Zielony ogród 01.02.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 własnie....BYWA sztukąa to oceniają inni i historia, opinia samego architekta-autora o własnym dziele to za małostrasznie mało tych dzieł sztuki a ludzi/rzeczy/pomysłów na świecie jest tak wiele, że już nic jest oryginalne; wszystko gdzieś i kiedyś byłoa Chińczycy całe Hallstatt skopiowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.02.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 a Chińczycy całe Hallstatt skopiowali ta, a w Ameryce biją Murzynów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 fotohobby - podam przykład z Twojego podwórka A nie jest plagiatem kompozycja zdjęcia??? Jakiś rok temu były nawet artykuły na ten temat. Jak dla mnie - nie. A dla naszego prawa tez nie. Naśladownictwo chwały nie przynosi, ale w tym przypadku nie podlega karze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.02.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 http://fotoblogia.pl/2011/10/12/plagiat-zdjecia-slubnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.02.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 i finał: http://fotoblogia.pl/2011/11/15/sprawa-plagiatu-zdjecia-slubnego-final Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.02.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Robercie, autor wątku znalazł bryłę domu, a w środku chce dokonać zmian. Pełny projekt zawiera chyba trochę więcej danych niż te widoczne na reklamówkach i ogólnych opisach. Potrzebny jest konstruktor, jakiś spec od instalacji, obliczenia....Nie widzę kompletnie sensu sugerowania, że to będzie kradzież. W efekcie końcowym bardzo możliwe, że wyjdzie dzieło lepsze dla zainteresowanego pod każdym względem. I nie wiem co taka osoba miałaby odpowiedzieć architektowi na pytanie: A co Pani wpadło w oko do tej pory spośród przeglądanych projektów? Bo jeśli wskaże jakikolwiek i powie, że w środku widzi to inaczej to usłyszy od niego: Zwalniam Panią? Pewnie zaproponuje spore przeróbki nie tylko wewnątrz i dostosuje wszystko co się da! Ma wzorzec tak samo jak każdy początkujący projektant. Sądzisz że większość kresek wychodzących spod ołówka czy archicada jest tworzona inaczej? Taki człowiek na zarzut plagiatu powie, że to była tylko inspiracja, taka sama jak dla inwestorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.02.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ciekaw jestem tego projektu, bo równie dobrze może się okazać, że racje mam ja, ale równie w tym wypadku możecie mieć ją Wy.Jeśli to będzie przeciętny projekt, zbliżony do typowych domów jednorodzinnych, pewnie nie będzie to problem.Ale jeśli np ten?http://www.architektura.info/var/architektura/storage/images/media/images/robekr_konieczny/dom_aatrialny/podjazd/20823-1-pol-PL/podjazd_gallerylarge.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 i finał: http://fotoblogia.pl/2011/11/15/sprawa-plagiatu-zdjecia-slubnego-final No coż, nie wiem, czy w tym przypadku chodzilo o powtorzenie kompozycji, czy uzycie jej do reklamy firmy na targach. Poza tym w koncu doszlo do ugody, wiec nie poznaliśmy stanowiska sadu w tej sprawie. A wracając do sprawy - nie wiem, czy projekt domu jest az tak charakterystyczny, jak fotografia, o ktorej byla mowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.02.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ja też nie wiem, bo nie wiem o jaki projekt chodzi. Ale mówię o zasadzie i prawie autorskim, któremu podlega projekt architektoniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 01.02.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Autorka wątku poszła chyba po rozum do głowy, bo już nic nie pisze. Z drugiej strony szkoda, bo jestem bardzo ciekawa tego indywidualnego projektu, który od razu zostałby rozpoznany przez swojego twórcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.02.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A ja chciałbym mieć pieniążki na taki piękny dom zaprojektowany przez dobrego architekta i w dodatku na pięknej działce. I nawet nie żałowałbym na to pieniędzy. Niestety żyję w moim ukochanym, strasznym kraju i będę miał dom zaprojektowany indywidualnie, ale który i tak będzie emanacją podstawowych potrzeb i środków ( no, tych drugich i tak zabraknie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanWo 01.02.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ja szukajac projektu, nie mogłem się*zdecydować który wybrać. Gdzieś na forum jeden architekt mocno przekonująco pisal, o gotowcach i ich niskiej jakości.Byłem w biurze architektonicznym aby porozmawaiąc na temat indywidualnego domu. Tam mi dali stertę katalogów - po przejrzeniu oczywiście mapki. Wybralismy te ktore nam się*podobają - okazało sie, ze potrzebuję tylko kilku zmian do konkretnego projektu i wycenili mi to na 12 tyś, Słabo jakoś - szukam dalej. Ale już mnie familia ciśnie, i trzeba się wkoncu zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.02.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Za gotowiec ze zmianami? Miazga...Porządny architekt nawet Ci nie zaproponuje projektu z katalogu skoro przyszedłeś po projekt indywidualny. Kiepski wmówi Ci, że robi projekt indywidualny w rzeczywistości opierając się na katalogach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.02.2013 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Tak kradniecie już 3 strony, aż dziw że was jeszcze nie pozamykali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
provitamina 03.02.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 "Powszechna i zgodna z prawem praktyka"?! Rady niektórych na tym forum niezmiennie mnie zadziwiają... Szczerze mówiąc, uciekłabym od architekta, któremu brakuje pomysłów i jedyne, co może mi zaoferować to "przerysowanie" projektu swojego kolegi po fachu... Nie sądzę, żeby jakikolwiek architekt przy zdrowych zmysłach, chciał się podjąć takiego zlecenia. Każdy szanujący się projektant nie skopiuje swojego domu nawet innemu klientowi, chyba, że mówimy o pracowniach z domami katalogowymi, jakich tysiące. Dlaczego nie pójdziesz do architekta, którego kunszt tak Ci się podoba? Może zaprojektuje Ci jeszcze ładniejszy dom i przy okazji dopasowany do Twojej działki. Pewnie jest droższy niż ten drugi.. A nie pomyślałaś, że ma to przełożenie na całą resztę? Konstrukcję, koszt budowy, uzyskanie PnB, pewne rozwiązania technologiczne generujące koszty... Zrobić projekt to kropla w morzu. Trzeba jeszcze ten dom wybudować. Życzę powodzenia Miałam nieprzyjemność konsultacji z autorem projektu. Był jedynym z kilku odwiedonych który przy pierwszej wizycie zasugerował zapłate za "konsultacje". Sam projekt z przeróbkami u niego kosztowałby mnie wiecej niz zaprojektowanie u innego czegos takiego od podstaw. Oczywiscie poproszę architekta o jego wizje ale potam bo projekt mi sie spodobal i gotowa bylabym taki wlasnie budowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
provitamina 03.02.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Autorka wątku poszła chyba po rozum do głowy, bo już nic nie pisze. Z drugiej strony szkoda, bo jestem bardzo ciekawa tego indywidualnego projektu, który od razu zostałby rozpoznany przez swojego twórcę. Autorka wątku miała weekend i nie zaglądała do komputera dlatego się nie udzielała. Przykro mi że moje pozornie nieskomplikowane pytanie przyniosło lawinę sprzeczek. Projektu nie pokaże gdyż spod mojego palca wyszła wyżej niezbyt pochlebna opinia na rzecz autora a naprawdę niechcę nikogo obrażać- możliwe że jest on cenionym i dobrym fachowcem niemniej jednak mi go gustu nie przypadł. A co do samego projektu to nigdzie nie napisałam że musi to być identyczny dom- metr w metr. Chodzi mi o podobienstwo bryły bo okna, dach, rozmieszczenie wewnątrz to juz wg wlasnych upodoban. Jest to dom piętrowy bez skosów a tego typu projektów nie jest zbyt wiele. Poprostu bardzo mi sie podba i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
provitamina 03.02.2013 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja szukajac projektu, nie mogłem się*zdecydować który wybrać. Gdzieś na forum jeden architekt mocno przekonująco pisal, o gotowcach i ich niskiej jakości. Byłem w biurze architektonicznym aby porozmawaiąc na temat indywidualnego domu. Tam mi dali stertę katalogów - po przejrzeniu oczywiście mapki. Wybralismy te ktore nam się*podobają - okazało sie, ze potrzebuję tylko kilku zmian do konkretnego projektu i wycenili mi to na 12 tyś, Słabo jakoś - szukam dalej. Ale już mnie familia ciśnie, i trzeba się wkoncu zdecydować Bardzo podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 03.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (...) Projekt znaleźliśmy w Internecie jednak nie chcemy kupić gotowego tylko zlecić (bryła taka sama, zmiany wewnątrz) taki projekt innemu architektowi Chcę pokazać wydrukowany z Internetu dom architektowi (zdjęcie, rzut, rysunki które zazwyczaj są zamieszczone przy każdym projekcie w sieci) i poprosić o wykonanie projektu tego własnie domu Myślę, że jednak przydała Ci się dyskusja, zwana przez niektórych kłótnią. Bo teraz bryła nie ma być już taka sama, a podobna, zmiany oprócz wnętrza mają dotyczyć też okien i dachu i zaraz napiszesz, że o rzutach i rysunkach technicznych też nie wspominałaś Tak, na podstawie Twojego ostatniego postu można powiedzieć, że zainspirowałaś się danym domem. Pewnie to chcesz usłyszeć. Nie rozumiem jedynie tego "pokazywania sterty katalogów z projektami gotowymi" w pracowni architektonicznej zajmującej się projektami indywidualnymi. Temat zapłaty za konsultację też skomentuję sobie w myślach Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
provitamina 03.02.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Myślę, że jednak przydała Ci się dyskusja, zwana przez niektórych kłótnią. Bo teraz bryła nie ma być już taka sama, a podobna, zmiany oprócz wnętrza mają dotyczyć też okien i dachu i zaraz napiszesz, że o rzutach i rysunkach technicznych też nie wspominałaś Tak, na podstawie Twojego ostatniego postu można powiedzieć, że zainspirowałaś się danym domem. Pewnie to chcesz usłyszeć. Nie rozumiem jedynie tego "pokazywania sterty katalogów z projektami gotowymi" w pracowni architektonicznej zajmującej się projektami indywidualnymi. Temat zapłaty za konsultację też skomentuję sobie w myślach Pozdrawiam. Zacytuj jeszcze to że napisałam że jestem całkiem zielona w temacie. Może w czymś źle sie wysłowiłam. Chodzi mi o UKŁAD ŚCIAN ZEWNĘTRZNYCH. Lepiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
provitamina 03.02.2013 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 ...i jeszcze odnośnie komentowania tematu zapłaty:żaden z 5ciu odwiedzonych wstępnie architektów niezasugerował zapłaty za wstępną konsulatacje (co bysmy chcieli, jakie są nasze potrzeby, cena itp.). Ten o którym pisałam był drugi i po wizycie u niego już do ostatniego pytalam sie "ile sie należy" i zawsze słyszałam że za taką wizytę nic nie płacę. Zrozum więc ile kosztowałby mnie ten projekt skoro pan aż tak sie ceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts