Pulse 30.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, W moim projekcie (Dom Marcepan bez piwnicy - piętrowy) jest podloga na gruncie. Nie wiem co przyswiecalo autorowi projektu, ale w ocenie wszystkich ktorzy widzieli projekt podloga jest pancerna. Niesie to ze soba spore koszty, ktore nie wiem czy jest sens ponosic. "Plyte podlog na gruncie nalezy wykonac o grubosci 15cm z betonu B20 i zazbroic gora i dolem siatka prentow fi6 ze stali A-III o oczku 10x10cm. Zachowac otulenie - od gory 20mm od dolu 50mm. podloga na gruncie wartwa wykonczeniowa 2cm jastrych cementowy M "8" zbrojony siatka o oczkach 10x10cm 4,5mm 5cm folia PE styropian EPS 100-038 10cm izolacja przeciwilgociowa plyta zelbetowa 15cm podsypka piaskowa 20cm Czy taka podloga to nie przesada? Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Pulse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość iwb 30.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 styropian x 2 czyli 20 cm najwięcej ciepła przez posadzki ucieka co do betonu to możliwe ale jeśli zrobisz wypełnienie keramzytem 30 cm zamiast piachu to dużo zaoszczędzisz na rachunkach za ogrzewanie i wystarczy 10cm chudego betonu w ogóle to trochę skopany ten projekt jeśli chodzi o same fundamentymam takich projektów obecnie chyba z 8 szt i wszystkie takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 styropian x 2 czyli 20 cm najwięcej ciepła przez posadzki ucieka co do betonu to możliwe ale jeśli zrobisz wypełnienie keramzytem 30 cm zamiast piachu to dużo zaoszczędzisz na rachunkach za ogrzewanie i wystarczy 10cm chudego betonu w ogóle to trochę skopany ten projekt jeśli chodzi o same fundamenty mam takich projektów obecnie chyba z 8 szt i wszystkie takie same Ty widzę jestes niezły "specjalista". Najwiecej ciepła przez posadzki ucieka? Gdzieś to wyczytał? Keramzyt to najdroższe i najmniej efektywne ocieplenie. 10 cm styro byle jakiego to równoważnik ok 40 cm keramzytu. 40 cm keramzytu na podłogę (impregnowany) kosztuje za m2 ok 150 zł Styro 20 zł.. A co w tym projekcie jest skopane jeżeli chodzi o fundamenty? Podłoga na gruncie faktycznie pancerna ale trudno powiedzieć czy tak jest w projekcie (gotowy, zdaje się) czy tak zdecydował architekt adaptujący projekt. Może to ma swoje uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.01.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ty widzę jestes niezły "specjalista". Najwiecej ciepła przez posadzki ucieka? Gdzieś to wyczytał? Prowdopodobnie się konsultował u TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Prowdopodobnie się konsultował u TB Ktos jeszcze o nim pamięta! pomysły miał rewolucyjne zaiste i podobnie jak komunizm nie djące sie zastosować w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 31.01.2013 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jest projekt gotowy. Zadzoniłem do projektanta. Twierdzi, ze podloga nie jest pancerna, bo musi utrzymac dzialowki. W mojej ocenie racjonalnego wytlumaczenia poza powielaniem schematow nie znalazl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Jest projekt gotowy. Zadzoniłem do projektanta. Twierdzi, ze podloga nie jest pancerna, bo musi utrzymac dzialowki. W mojej ocenie racjonalnego wytlumaczenia poza powielaniem schematow nie znalazl. Czyli zafundował ci płytę fundamentową połączoną z ławami pod ścianami zewnetrznymi. Ciekaw jestem co wyjdzie taniej, ta twoja płyta czy normalne fundamenty pod działówki plus podłoga na gruncie. Cos mi sie wydaje że cena będzie podobna. jest natomiast duży plus takiego rozwiązania. Mozna działówki robic gdzie popdanie jak i likwidować bez wielkiego problemu. Może o to chodzi? Edytowane 31 Stycznia 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts