Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tytus13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tytus

zakichanym obowiązkiem hydraulika jest poprawić co spitolił

zero sentymentów chłopie bo on wziął kasę a ty masz spieprzone w kotłowni na maksa

na zaworze są oznaczenia a w pudełku była zapewne instrukcja montażu.

gdyby zajrzał to by wiedział ale sądząc z tego jak wszystko podłączył to on pojęcia o niczym nie ma.

dzwoń do gośica i albo poprawia za swoje albo ty bierzesz drugiego a on płaci za to.

to jest twoje prawo reklamować a jego obowiązek poprawić

samo podniesienie zadanej nie zda się na nic

jak będzie prawidłowo zrobione i odbiór ciepła jak trzeba i którdy trzeba to i kocioł będzie inaczej pracował

Kolego kobra ewidentnie spaprana instalacja !. Pompa musi byc za zaworem 4D jak piszą koledzy , pod tym zespołem pompowym powinno być odejscie na zawór 4D . Od zespołu pompowego ze zdjęć bezpośrednio do bojlera , gdzie bojler będzie się grawitacyjnie nagrzewał , a jak nastąpi zbyt duzy pobór wody i spadnie zbyt temperatura włączy się pompa . Musisz nabyć druga pompę do układu CO i umieścić ja za zaworem 4D . Przerobić ewidentnie . Edytowane przez sskiba

do tytus 13. Moim skromnym zdaniem oprócz tego że jest źle podłączony to kisisz kocioł. Kocioł jest o dużej mocy i zanim się dobrze rozbuja i spaliny złapią temperaturę to on się już wyłącza i przechodzi w podtrzymanie. Ten przekrój kotła defro na pierwszej stronie to jest twojego kotła? Jest to kocioł górnego spalania i tak w nim pal. Po wyglądzie twojego wymiennika wydaje mi się że źle w nim palisz i to jest twój zasadniczy problem. Jak zaczniesz palić od góry to kocioł będzie się dłużej nagrzewał i ciepłe spaliny z nad zasypu wygrzeją komin. Chyba że już palisz od góry to czemu tam jest taki syf.

przeczytaj;

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2420206.html

Edytowane przez gersik

Podejrzewam ze nie przegrzewasz zbytnio kotla. Kupiles wegiel do zastosowan przemyslowych, o duzej zawartosci smoly i gazów tzw."węgiel gazowo-koksowy" - duża wydajność smoły i gazu - stosuje się go w koksownictwie i gazownictwie.

Nie nadaje sie do zastosowan domowych, poniewaz ze wzgledu na zawartosc smoly i gazow, ktore w skrajnych przypadku potrafia doprowadzic do wybuchu w kominie lub jego zablokowania.

Tylko to mi przychodzi do glowy...

Usunac smole mozesz poprzez wygenerowanie takiej temp spalan, i jak nie pomoze to lepiej rady zasiegnac u specjalisty.

Kiedys kupilem okazyjnie rosyjski wegiel ale w moich rodzicow 30 letnim piecu to tylko sie smazyla na weglu i kopcila okropnie ale wszysto sie w koncu wypalalo. Fakt, ze smrod to nawet przez cegly na strychu dal sie wyczuc.

pompa to mało

tam są pomieszane wszystkie "dziury" i niewiele z tego trafia tam gdzie powinno i jeszcze CWU za zaworem a właściwie to z zaworu.

Tytus zero sentymentów- gość ma poprawić i niech jeszcze komin wyczyści w ramach zadośćuczynienia i wymiennik- dobrze żeby się porządnie przy tym ubrudził- będzie miał lekcję od życia

jak nie będzie wiedział to w sieci jest milion schematów jak się podłącza zawór 4d z opisem jaka rura w jaką dziurę. już piszę łopatologicznie

zawsze moze do sklepu i poprosić na chwilę o instrukcję też od identycznego modelu i wtedy będzie wiedział co gdzie.

najpierw rozgałęzienie. oodzielny obieg na CWU i oddzielna pompa chyba że blisko kotła to może pociągnie na grawitacji, oddzielny na CO.do tego zawór a za zaworem pompa z bypassem.

na obu obiegach zawory zwrotne żeby wody nie wyciąagało z CO jak będzie CWU grzane.

osobiście uważam że dodatkowo CWU na mniejszej średnicy rur i z pompą o mniejszej wydajności i dodatkowo na niższym biegu niż dla obiegu CO

sterownik podejrzewam że obsługuje również pompę CO

jak nie, to wystarczy ci gniazdko i czasowy wyłącznik prądu. ustawisz sobie grzanie wody 2 lub 3 razy na dobę i po sprawie.

nie odpuszczaj

Czy czytam posty - odpowiedź brzmi: tak czytam i mało tego staram się coś zrozumieć choć to nie moja profesja. Aby uniknąć błędów zapłaciłem panu który się tym zajmuje aby wykonał mi podłączenie pieca (bo ja się na tym nie znam). Jeżeli chodzi o dodatkowy załadunek to miałem na myśli dorzucenie węgla do pieca po ok 10 godzinach kiedy się kończy paliwo (moje słownictwo nie jest fachowe - bo jw. napisałem nie jest to moja profesja). Co do dalszej części bardzo możliwe ze tak jest. Pale od dołu. Edytowane przez tytus13