Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie paneli i wyciszanie podłogi.

HipHopAst

Recommended Posts

Witam.

Jak wyżej jak najlepiej to wyciszyć aby sąsiedzi z dołu nie narzekali. Mieszkam w 4-ro (na 3) piętrowym bloku z cegły.

Aktualnie posiadam wykładzinę a pod nią podkład Cosi 8mm. Nie jestem zwolennikiem wykładzin w salonie więc chce to zamienić na laminowaną podłogę. Niestety ale laminowana podłoga daje dużo hałasu dla sąsiadów na dole a ja nie chce zakłócać im normalnego życia. Poza tym aktualnie jak sąsiedzi z dołu mają jakąś imprezę to wszytko słychać oraz jak głośniej chodzi TV to mogę się domyślić jaki program oglądają.

Aktualnie moja podłoga wygląda tak:

Beton - drewniane legary - drewniane deski na podłodze - podkład Cosi 8mm - wykładzina.

Pomiędzy betonem a deskami jest 4 cm prześwitu.

Teraz chciałbym to zrobić tak:

Beton dalej pomiędzy legary wsadzić akustyczną wełnę mineralną 50mm dalej są drewniane deski a na nie przykleić mate wygłuszającą:

Tecsound T50

Na to pójdzie podkład pod laminowaną podłogę:

Podkład

Na sam koniec pójdzie laminowana podłoga która nie będzie dotykać żadnych ścian a listwy narożnikowe jak i progowe będą zaizolowane matą T50

Wszystko niby jest produkowane po to aby wyciszyć podłogę.

Czy po takim zabiegu przestanę słyszeć sąsiadów z dołu jak i oni nie będą czuć różnicy (gorszej) niż podłoga z wykładziny??

Czy ma to jakiś sens??

Kwota jaką mogę na to przeznaczyć to max 2500zł i te 3 materiały wygłuszające tyle wyniosą.

Dzięki za odpowiedzi.