KubaMagda 31.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam Dostałe wyceny na wykonanie dachu ( więzba , pełne deskowanie , papa, polozenie dachówki, montaż okien - 150pln/szt, orynnowanie, obróbka blacharka , podbitka) Dach kopertowy z wypustką nad garażem coś bardzo podobne do tego 268m2 http://www.tooba.pl/i/p/36/Alaska-B-paliwo-stale-cs_big.jpg Otrzymałem kilka wycen od ludzi polecanych przez kier. budowy oraz od znajomych ktorym wykonywano dachy i oscylują od 18000-24000 pln.Czy to normalne koszty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.02.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Ja za dach 290 m2 wielospadowy podobny do tego, co pokazałeś zapłaciłem 18-18,5 tys. na gotowo (w tym dwa okna dachowe, obróbka dwóch kominów, orynnowanie, ułożenie dachówki cementowej, folli paroprzepuszczalnej (bez deskowania i papowania), więźba, podbitka z blachy jej szerokość to chyba 110 cm-choć mogę sie mylić bo już nie pamiętam dokładnie). Za m2 liczył mi 55 zł- czyli sama dachówka i więźba 16 tys.P.S Dach był robiony na początku 2012 roku.http://z500.pl/projekt/Z144,Parterowy-wygodny-dom-jednorodzinny-z-zadaszonym-tarasem-i-garazem-na-dwa-auta.html Edytowane 1 Lutego 2013 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 01.02.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ok. czyli widze że cena normalna, ekipa która najbardziej mnie przekonuje bierze 57pln/m2 + materiał załatwiają oni jak coś zostanie ich broszka ja płace za to co wykorzystają, a ceny za materiały naprawde eleganckie! dostałem tez opcje za 45000pln ale na wstępie odpuściłem.. gwozdzie chyba złotymi młotkami ekipa miała wbijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.02.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Skoro dobre ceny to bierz. Tylko niech faktura będzie na Ciebie i na 23% to sobie odliczysz sporo materiału w Urzędzie Skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 01.02.2013 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Skoro dobre ceny to bierz. Tylko niech faktura będzie na Ciebie i na 23% to sobie odliczysz sporo materiału w Urzędzie Skarbowym. a nie prosciej i szybciej jak bierzesz na firme masz 8% i od razu masz kase nie czekasz na us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 01.02.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dokładnie firma wystawia ci fakturę 8% za towar i usługę i masz zwrot VAT na dziś a nie za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.02.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Rozliczałem się w marcu a pieniądze miałem w czerwcu czyli okres oczekiwania wyniósł 3 miesiące. Nie licz, że wyjdziesz lepiej na tych 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Zdecydowanie wyjdzie lepiej kupując przez wykonawcę na 8% bo ma te 8% na wszystkie materiały. Ma to na dzień zakończenia realizacji bez weryfikacji. Wracając do meritum te 24.000,- bliższe prawdy choć też dość tanio. Montaż okna za 150,- to praktycznie darmo ale przy realizacji całego dachu wykonawca może sobie na taki koszt pozwolić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 02.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ze skarbówką można się rozliczać raz w roku wiec jak robię dach w lutym to rozliczę całość w grudniu a wiec kasa za rok. dodatkowo jak pisze Andrzej wszelkich gwoździ wkrętów itp nie wliczysz w 8 %. A faktura od firmy też nie musi być na całość wystawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 04.02.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 dostałem dzisiaj wycenę od ekipy która wykonywała dach sąsiadowi, zrobili to dobrze , on jest zadowolony jego kierownik mówił że wszystko oki,Cieśla ( więżba + pełne deskowanie + papa) 7500 netto dekarz 7500netto polożenie dachówki , prace blacharskie, orynnowanie , montaż 6 okien dachowych) całość 15000pln wygląda elegancko!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 04.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Gdybym miał zapłacić 24 klocki za dach to bym się pociął kiszonym ogórkiem w plasterkach.Według mnie ta robota nie jest tyle warta.Sam mam 200m2 pow. dachu i wykonanie zajęło mi 14 dni-robota nie jest skomplikowana a wręcz prostsza od murowania.Dwie osoby do pomocy przy wciąganiu drewna i robota idzie aż miło.W mojej okolicy "fachowcy" krzyczą 21 000 za robotę co uważam jest z deka przesadzone.150pln za obsadzenie okna połaciowego? czemu nie 1500? żadna to sztuka tajemna a prosta robota.Jak ktoś nie ma pojęcia to jest od pyty poradników i filmów a nawet w ulotkach z oknami są już szczegółowe instrukcje jak to zrobić.Współczuje ludziom co biorą na kark kredyt po to aby pan wykonawca mógł go złupić. Bo jak to nazwać inaczej branie takich nieprzyzwoitych pieniędzy za robotę wykonaną w tak krótkim czasie.Przytoczę tu wypowiedz pewnego górala który składa ludziom domy z bala-"panie więcej jak 9000 złoty za tą robotę to by było już nieprzyzwoite i grzech". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jak to taki prosty pieniądz to zamiast wypisywać banialuki załóż firmę i zarabiaj, a nie rób jaj. Nie ma żadnego obowiązku korzystania z niczyich usług jest wolny rynek. Nie ma też żadnej potrzeby dyskredytowania innych. Ja za 150,- okna bym nie zamontował ale robiąc cały dach mogę to zrobić za darmo. Ot taka fanaberia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 04.02.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Andrzej swieta racja !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 04.02.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 wiele prac na budowie jest "prostych " nawet dla średnio rozgarniętego Kowalskiego. Tylko nie zawsze jest na to czas , który ja nie zawsze mam! Deskowanie można zrobić samemu bo przybić deski to żadna filozofia ale mam spaść z dachu za 3 tys i sie polamac to wole zapłacic Znam masę ludzi którzy "sami" wybudowali dom mieszkają nic się nie dzieje, Tak prawdę mówiąc to wiele "firm" to właśnie tacy kowalscy którym znudziło się pracowanie na etacie i założyli firmy budowlane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Na tym Forum doradzałem kilku osobom, które same wykonywały dachy. Doceniam taki zapał i odwagę i zawsze doradzę. W swoim domu też wiele prac wykonałem sam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 05.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Gdybym miał zapłacić 24 klocki za dach to bym się pociął kiszonym ogórkiem w plasterkach. Według mnie ta robota nie jest tyle warta. Sam mam 200m2 pow. dachu i wykonanie zajęło mi 14 dni-robota nie jest skomplikowana a wręcz prostsza od murowania. Dwie osoby do pomocy przy wciąganiu drewna i robota idzie aż miło. W mojej okolicy "fachowcy" krzyczą 21 000 za robotę co uważam jest z deka przesadzone. 150pln za obsadzenie okna połaciowego? czemu nie 1500? żadna to sztuka tajemna a prosta robota. Jak ktoś nie ma pojęcia to jest od pyty poradników i filmów a nawet w ulotkach z oknami są już szczegółowe instrukcje jak to zrobić. Współczuje ludziom co biorą na kark kredyt po to aby pan wykonawca mógł go złupić. Bo jak to nazwać inaczej branie takich nieprzyzwoitych pieniędzy za robotę wykonaną w tak krótkim czasie. Przytoczę tu wypowiedz pewnego górala który składa ludziom domy z bala-"panie więcej jak 9000 złoty za tą robotę to by było już nieprzyzwoite i grzech". To ja poproszę o kilkanaście zdjęć z etapów roboty,zrobiłeś,piszesz o tym to przedstaw robotę żeby było wiadomo o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 07.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 No proszę, uderz w stół a nożyce się odezwą. Co się tak bulwersujecie -prawda czasami boli. Taaak dobry kontraktor dobry, mało liczy, mało-tak lepiej? Mogę mieć swoje zdanie czy nie? Drożyzna jest i tyle w dodatku niczym nieuzasadniona no chyba tylko tym, że inwestorzy się na to zgadzają. Co do zdjęć to nie jest to konkurs piękności żeby było się czym zachwycać a ja na dodatek skromny jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 ...Co się tak bulwersujecie.... ... ja na dodatek skromny jestem. Tak na prawdę mnie to tylko Twoja skromność choć powiem szczerze, że niby rozsądny a takie głupoty wypisuje. Gdybyś choć trochę zrobił sam to z pewnością doceniłbyś pracę innych. No i życzę Ci trochę więcej skromności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniia i P 07.02.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 U mnie Pan cieśla z dwoma pomocnikami , brał bodajże 33 zł/m. Więźba, deskowanie pełne, papa.Wyszło 10tyś. Dach potężny, bo pod dachówke, choć prosty dwuspadowy. Kierbud pochwalił i znajomi też. Fachowa robota. Teraz szukam takich do dachówki, okien dach, orynnowania. Jakieś namiary na prv? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 08.02.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 No proszę, uderz w stół a nożyce się odezwą. Co się tak bulwersujecie -prawda czasami boli. Taaak dobry kontraktor dobry, mało liczy, mało-tak lepiej? Mogę mieć swoje zdanie czy nie? Drożyzna jest i tyle w dodatku niczym nieuzasadniona no chyba tylko tym, że inwestorzy się na to zgadzają. Co do zdjęć to nie jest to konkurs piękności żeby było się czym zachwycać a ja na dodatek skromny jestem. Daj te fotki i się nie napinaj chyba ze się wstydzisz własnej roboty hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts