Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tytus13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy co 10 czy 15 czy 8 Ale masz kocioł jaki masz ja ci go nie wybierałem. Pal od góry tylko najpierw wyczyść kocioł bo to co masz w wymienniku to ci się zapali. musisz też uważać na komin bo może się też zapalić ponieważ jest w nim dużo smoły. Poczytaj o górnym spalaniu i jak palić w twoim kotle.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11469-defro-optima-komfort/

Wyjaśni mi ktoś czemu ten zawór ma być przed pompą? Od której strony to dotyczyło zaworu 4d.:) Nie sprecyzowałem przemysleń.

Pompa ma zasysać przez zawór 4d wodę z kotła w jednym skrajnym położeniu, lub wodę z powrotów grzejników w drugim skrajnym położeniu jednocześnie w tym drugim położeniu tworzy się obieg kotłowy który powinien działać grawitacyjnie. Aby jednak działał grawitacyjnie należy zachować odpowiednie przekroje samego zaworu, rur oraz odległość 4d od kotła, dla wprawionego instalatora to nie problem.

O jaką odleglość chodzi (bo mój specjalista może nie wiedzieć tego)?

Możliwie jak najbliżej wyjścia z kotła, nigdy 4d nie niżej niż wyjście z kotła, unikać na obiegu kotłowym niepotrzebnych kolan, średnica zaworu min. 5/4" i taki najlepiej też obieg kotłowy.

Ale dlaczego nie można tłoczyć przez ten zawór?

Bo to obieg kotłowy ma możliwość pracy grawitacyjnej i na nim pompy się nie daje.

Obieg grzejnikowy musi być z pompą bo w nim na grawitacje nie ma szans (nawet w instalacjach grawitacyjnych przy niskich temperaturach nastawionych za 4d)