luky007 08.02.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 a ja pragne przypomnieć że kwestia kosztu robocizny jest zależna w dużej mierze od regionu... różnice są znaczne.U mnie dobra sprawdzona i jedna z droższych ekip bierze 40zł więźba+deskowanie+papa, ale dobra sprawdzona ekipa w mazowieckiem bierze 80pln za to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniia i P 08.02.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Mazowieckie 33 zł he he ekipa bardziej niż fachowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 10.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 a co masz w tej cenie 33 zł? ja płaciłem 45zł za położenie łat, dachówki blach i rynien (okna i kominy w cenie) - czyli od papy w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 11.02.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Ja niedawno dach zakończyłem, kosz to 85 PLN/m2. Dach ma 370M2, kryty karpiówka w łuske. Cena zawierała postawienie więźby (ponad 20m3 drewna), łacenia,zrobienie nadbitki (Bez malowania boazerii), obrobki blacharskie, rynny, osadzenie 3 okien i 2 wlazow kominiarskich oraz stopni i ław kominiarskich. Dach 4 polaciowy, jedna duza lukarna oraz 5 naczółkow. Do tej kwoty doszlo jeszcze rzezbienie krokwi - ok 2200PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 17.02.2013 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zdecydowałem sie na firme:cały dach - 270m2 - więżba, deskowanie, papowanie, polozenie dachówki, obróbak 2 kominów, orynnowanie , montaż 7 okien dachowych, materiały przez firme ida wiec vat 8% , umowa i gwarancja , zrobili mnóstwo dachów na osiedlu ktorym sie buduje, i w miescie, takze solidna firma:CENA ZA ROBOCIZNE 14900pln!!!!!takze jak sie poszuka mozna tanio cos wyszperać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 17.02.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zdecydowałem sie na firme: cały dach - 270m2 - więżba, deskowanie, papowanie, polozenie dachówki, obróbak 2 kominów, orynnowanie , montaż 7 okien dachowych, materiały przez firme ida wiec vat 8% , umowa i gwarancja , zrobili mnóstwo dachów na osiedlu ktorym sie buduje, i w miescie, takze solidna firma: CENA ZA ROBOCIZNE 14900pln!!!!! takze jak sie poszuka mozna tanio cos wyszperać! Zrobią,daj fotki z roboty i będziemy podziwiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erdixo 17.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Bardzo tanio.Życze aby wykonawstwo bylo takze rewelacyjne jak cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_olo 24.02.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ja mam na razie dwie wyceny.Pierwsza, znajomi żony, powiedzieli tak:- więźba: 10 zł/m2 przy więźbie pod blachę i 12 zł/m2 przy więźbie pod dachówkę- pokrycie: 22 zł/m2 za blachę i 24 zł/m2 za dachówkę.Drugi, robi tylko za blachą:- więźba: 15 zł/m2- pokrycie: 20 zł/m2.Obaj sprawdzeni i polecani wykonawcy, woj. łódzkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2013 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A co za różnica czy więźba pod blachę czy pod dachówkę? Czy czasem nie są zbyt bliskimi znajomymi żony bo ceny nie z tej ziemi? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empresso dachy 27.02.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Widziałem wiele razy, jak robili dachy znajomi i przyjaciele rodziny a nawet rodzina. Wielokrotnie miałem okazje poprawiać po takich "znajomych".Jeśli ktoś sądzi, że fachowiec bierze dwa razy tyle tylko dlatego, że tak go zwą, to dziwie się bardzo.Fachowiec ceni swoją pracę, ale i wiedzę, jeśli pojawi się problem, rozwiąże go tak jak trzeba. Osoba która dwa razy widziała jak ktoś robi dach lub robiła kilka, nie zdaje sobie sprawy jak dachy różnią się od siebie i wymagają innych rozwiązań. Proszę wszystkich nim następnym razem poproszą o pomoc znajomego w zrobieniu dachu, aby przeliczyli koszty, gdyż nieumiejętnie zamontowane obróbki lub innego elementu dachu prowadzi do przecieku, (w różnych odstępach czasowych, czasem nawet 2 lata). A wykrycie i naprawa błędu często kosztuje więcej niż można sobie wyobrazić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Andrzeju Ty zbereźniku . A ceny faktycznie po znajomości. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uran2 27.02.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Ceny, o których tu piszecie nie są wysokie. Na szczęście... http://uran.waw.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 28.02.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Łoooo matko naprawde niektórzy ceny co tu piszą to wydaje mi się że przepłaciłem !!!Ja za 250m2 - http://img.extradom.pl/extradom/projekt%20domu/17382/render/big695/resize$695-695-2Odwiedziłem kilku dachowców i ceny były od 20500-24000 PLN (dachówka ceram, deskowanie, papa, 4 okna dachowe) I zauważyłem że im mniejsza firma i mniejsze doświadczenie tym bardziej się cenili !!! - wybrałem tą największą która prowadziła sprzedasz materiałów dachowych, która miała największe doświadczenie w wielospadówkach i najlepsze opinie, ale ku zdziwieniu cena najniższa ! Dodatkowo firma zawołała jeszcze 800PLN za obróbkę blachą i montaż deski okapowej z OSB (bez materiału). Ja mój dach szacuje całkowity koszt na 85 000 PLN ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 ... zauważyłem że im mniejsza firma i mniejsze doświadczenie tym bardziej się cenili !!! Mam małą firmę i nie jestem tani (oczywiście to rzecz względna). Czy zatem sugerujesz, że nie mam wystarczającego doświadczenia? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.03.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Nieee nieee nic takiego, tylko jak ja szukałem do dachu to nikt z tych "małych firm" nie chciał pokazać dachu kopertowego czy wielospadowego, każdy się tylko chwalił co to nie robił, ale zdjęcie czy gotowe dachy to pokazywali tylko 2 spadowe ... A Pana to bym brał od razu, gdyby nie odległość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Kolejny raz dziękuję za miłe słowa pod moim adresem. Napisałem tak z czystej przekory bo bardzo milo prowadzi się Tobą dyskusję (pisaninę) na Forum.Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_olo 01.03.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A co za różnica czy więźba pod blachę czy pod dachówkę? Czy czasem nie są zbyt bliskimi znajomymi żony bo ceny nie z tej ziemi? Pozdrawiam. Różnice argumentował tym, że pod dachówkę z grubszych belek a co za tym idzie to i cięższa praca. A co do znajomości to mam nadzieję, że nie jest AŻ tak bliska Widziałem wiele razy, jak robili dachy znajomi i przyjaciele rodziny a nawet rodzina. Wielokrotnie miałem okazje poprawiać po takich "znajomych". Jeśli ktoś sądzi, że fachowiec bierze dwa razy tyle tylko dlatego, że tak go zwą, to dziwie się bardzo. Fachowiec ceni swoją pracę, ale i wiedzę, jeśli pojawi się problem, rozwiąże go tak jak trzeba. Osoba która dwa razy widziała jak ktoś robi dach lub robiła kilka, nie zdaje sobie sprawy jak dachy różnią się od siebie i wymagają innych rozwiązań. Proszę wszystkich nim następnym razem poproszą o pomoc znajomego w zrobieniu dachu, aby przeliczyli koszty, gdyż nieumiejętnie zamontowane obróbki lub innego elementu dachu prowadzi do przecieku, (w różnych odstępach czasowych, czasem nawet 2 lata). A wykrycie i naprawa błędu często kosztuje więcej niż można sobie wyobrazić. Pozdrawiam. To, że znajomy i daje cenę po znajomości to nie znaczy, że biorę go w ciemno i nie sprawdziłem jego dotychczasowych robót. Nie zawsze tanio=źle, a drogo=dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 01.03.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam Ja również dostałem wycenę za dach,jest to prefabrykowana konstrukcja 27,000 tysięcy zł brutto ,dach kopertowy z dwoma wykuszami 280 m2 czy to dużo czy normalnie !?Proszę o pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Różnice argumentował tym, że pod dachówkę z grubszych belek a co za tym idzie to i cięższa praca. Rozumiem, że podał ceny nie zapoznając się z projektem. Akurat pokrycie nie ma większego znaczenia bo jest to obciążenie statyczne i przyrost objętości materiału jest nie zbyt duży. Bez względu na rodzaj pokrycia radziłby mocniejszą więźbę bo można zawsze wykonać pokrycie dowolnym materiałem. Żywotność blachodachówki to 20~25 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 03.03.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Może Mi ktoś coś napisać bo mam małe rozeznanie im szybciej tym lepiej !!! ) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts