygląda, mówi że trudno jest wyprofilować blachę na takiej zakładce i namawia mnie na zastąpienie blachy taśmą wakaflex i obrobić te krawędzie tak jak przy kominie. Na pewno byłoby drożej skoro blachy już mam kupione... Ale czy byłoby to lepiej?

Ta blacha nie musi wychodzić na dachówkę tylko odpowiednio wyprofilowana może schodzić do okapu. Można też tą obróbkę wykonać ołowiem podobnie jak na "nokach". Dachówki wentylacyjne w 4 rzędzie od góry. Tą drobną nierównoległość (najprawdopodobniej wynika ona z nieprecyzyjnego ułożenia dachówek) bez żadnego problemu można zgubić wykorzystując luzy na zamkach. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
Uciąć dachówkę i ocieplenie dać w dół do ocieplenia dachu. Jan.

Tak właśnie myślałam... bo mamy już oklejone styropianem ale bez ściągania i cięcia dachówek i ewidentnie nie jest to tak szczelne ocieplenie jak być powinno.

Czym wukańcza się takie połączenie - przycięta dachówka do styropianu?

U mnie w planie jest ocieplenie tej ścianki od wewnątrz.

lukarna przekroj.jpg

Teraz widze ze najsłabszym punktem bedzie chyba tutaj kawalek gdzie jest slup. Ciaglosc izolacji pewnie bedzie tu oslabiona. W razie czego doloze jeszcze kilka cm styropianu od zewnatrz ( na pierwszym zdjeciu widac ze jeszcze jest miejsce - nie wiem tylko czy moge dodatkowa warstwe nalozyc na blache.

Edytowane przez grzegorzmm

Nie do konca wiem o jaka wentylacje chodzi? To ocieplenie od srodka bedzie tylko na trojkatnym, bocznym kawalku scianki - to co widac na drugim zdjeciu w pierwszym poscie - jakies potlora m2 powierzchni. W projekcie jest podobne rozwiazanie ( ale bez tego cienkiego styropianu od zewnatrz) Edytowane przez grzegorzmm

A tego tez nie wiedzialem. Dziekuje za podpowiedz. Przy ocieplaniu od srodka zastosuje jakies rozwiazanie ktore zapewni przerwe - moze jakis 1-2 cm ruszt drewniany?

Ale kiedy tak przegladalem jak to bedzie u mnie zrobione, chyba znalazlem przed chwila jeden calkiem powazny blad w moim domu - jutro zapytam sie wykonawcy co mial na mysli w takim rozwiazaniu. Widzialem codziennie a zauwazylem dopiero teraz. Sa dwie lukarny, kazda ma dwie scianki boczne. Ale sa tylko trzy scianki z plyty. Na zdjeciu ponizej widac czwarta scianke ( ktora jest akurat dzialowa pomiedzy sypialniami) ktora jest podciagnieta do samej gory.

mur lukarny.jpg

O ile pozostale scianki sa "podwieszone" i mozna je ocieplic od srodka to tej od srodka nie da rady bo jest murowana od podlogi do sufitu, Od zewnatrz juz polozyl dachowki i blache wiec chyba welny tam nie uwzglednil.

mur lukarny 2.jpg

Nawet jesli by teraz polozyc welne na tym trojkacie od zewnatrz, zdemontowac styropian, blache, dociac dachowki - tak samo trzeba byloby zrobic z drugiej strony - inaczej bedzie niezbyt symetrycznie. Co z takim fantem? Jedyne co na chwile obecna przychodzi mi do glowy to wyciac ten murowany trojkat wzdluz krokwii i polozyc plyte OSB tak jak i w pozostalych - i izolacja na tym fragmencie rowniez od srodka?

Chociaz od zewnatrz raczej nie da rady - planuje 20cm izolacji i w takim wypadku siegalaby az pod rynne. Tu zauwazylem jeszcze jedno - okapy lukarn zostaly przyciete krotko. W projekcie połacie lukarn wystawaly troche dalej jakies 40cm od scianki bocznej, u mnie jest moze z 10cm + rynna. Czy to jest wada? Zakladam ze dzieki temu deszcz moze zacinac troche wyzej na scianke, a cos poza tym - szkodzi w czyms czy nie?

Ktoś odbierał tą więźbę? Powinien to zrobić kierownik budowy. Masz prawo żądać aby wszystko było tak jak w projekcie. Wykonawca skrócił okap bo pewno nie chciał montować tam podbitki. Byłby większy okap to boczna izolacja lukarenki połączyłaby się z izolacją ścian budynku i daszek lukarenki nabrałby proporcji. Ja bym to kazał poprawić. Pozdrawiam.