Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku. Jak doszlifować perfekcyjnie kafelki. Pomocy

Recommended Posts

Witam serdecznie!!!

Proszę o informację jak można perfekcyjnie doszlifować przeciętą kafelkę. Próbowałem wszystkiego pilnika, szlifierki kątowej o różnych tarczach i kątach szlifowania, próbowałem kamieni szlifierskich niestety zawszę dochodzi do minimalnych uszczerbień. Które są mocno widoczne na ciemnych kafelkach. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!

Witam serdecznie!!!

Proszę o informację jak można perfekcyjnie doszlifować przeciętą kafelkę. Próbowałem wszystkiego pilnika, szlifierki kątowej o różnych tarczach i kątach szlifowania, próbowałem kamieni szlifierskich niestety zawszę dochodzi do minimalnych uszczerbień. Które są mocno widoczne na ciemnych kafelkach. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!

Był tu gdzieś wątek o tym :evil:

W moim przypadku (naumiany z wątku z muratora :lol: ) szlifowałem szlifierką taśmową. Efekt zadowalający. Niestety w przypadku gresu bardzo zużywały się taśmy do szlifierki. Robiąc dywan, do którego musiałem zeszlifować około 45 płytek 0,3 m (po jednej stronie) zużyłem dobre 10 - 12 taśm. Na zużycie ma wpływ jakość krawędzi ciętej płytki (ta, która jest szlifowana). Lepiej się szlifowały krawędzie ułamane na porządnej łamarce Walmera z ostrym dobrym, nowym kółkiem (były tylko malutkie odpryski).

W przypadku płytek ściennych (zwykłych) szlifuje się bardzo dobrze i trzeba uważać żeby nie zeszlifować zbyt wiele bo wymiar :D

Toma, jeśli już maszyna na mokro i w dodatku Rubi, który jest półką wyższą w tym segmencie elektronarzędzi, to należy dodać, że do cięcia stosuje się inne tarcze, a do zacinania pod kątem jeszcze inne. Jak ma być profesjonalnie to nigdy te same. Ale tak czy siak też drogo będzie : )

My gres zawieźliśmy do cięcia laserowego, wszystkie płaszczyzny pod kątem 45 st. tak były cięte. Wymaga to sporo przygotowań, bo należy mieć projekt ułożenia kafli w łazience czy też inny pomieszczeniu, następnie pozaznaczać płaszczyzny do cięcia, zawieź, omówić z człowiekiem który będzie to robił co i jak, chyba nas to kosztowało 19 zł od 1mb, (za wszystko zapłaciliśmy około 500 zł).

Po 3 latach od ułożenia kanciki nadal jak brzytwa.

Witam ponownie!!!

Dziękuje za odpowiedzi. W szczególności interesuje mnie glazura ścienna. O gres nawet nie pytam :D

Pytanko do Big Piotr: Jaka to ma być taśma zwykła czy może są jakieś mądrzejsze np. do szlifowania kamienia no i jaką zarnistość stosujesz.

Pozdrawiam!!!

To były zwykłe taśmy ze znanego marketu. Ziarnistość 120. Jak to są ścienne to żaden problem. Szlifierka też była marketowa. Problem to równiutko uciąć żeby po doszlifowaniu był wymiar. Ale to kwestia wprawy.