Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów…

Pisze tego posta ponieważ potrzebuje waszych opinii w kwestii podziału działki.

Na początek kilka szczegółów odnośnie działki:

- Gmina Sulejówek

- wielkość działki 8505m2, opis ( grunty orne)

- na całość działki są wydane warunki zabudowy na jeden budynek jednorodzinny

podział działki chcemy wykonać na trzy części

I teraz pytanie jak wykonać taki podział aby ominąć opłatę adiacencką..

Otrzymałem kilka informacji od geodety u którego taki podział będę prawd. wykonywał aby rozpisać działkę na trzy części na zasadzie współwłasności u notariusza a następnie geodeta robi podział działki.

Po podziale trzeba założyć sprawę w sądzie na zniesienie współwłasności z działek i przy takim podzieleniu opłata adiacencką podobno nie obowiązuje..

Dodatkowo w urzędzie dowiedziałem się że sąd z reguły przy takich sprawach konsultuje się z nimi i teraz pytanie jakie mi się nasuwa czy mogą celowo robić problemy aby taka opłatę sobie naliczyć??

Jeżeli już ktoś robił podział działki w taki sposób proszę o podpowiedź jak to wykonać w sposób najbardziej korzystny…

Z góry dziękuje..

działka_2-2.jpg

Nie wiem czy ma znaczenie taka czy inna kolejność w podziale i przekwalifikowaniu działek z rolnych na budowlane. Działka zwiększa swoją wartość po przekwalifikowaniu i tyle - teoretycznie należy się opłata adiacencka. Wysokość takiej opłaty ustala gmina, więc jest różna w poszczególnych rejonach. Podobno gmina może odstąpić od pobrania , ale niestety nie wiem na jakich warunkach.

W ubiegłym roku również staliśmy się właścicielami działki budowlanej przekształconej z rolnej, ale wynikało to z działu spadku po zmarłych rodzicach. Powiedziano nam,że podlegamy opłacie adiacenckiej, ale jak dotychczas gmina się o to jeszcze nie upomniała.

Więc nie bardzo mogę Ci pomóc.

Swoją drogą - taka opłata to wg mnie zdzierstwo i łatwa kasa dla gminy.

• 2 months później...

Ale - czy ta opłata obowiązuje na pewno przy budowaniu na zasadzie WZ dla działki rolnej?

Na pewno obowiązuje dla działki rolnej przekształconej przez gminę drogą MPZP na budowlaną i kiedy ją wówczas właściciel sprzeda (a gmina poniosła koszty przekształcenia itp, więc nalicza) ale przy powyższym przypadku nie jestem pewna...

Edytowane przez Gagata