Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tytus13

Recommended Posts

Witam.

Mam niemały problem. Podczas palenia skrapla się dość duża ilość wody w kominie (ok 1 litra dziennie) oraz osadza się smoła (śmierdzi strasznie). Niewiem co z tym zrobić. Wszystko widać na zdjęciach (a jak by czegoś nie było widać to opisze).Piec - Defro Optima Komfort Plus. Temp. zasilania 60 st. Palę weglem. IMG_8210.jpg IMG_8192.jpgIMG_8197.jpg

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł 20 kW. Dom ok 150 m2. budowany dosyc dziwnie (2 razy max i styropian miedzy nimi 5 cm) . Otynkowany. W domu nie jest ciepło - wolno sie temperatura podnosi i szybko spada (jak dla mnie). W mrozy również wylewałem wodę. - średnio litr dziennie. Edytowane przez tytus13

kocioł masz prawie 2 razy za duży a temperaturę spalin 2 razy za małą

stąd ta smoła

temperatura spalin powinna być powyżej 100stC przynajmniej żeby się nie lało z komina.

jak temperatura się woln podnosi i szybko spada to zmień nastawę na zaworze 4D żeby więcej ciepła na dom szło to i może wyższa trochę temp spalin będzie.

zerknę w schemat kotła to może wymyślę czy da się coś zatkać żeby te spaliny podnieść

coś takiego:

piec%20wewnatrz.jpg

sorki ale zdolności plastycznych to ja nie mam ale mam nadzieję że daje pogląd na to co można zrobić.

zmierz najpierw szerokość kanałów i jak będziesz zatykał to maksymalnie 1/3 szerokości reszta niech zostanie wolna.

możesz też spróbować zatykać pojedynczo, najpierw ten najniższy i potem kontrola spalin, potem kolejny aż do uzyskania poziomu około 100stC

powinno pomóc na tą uboczną produkcję.

bo o to tutaj chodzi żeby eliminować

a następny kocioł już kupi na wymiar żeby takich cudów nie było

mam też nadzieję ze nie będzie musiał komina remontować po takich potokach.

jeszcze jedna myśl mi do głowy wpadła.

zasuwać na dach i sprawdzić czy się z góry coś do komina nie leje, jakieś roztopy ze śniegu albo woda z deszczu.

w połączeniu z niską temperaturą spalin moze nasilać zjawisko.

Cos mi też nie gra z tym zaworem 4D. Czy aby on jest dobrze podlaczony???Instalacja w układzie otwartym - ponoć ma też działać jak by mi pradu brakło ale nie sprawdzałem. Czy dobrze rozumiem ze mam obnizyć spawność kotla? przekrój kotła.JPGMożesz zaznaczyć to na przekroju? Oki juz jest rysunek Edytowane przez tytus13

bo o to tutaj chodzi żeby eliminować

a następny kocioł już kupi na wymiar żeby takich cudów nie było

mam też nadzieję ze nie będzie musiał komina remontować po takich potokach.

jeszcze jedna myśl mi do głowy wpadła.

zasuwać na dach i sprawdzić czy się z góry coś do komina nie leje, jakieś roztopy ze śniegu albo woda z deszczu.

w połączeniu z niską temperaturą spalin moze nasilać zjawisko.

Eee nie... ja mam 20 cm japę bez żadnego daszku i nic się nie leje... na bank kocioł na małych mocach ustawiony...

To jaka moc tego kotła powinna być? Bo jest jeszcze szansa oddać teściowi. Dziś u mnie na dworze nie leje - a w kominie tak: (moze taki mikroklimat;)). Wylałem tego już z 10 litrów a i tak wiekszość poszła w podlogę.Na piecu zadana temp. 60 st. Edytowane przez tytus13