redpradnik 30.01.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Jak sadzicie...pojawiły mi się spęknięcia na regipsach czy przyklejenie flizeliny na całości regipsów to rozwiazanie ktore moze wykluczyc w przyszlosci pekanie? Edytowane 30 Stycznia 2013 przez redpradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 30.01.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 W trakcie budowy przykleiliśmy flizelinową tapetę na płytach gipsowo- kartonowych na poddaszu i pomalowałam ją farbą. Jak dotąd- ponad 4 lata- nie ma żadnych spękań pomiędzy płytami. Spękania pojawiły się na styku skos-ściana prostopadła do skosu, tam gdzie nie ma już tapety. Tapetę należy kleić bardzo dokładnie na styk, unikać zakładek, gdyż wszystkie niedoróbki- zakładki i bąble są po pomalowaniu bardzo widoczne. Nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, wprawdzie nie ma spękań, ale mam wątpliwości jak to z nią będzie po kilku kolejnych malowaniach skosu- chyba trzeba będzie ją zdzierać do żywego, a to już zupełna demolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 30.01.2013 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 W trakcie budowy przykleiliśmy flizelinową tapetę na płytach gipsowo- kartonowych na poddaszu i pomalowałam ją farbą. Jak dotąd- ponad 4 lata- nie ma żadnych spękań pomiędzy płytami. Spękania pojawiły się na styku skos-ściana prostopadła do skosu, tam gdzie nie ma już tapety. Tapetę należy kleić bardzo dokładnie na styk, unikać zakładek, gdyż wszystkie niedoróbki- zakładki i bąble są po pomalowaniu bardzo widoczne. Nie wiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, wprawdzie nie ma spękań, ale mam wątpliwości jak to z nią będzie po kilku kolejnych malowaniach skosu- chyba trzeba będzie ją zdzierać do żywego, a to już zupełna demolka. a nie widac łączeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 31.01.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jak sadzicie...pojawiły mi się spęknięcia na regipsach czy przyklejenie flizeliny na całości regipsów to rozwiazanie ktore moze wykluczyc w przyszlosci pekanie? Absolutnie nie. Pęknięcia są najczęściej wychodzącymi błędami sposobu zamocowania płyt KG. Z mojego doświadczenia: całe poddasze, gdzie ostro trzymałem reżim (czyli ściśle w/g instrukcji) jest git. KG pękły mi w korytarzu gdzie dałem je na ścianę litą, nośną, murowaną z cegły bo wydawało mi się, że tam to przecież nic nie pracuje to popuściłem i nie dałem profili wzdłuż łączeń. G@%#$o prawda. Tam pękło i flizelina razem z siatką wklejona w łączenia nic nie pomogła. Próbować usztywnić łączenia, wcisnąć piankę i przykręcić na sztywno do podłoża. Później wyciąć łączenia (zrobić na nowo fazy) i dać i siatki i papier i flizelinę. Ratowałem się w trudnych miejscach taśmą z grupy "MidFleks" tych takich twardych. Jest tam taka troszkę ciensza, ale bardzo mocna. Ona co prawda do kątów, ale wklejana na płasko w trudnych miejscach daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 31.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 a nie widac łączeń? Łączeń pasów tapet- tam gdzie jest to zrobione starannie, na styk, nie widać, z zakładką i owszem- niestety:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukamarzyciel 31.01.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam!!!Proponuje flizelinę kleić na zakładkę ok. 1cm następnie w środku zakładki przecinamy wzdłuż ostrym nożykiem do tapet oby dwie części flizeliny. Usuwamy odcięte krawędzie, jak i z jednego tak i z drugiego pasa flizeliny, a resztę łączymy na styk. Flizelina usuwa pęknięcia, pajączki, gładzi powierzchnie lecz niestety nie niweluje nierówności ściany. Dlatego przed założeniem proponuje dobrze wyrównać ścianę. Proponuje też kupno flizeliny gruntowanej, zwykła wypije Wam całą farbe. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts