Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co na podłodze przed kominkiem

gahan

Recommended Posts

Jakie macie rozwiązania - wykończenia podłogi wokół kominka? Pytanie szczególnie do tych, co mają drewniane podłogi, deski, parkiety, panele itp.

Mamy kominek portalowy; podstawa wysunięta na salon i myślałam,że nie będzie potrzeby zabezpieczania podłogi przed brudem z kominka.

Mamy położony parkiet, który oczywiście się rozsycha wokół kominka i musimy to "otoczenie" jakoś inaczej rozwiązać.

Karlsen:)

z marmuru kremowego mamy właśnie zrobiony prosty portal kominkowy ( dojdą jeszcze belki na obudowę), podstawa "wychodzi" na salon na 15 cm .

Myślałam właśnie o taki samym marmurze na podłogę wokół, ale bałam się,że będzie tego za dużo i wyjdzie cmentarnie - nagrobkowo.

Chociaż ... może przesadzam ?

Na podłodze jest jesionowy parkiet w jodełkę, dobranie odpowiednich kolorem i fakturą płytek będzie bardzo trudne - widziałam takie "wstawki" u kilku znajomych i nie wyglądało to dobrze. Być może źle dobrane - nie wiem. Praktyczne - ale niezbyt grały z podłogą.

A teraz widok nowego parkietu ze szparami mnie dołuje, bo to dopiero pierwszy sezon kominkowy :(

Karlsen:)

z marmuru kremowego mamy właśnie zrobiony prosty portal kominkowy ( dojdą jeszcze belki na obudowę), podstawa "wychodzi" na salon na 15 cm .

Myślałam właśnie o taki samym marmurze na podłogę wokół, ale bałam się,że będzie tego za dużo i wyjdzie cmentarnie - nagrobkowo.

Chociaż ... może przesadzam ?

Na podłodze jest jesionowy parkiet w jodełkę, dobranie odpowiednich kolorem i fakturą płytek będzie bardzo trudne - widziałam takie "wstawki" u kilku znajomych i nie wyglądało to dobrze. Być może źle dobrane - nie wiem. Praktyczne - ale niezbyt grały z podłogą.

A teraz widok nowego parkietu ze szparami mnie dołuje, bo to dopiero pierwszy sezon kominkowy :(

Szkło hartowane (bezbarwne) dowolny kształt i wymiar:) dzięki niemu będziesz mogła cieszyć się widokiem parkiety zarazem będzie on zabezpieczony:)

Bądź też szkło hartowane barwione (dowolny kolor z palety RAL).

Polecam skorzystać z usług firmy Węgier Glass. Zrobią wszystko z szkłem hartowanym czego szukasz i potrzebujesz:)

Pozdrawiam:)

Szkło hartowane - dobry pomysł ...

Tylko jak będzie się zachowywał parkiet pod taką osłoną ?

Może ktoś ma takie rozwiązanie?

Z jakimi cenami trzeba się liczyć - nie mogę znaleźć namiarów

http://www.wegierglass.com.pl/

Zadzwoń a dowiesz się wszystkiego:)

P.S. W razie czego proponuję grubość 8mm:)

mamy panele w pokoju z kominkiem, pod kominkiem położone są kafelki w podobnym kolorze do podłogi, całość po brzegach zabezpieczona listwą w kolorze paneli ( jakiś plastik to chyba). Myje się dobrze, jak czasem coś wypadnie z kominka to problemu nie ma. MI tam się podoba :) całość kosztowała nas może z 60 zł ( 2 listwy + paczka kafelek, klej do płytek został nam z remontu)

mamy panele w pokoju z kominkiem, pod kominkiem położone są kafelki w podobnym kolorze do podłogi, całość po brzegach zabezpieczona listwą w kolorze paneli ( jakiś plastik to chyba). Myje się dobrze, jak czasem coś wypadnie z kominka to problemu nie ma. MI tam się podoba :) całość kosztowała nas może z 60 zł ( 2 listwy + paczka kafelek, klej do płytek został nam z remontu)

No właśnie nie chciałam płytek, bo przy parkiecie w jodełkę dodatkowa faktura płytek i fug daje wrażenie chaosu czy jakiegoś nieuporządkowania. W każdym razie nie umiem tego miejsca w ten sposób zagospodarować. Przy deskach czy panelach - kawałek z z inną podłogą już nie robi takiego wrażenia.

Chyba,że jednak ktoś się pochwali płytkami wokół kominka przy parkiecie na reszcie podłogi.

mirawoj :)

także miałam na uwadze, ale złoty kolor jakoś musi też grać z resztą .

ja bym dała identyczny marmur jak na kominku- jeśli masz parkietw jodełke to chyba nie bedzie aż tak problematyczne wyciągnąć kilka deszczułek- szyba może też jest fajnym pomysłem ale ja bym zbyt wielu materiałów nie mieszała-tym bardziej, ze 15 cm to wąski pasek i na pewno nie zrobi sie nagrobkowo (nawet jak bys zrobiła z 30cm to nadal nie bedzie to wiele (oczywiscie 30 cm strzeliłam -wszystko musi w miare rozmiarowo do siebie pasować)

Trochę inne opcje

http://2.bp.blogspot.com/-LTmUBKa52SA/TyCpHn0NtsI/AAAAAAAABAI/81Hy1Ckb_2Y/s640/bear-skin-rugs-polar-bear-F1.jpg

lub

http://p2.la-img.com/197/875/394995_1_l.jpg

no i jak tu ogrzać się przy kominku jak takie coś go strzeże ? brrrr ;)

może uda mi się zrobić zdjęcie, zobaczycie ....

• 1 year później...
Szkło hartowane (bezbarwne) dowolny kształt i wymiar:) dzięki niemu będziesz mogła cieszyć się widokiem parkiety zarazem będzie on zabezpieczony:)

Bądź też szkło hartowane barwione (dowolny kolor z palety RAL).

Polecam skorzystać z usług firmy Węgier Glass. Zrobią wszystko z szkłem hartowanym czego szukasz i potrzebujesz:)

Szkło będzie się przesuwało po parkiecie ...

No tak, sezon minął i rozpoczął się kolejny, a ja dalej nie mam zabezpieczenia przed kominkiem, chociaż jestem zdecydowana na szybę hartowaną.

A teraz problem leży w "śmierdzącym " kominku i prawdopodobnie będziemy musieli jakoś go przerobić - więc będzie pierwszy remont, zmiany itd.

Myśleliśmy,że kominek się wypala i stąd ten dziwny zapach po jego rozgrzaniu. Niestety paliliśmy już kilkadziesiąt razy, a problem został - doczytałam tu na forum,że "wełnowce" tak mają. Nie wiem co mamy zrobione nie tak - chociaż robili go fachowcy .... albo "fachowcy" ;(

I tak - szyba zeszła na odległy plan :(