Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż z domem 200 m2- projekt własna fantazja . Szkielet drewniany

Recommended Posts

Witam na forum.

Mam nadzieje, że za sprawą forum będę mógł wymieniać się wiedzą dotyczącą budowy i wszystkim z tym związanym.

Nasza historia rozpoczęła się w 2012 roku, w tedy znaleźliśmy interesującą działkę. Kilka miesięcy czekaliśmy na PZP. Od września zaczęła się walka z urzędami o PNB. Założenia mieliśmy bardzo ambitne, zdążyć z pozwoleniem do grudnia i skorzystać z RNS.

1. Projekt domu, własny ( nic nam nie pasowało do warunków działki z gotowców )

2. Projekt studni , wymagany

3. Biuro projektowe , w celu przystosowania i zagospodarowania działki.

4. Otrzymanie PNB Grudzień 2012

5. Dokumenty do kredytu RNS

6. Kredyt dostaliśmy w styczniu 2013 .

UDAŁO SIĘ !!!!

Teraz trochę danych:

Działka 1214 m2. W przybliżeniu 23m x 49m. Kierunek Północ, droga asfaltowa od południa. Niestety działka nie ma pozwolenia na budowę na całej powierzchni. ( z szerokości 23m mogę zabudować tylko 19m). Dlatego musieliśmy wykonać własny projekt domu pasujący do działki.

Założenia domu:

1. Ekonomiczny , bez zbędnych wykuszy, wielospadowych dachów, konstrukcja zwarta, prosta, wykorzystująca energię słoneczną do rozświetlania wnętrza, brak okien ze strony północnej.

2. W miarę możliwości "tani" , jak coś takiego istnieje ? Bardziej chodziło o rezygnację z nie potrzebnych elementów ( balkony itp ) wyliczyliśmy, że koszt domu będzie mniejszy dla domu zajmującego mniejszą powierzchnię zabudowy + poddasze niż duży dom parterowy.

3. Na parterze muszę mieć co najmniej dwa pomieszczenia ( pokój + gabinet ) poza salonem.

4. Sypialnie na poddaszu.

5. I chyba najważniejszy dla mnie, Duży Garaż na dwa samochody i miejsce na warsztat.

Dom przeznaczony dla 2+2 + pies

3%25252520Dom%25252520Kalinowa.jpg

Dom :

Dom podzielony na część dzienną parter ( salon, kuchnia, gabinet, pokój, łazienka)

i sypialną poddasze ( 3 sypialnie, łazienka, strych lub dodakowy pokój)

Ten dodatkowy pokój nad garażem powstał bo szkoda było marnować tekiej przestrzeni. Dom nie posiada piwnic wiec dodatkowa przestrzeń mile widziana.

Powierzchnia użytkowa 123 m2

Garaż 40 m2

Kotłownia 6 m2

Strych ( dodatkowy pokój ) 32 m2

Razem 201 m2

Powierzchnia zabudowy * *132 m2

Kubatura budynku 674 m3

Dom wykonany zostanie w technologi szkieletowej. Dlaczego ? Wszyscy nas pytają dlaczego. Bo chcę mieć dom ciepły, ekonomiczny w utrzymaniu, szybko w nim zamieszkać, coś bym jeszcze znalazł Za.

Niestety dotychczasowa praca i zajmujące głowę dzieciaki nie pozwolą mi zająć się wszystkim przy budowie dlatego wynajęliśmy do tego firmę z kilkunastoletnim doświadczeniem w budowaniu domów szkieletowych. Mam nadzieję, że na łamach forum uda nam się przedstawić proces budowy, wyłapać błędy, naprawić je i w miarę możliwości uniknąć innych w przyszłości.

Zapraszam do dyskusji pod tematem.

mapa z metrami.jpg

Mapa.jpg

Edytowane przez MS_Heron
Kosmetyka

Konstrukcja szkieletowa została zaprojektowana tak, żeby zbliżyć się do domu w standardzie NF40 według nfosigw.

Dlatego przekrój ściany będzie wyglądał tak :

sciana%2520zewn.JPG

Ze wzglądu na chęć posiadania ogrzewania podłogowego na parterze, dom będzie stał na płycie zbrojonej betonowej z izolacją poziomą ze styropianu FS 30 grubości 15 cm ( 3 x 5 cm na zakładkę ).Strop parteru będzie miał 25 cm izolacji wełny mineralnej.

Instalacje w domu :

1. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

2. W miarę możliwości GWC

3. CO + CWU kocioł na ekogroszek ( model jeszcze nie wybrany )

- Parter ogrzewanie podłogowe

- poddasze grzejniki

4. Jak sił i funduszy starczy to solar własny do CWU , pomysłu KrzysztofLis2

5. Automatyka domowa , coś w stylu domu inteligentnego. FIBARO, STERBOX , ARDUINO , coś z tego wymodzę. Na pewno rozprowadzę dodatkowe pary do punktów.

6. Instalacja zasilania awaryjnego, UPS 3000 W /x2 do zasilania najważniejszych punktów domu, oświetlenie, pompki, kocioł itp.

7. Studnia własna.

Cześć i czołem, wpisuję się pierwsza :) Jak założysz osobne komentarze, to się przeniosę.

Wlazłam z ciekawości, bo przymierzałam się też do domu w szkielecie drewnianym, ale bardzo krótko, bo cena mnie zabiła ;) Może u Was jest taniej? Ile sobie liczy Wasza firma za m2 stanu deweloperskiego lub surowego zamkniętego?

Pozdrawiam i powodzenia.

Ceny zostały ustalone w zeszłym roku.

Stan surowy zamknięty ok 1700 zł m2

Stan deweloperski ok 2350 zł m2

Wszelkie prace można uzgodnić. Ze względu na koszty pokusiliśmy się na stan deweloperski tylko dla parteru. Resztę będę robił stopniowo w swoim czasie. Zależało nam na szybkim wprowadzeniu się do parteru. Poddasze to przyszłość za kilka lat. Dopuki dzieci nam nie podrosną będziemy mieszkać na partarze. Garaż też jest liczony tylko tylko za konstrukcję drewnianą. Resztę zrobię sam lub z pomocą.

Czas zacząć budowę. Pierwsze prace to tyczenie fundamentu domu. Może pogoda do tego nie była odpowiednia, sprzęt zawodził ale wytyczone. A tu ciekawostka na przyszłość:

GPS do pomiarów trzeba trzymać w cieple. Geodeta o tym zapomniał i po nocy spędzonej w samochodzie odmówił posłuszeństwa. Trochę chuchania, dmuchania i ciepłych słów przekonało go do dalszej pracy :p Koparka już czekała. Na końcu przekrój gleby. Glina i iły. Dlatego oczyszczalni nie będzie.

[ATTACH=CONFIG]166642[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]166643[/ATTACH]20121213_123810.jpg20121213_124227.jpg

Prace przebiegły jeszcze przed świętami 2012.

To tanio :) U nas w zeszłym roku znacznie więcej za szkielet chcieli, ponad 3 tys za deweloperski. Na tych szczegółach technicznych się nie znam za bardzo, więc nie będę zabierać głosu, ale podziwiam samozaparcia, żeby ruszać z budową (jakby nie było) w tych śniegach ;)

.... ale podziwiam samozaparcia, żeby ruszać z budową (jakby nie było) w tych śniegach ;)

Chodziło o to, żeby wykopać i zalać jeszcze przed mrozami. Teraz wystarczy czekać tylko na umiarkowane temperatury, aby dalej stawiać ściany fundamentu z bloczków. Mamy ambitny plan wprowadzić się w 2013. Jak pogoda dopisze to dom stanie do lipca. Reszta roboty jest przeniesiona na "moje" barki wiec tegoroczny urlop na działce :p.

@bury_kocur

Pozazdrościłem Tobie projektu i Domu z antresolą. Siadłem do swojego projektu i wyszło mi coś takiego. I powiem szczerze, że bardzo mi się to podoba. Zyskałem sporo przestrzeni w salonie.

02-02-2013 Wycienic w stropie.jpg

Teraz jest taki .... jest czym oddychać :D

Z tego co widziałem macie jszcze dom nie wykończony, a nasuwa mi się pytanie jak się mieszka w domu z antresolą w salonie?

Czy jest to uciążliwe, czy ma to jakieś minusy ? Jak z ogrzewaniem takiej przestrzeni ? Mam nadzieje, że ogrzewanie podłogowe + system rekuperacji będzie dobrym połączeniem z takim projektem. Może wypowie się ktoś, kto już tak ma ?

• 3 months później...
  • 3 months później...

Brak czasu na pisanie sprawił, że nic nie pisałem o postępach.

Co zostało zrobione:

1. Dom stan z zewnątrz prawie cały wykończony.

2. W oknach zamontowane rolety z napędem.

3. W domu wykonana instalacja wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

4. Instalacja WOD-KAN

5. Instalacja CO ( bez kotłowni ) , podłogowe ogrzewanie cały parter.

6. Wybór pieca RBR-EKOUNIWERSAL 11kw

7. Studnia wiercona głębokość 32m