Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Flizelina na pękające regipsy

Recommended Posts

W trakcie budowy przykleiliśmy flizelinową tapetę na płytach gipsowo- kartonowych na poddaszu i pomalowałam ją farbą. Jak dotąd- ponad 4 lata- nie ma żadnych spękań pomiędzy płytami. Spękania pojawiły się na styku skos-ściana prostopadła do skosu, tam gdzie nie ma już tapety.

Tapetę należy kleić bardzo dokładnie na styk, unikać zakładek, gdyż wszystkie niedoróbki- zakładki i bąble są po pomalowaniu bardzo widoczne.

Nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, wprawdzie nie ma spękań, ale mam wątpliwości jak to z nią będzie po kilku kolejnych malowaniach skosu- chyba trzeba będzie ją zdzierać do żywego, a to już zupełna demolka.

W trakcie budowy przykleiliśmy flizelinową tapetę na płytach gipsowo- kartonowych na poddaszu i pomalowałam ją farbą. Jak dotąd- ponad 4 lata- nie ma żadnych spękań pomiędzy płytami. Spękania pojawiły się na styku skos-ściana prostopadła do skosu, tam gdzie nie ma już tapety.

Tapetę należy kleić bardzo dokładnie na styk, unikać zakładek, gdyż wszystkie niedoróbki- zakładki i bąble są po pomalowaniu bardzo widoczne.

Nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, wprawdzie nie ma spękań, ale mam wątpliwości jak to z nią będzie po kilku kolejnych malowaniach skosu- chyba trzeba będzie ją zdzierać do żywego, a to już zupełna demolka.

a nie widac łączeń?

Jak sadzicie...pojawiły mi się spęknięcia na regipsach czy przyklejenie flizeliny na całości regipsów to rozwiazanie ktore moze wykluczyc w przyszlosci pekanie?

Absolutnie nie.

Pęknięcia są najczęściej wychodzącymi błędami sposobu zamocowania płyt KG.

Z mojego doświadczenia: całe poddasze, gdzie ostro trzymałem reżim (czyli ściśle w/g instrukcji) jest git. KG pękły mi w korytarzu gdzie dałem je na ścianę litą, nośną, murowaną z cegły bo wydawało mi się, że tam to przecież nic nie pracuje to popuściłem i nie dałem profili wzdłuż łączeń. G@%#$o prawda. Tam pękło i flizelina razem z siatką wklejona w łączenia nic nie pomogła.

Próbować usztywnić łączenia, wcisnąć piankę i przykręcić na sztywno do podłoża. Później wyciąć łączenia (zrobić na nowo fazy) i dać i siatki i papier i flizelinę.

Ratowałem się w trudnych miejscach taśmą z grupy "MidFleks" tych takich twardych. Jest tam taka troszkę ciensza, ale bardzo mocna. Ona co prawda do kątów, ale wklejana na płasko w trudnych miejscach daje radę.

Witam!!!

Proponuje flizelinę kleić na zakładkę ok. 1cm następnie w środku zakładki przecinamy wzdłuż ostrym nożykiem do tapet oby dwie części flizeliny. Usuwamy odcięte krawędzie, jak i z jednego tak i z drugiego pasa flizeliny, a resztę łączymy na styk. Flizelina usuwa pęknięcia, pajączki, gładzi powierzchnie lecz niestety nie niweluje nierówności ściany. Dlatego przed założeniem proponuje dobrze wyrównać ścianę. Proponuje też kupno flizeliny gruntowanej, zwykła wypije Wam całą farbe. Pozdrawiam!!!