mordimer_m 30.01.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi: Trzonów kominowych wydzielonych lub oddylatowanych od konstrukcji budynku nie można obciążać stropami ani też uwzględniać ich w obliczeniach jako części tej konstrukcji. Czy dobrze rozumiem, że nie dotyczy to komina, który postawiony jest na tym samym fundamencie i jest w jednym ciągu ze ścianą nośną? Chodzi mi tylko o interpretację przepisów a nie o zalecane rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.02.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Taki komin musi być traktowany jako konstrukcja samonośna nawet jak jest usytuowany na jednym fundamencie nie można oprzeć na nim stropu ani przenosić innych obciążeń np. ze ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 02.02.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 kominiarzu czyli jeśli belki stropowe są oparte na pustaku komina systemowego (w nieużywanym przewodzie wentylacyjnym) to taki komin może nie przejść odbioru kominiarskiego? W takim razie odbiór musi się odbyć przed tynkowaniem, w przeciwnym razie w ogóle by tego nie widział, prawda? Z góry wyjaśniam, że nie chodzi mi o mataczenie z odbiorem, tylko właśnie o to by było wszystko cycuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.02.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 W domach jednorodzinnych rzadko praktykuje się odbiory przewodów kominowych w stanie surowym tzw. elementów zanikających. Jak można opierać strop o pustak wentylacyjny? Przecie ściany nośne niosą ciężar dachu czy poddasza na fundament, chcesz żeby ten komin się złożył? Zanim jednak coś zrobisz skonsultuj z kierbudem, no właśnie... gdzie był kierbud jak stawiałeś strop na pustaku wentylacyjnym? Jak ja bym miał taką zastaną sytuację kanału wentylacyjnego w dodatku nieużytkowanego to bym go zalał betonem i zrobił z niego słup, ale to tylko moje zdanie, czy jest tu jakiś konstruktor !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordimer_m 02.02.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Jak można opierać strop o pustak wentylacyjny? Przecie ściany nośne niosą ciężar dachu czy poddasza na fundament, chcesz żeby ten komin się złożył? Nie znam się na budowaniu i jesteśmy z żoną tylko inwestorami. Dopiero po przeczytaniu instrukcji montażu komina i porównaniu z tym co mam na budowie okazało się, że poza mną chyba nikt tej instrukcji na oczy nie widział. Jak ja bym miał taką zastaną sytuację kanału wentylacyjnego w dodatku nieużytkowanego to bym go zalał betonem i zrobił z niego słup, ale to tylko moje zdanie Taką samą poradę uzyskałem od innych forumowiczów więc musi to być niegłupi pomysł. Czekam teraz na spotkanie z projektantem. A jako ciekawostkę dodam tylko, że problem ten dotyczy w sumie 3 kominów (systemowy, z cegły, wentylacyjny) z jakiegoś powodu całkowicie pominęli wymiany, które w projekcie stropu oczywiście były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts