Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dyskusja o solidnych i niesolidnych firmach na Forum

Bio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nikt nie zabrania danej firmie się bronić na forum.

Dla mnie jedną z ważniejszych rzeczy na forum jest właśnie możliwość poznania różnych opinii na temat firm działających na naszym rynku. Jak inaczej mamy się wspierać i wzajemnie ostrzegać? Poza tym zaczyna to śmierdzieć cenzurą i ograniczeniem wolności wypowiedzi.

Jestem na nie.

Bio,

forum jest miejscem wymiany poglądów ludzi budujących domy i siłą rzeczy większość prezentowanych tu opinii jest subiektywna, bo wynika z osobistych doświadczeń ich autorów. I te, niekiedy krytyczne, uwagi pod adresem niektórych firm chyba zazwyczaj odbierane są właśnie jako subiektywne oceny, a nie delficka wyrocznia, albo wyrok niezawisłego sądu. Możesz wziąć czyjś punkt widzenia po uwagę, albo nie.

Ale wychodzenie z założenia, że za krytycznym postem kryje się wroga konkurencja, to trąci trochę spiskową teorią dziejów.

Myślę, że pisanie o swoich konkretnych doświadczeniach dobrym firmom nie zaszkodzi, a może następnych klientów niesolidnych firm uchroni od kłopotów. W końcu prawdziwa cnota krytyk się nie boi.

Nadal nikt mnie nie przekonał - czy będzie można tylko pisać pochlebne opinie :o ????? To za to może być "broszka" firm!!! Za chwilę o niczym nie będzie można podyskutować. Przecież, w prawie każdym wątku jest omawiany, polecany lub krytykowany jakiś produkt itp.

Zgadzam się z Maggie!

Nie w każdym

Poza tym, jeżeli ktoś zna się na danym temacie to przeważnie nie nadaje na konkurencję, bo sam jest w wystarczająco dobrej pozycji że nie musi oszukiwać. Jeżeli nie będziemy szanować innych to tak jakbyśmy nie szanowali siebie. Z Bio dyskutowaliśmy już na różnych wątkach i nie zdarzyło się aby ktoś kogoś polecił lub "oszwabił". Chcesz napisać o lewej firmie to albo na privie albo tak jak mówi Bio.

W dyskusjach trzeba rozważyć wszystkie strony problemu a nie tylko tą jedną, subiektywną.

Mam tylko nadzieję, że wszystko co będziemy robić, będziemy robić z szacunkiem dla siebie i innych. Uczciwość jest w cenie i niech tak zostanie, a kto nie rozumie niech da sobie spokój z dyskusjami.

Pozdrawiam

Przykład.Nie kupujcie kotła firmy x bo strasznie dymi.Ale jaki jest powód tego dymienia? Daję obciąć rekę,że nie kocioł tylko zły komin. I jak ma obronić się producent tego kotła jak nie zna nawet klienta ?

Sorry, że wycinam do cytatu tylko ten kawałek, ale trochę się nie zgadzam z Waszą opinią. Doceniam Bio Twoje rady i wziąłem je pod uwgę przy wyborze komina, ale kategorycznie nie zgadzam się z niemożliwością wydania opinii typu Nie kupujcie kotła firmy x bo strasznie dymi. Czy nie spotkałeś się nigdy z tym, ze coś kupiłeś i okazało się totalnym badziewiem?? Czy nie byłbyś wówczas wdzięczny, jak wcześniej miałbyś okazję poczytac opinie ludzi na ten temat? Ja byłbym. Oczywiście nie można bezkrytycznie skreślić producenta po jednym takim mailu. Ja osobiście szukam średniej w wypowiedziach - jeżeli więceje ludzi mówi to samo to znaczy, że lepiej tego unikać. Wyobraź sobie forum na którym zdam pytanie: Chcę kupić kocioł XYZ, jakie macie doświdaczenia? I nikt nie będzie mógł napisać złego słowa na ten temat zgodnie z Twoją propozycją. A w kolejnym kroku zabrońmy zadawania takich pytań. A potem wogle pisania o firmach. Potem o materiałach (bo przecież jak napiszę że gazobeton to badziewie (to tylko przykład) to zaraz kilkunastu producentów będzie urażonych) i tak dalej. To wtedy nie będzie forum i nie spełni podstawowego założenia - wymiany informacji.

Pamiętaj, że większość ludzi szuka tu porady i pomocy w rozwiązaniu problemu. Czasem wyrażanej poprzez frustrację. Nie kupujcie kotła firmy x bo strasznie dymi. Omijajcie ich z daleka, bo nic nie chcą mi pomóc i olewają mnie. Uważają że to nie ich wina - to rozwinięcie tego tekstu. Po otrzymaniu kilku wskazówek np. od Ciebie dot. podłaczenia komina itp. mozna problem rozwiązać i napisać - już jest OK. To jest o wiele lepsze niż zakaz wylewania żółci pod adresem firm.

Tak to widzę.

MOIM ZDANIEM

wszystkie opinie negatywne przekraczające życzliwe kulturalne nieagresywne odradzanie produktu czy firmy powinny być usuwane

nikt nie będzie się bawił w weryfikację prawdziwości i intencji piszącego

trudno też ustalić kto za tym stoi żeby przedstawić go sędziemu

więc moim zdaniem teksty w stylu:

a ta firma to ..... zła

a ten produkt to ... g eneralnie zły

powinny być kasowane

niech forumowicze stosują formę łagodną np.

ten produkt u nas się nie sprawdził ze względu na to to i to

Myślę, że na to nie ma złotego środka, ale nie możemy znowu być przesadni. TomaszW generalnie ma rację, to jest tak jak to z konkurencją, była, jest i będzie tylko niech będzie uczciwa.

To, że ktoś się na czymś przejechał - niech powie - na czym, z jakiego powodu i tu, tak jak mówił Bio, niech poda swoje dane, że jego zamiary są uczciwe a nie jest przedstawicielem konkurencji.

Uważam, że propozycja Bio jest bardzo średnio realna do zrealizowania. Bio jak ma to wyglądać??? Czy Forum ma być tylko miejscem kadzenia? Czy jeśli jestem z czegoś niezadowolona mam nie pisać w obawie przed usunięciem z Forum? Obawiam się, że jeśli wprowadzi się np. zapis typu: "Forumowicz jest zobowiązany do ujawnienia swoich danych w celu weryfikacji podanych przez niego informacji", to wiele osób pragnących z różnych względów zachować anonimowość wycofa się z Forum. A kto to będzie sprawdzał? Czy Redakcja zatrudni Kontrolerów ds. Prawdomówności Forumowiczów ( :o :roll: )?

Bio, tutaj, jak w życiu, pojawiają się różni ludzie. O większym i mniejszym poczuciu szacunku dla słowa. Jedynie od kultury osobistej piszącego zależy czy napisze "produkt X jest do d..." czy "produkt X nie sprawdził się u nas ponieważ....". Forum jest po to by dyskutować. Każdy ma prawo przedstawić własną opinię.

Ja mam kocioł renomowanej firmy V. (oj..boję się podać nazwę, ale w razie czego służę dokładnymi namiarami na siebie), z którym mieliśmy ogromne problemy z powodu wady fabrycznej. Dwa sezony walki. Czy mam o tym nie pisać?? (już napisałam w jakimś wątku podając nazwę fimy).

Kończę zawiły wywód.

Generalnie jestem jeno przeciwna na Forum:

- używaniu wulgaryzmów

- obrażaniu kogokolwiek

- prostactwu

- pieniactwu.

Konstruktywne dyskusje, jak ta, są cenne.

Pozdrowienia

A.

Uważam, że propozycja Bio jest bardzo średnio realna do zrealizowania. Bio jak ma to wyglądać??? Czy Forum ma być tylko miejscem kadzenia? Czy jeśli jestem z czegoś niezadowolona mam nie pisać w obawie przed usunięciem z Forum? Obawiam się, że jeśli wprowadzi się np. zapis typu: "Forumowicz jest zobowiązany do ujawnienia swoich danych w celu weryfikacji podanych przez niego informacji", to wiele osób pragnących z różnych względów zachować anonimowość wycofa się z Forum. A kto to będzie sprawdzał? Czy Redakcja zatrudni Kontrolerów ds. Prawdomówności Forumowiczów ( :o :roll: )? .....A.

:D :D :D :D :D :D :D

Uważam, że propozycja Bio jest bardzo średnio realna do zrealizowania. Bio jak ma to wyglądać??? Czy Forum ma być tylko miejscem kadzenia? Czy jeśli jestem z czegoś niezadowolona mam nie pisać w obawie przed usunięciem z Forum? Obawiam się, że jeśli wprowadzi się np. zapis typu: "Forumowicz jest zobowiązany do ujawnienia swoich danych w celu weryfikacji podanych przez niego informacji", to wiele osób pragnących z różnych względów zachować anonimowość wycofa się z Forum. A kto to będzie sprawdzał? Czy Redakcja zatrudni Kontrolerów ds. Prawdomówności Forumowiczów ( :o :roll: )? .....A.

:D :D :D :D :D :D :D

Orwell się kłania :p