Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o opinie co do wyceny robocizny za dach

KubaMagda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze kilka pytań,mam konstrukcję prefabrykowaną jak już wcześniej pisałem.Mam zamiar obić płytami OSB 18mm FREZOWANA ,a te elementy co będą wystawać jako ozdobne (chyba krokwie)będą nadbijane boazerią 18mm i na to dam papę,czy będzie okej.Od czego mam zacząć od nabijania płyt osb czy od boazeri żeby mi nie wyszło z tak zwanego (KLINA !!!)Czy papę oprócz przybijania gwożdziami ,na zimę dobrze by było przybić takimi łatami wzdłuż krokwi !?!?!Boazerię najlepiej chyba pomalować(2 razy) na ziemi bo na dachu po zamontowaniu może być problem !?Dzięki i Pozdrawiam :)

... OSB 18mm FREZOWANA ...

Po co Ci frezowana skoro musi być dylatowana? Zwykła płyta i spinki "H". Jak krycie docelowe później to koniecznie nabij odpadowe deski. Maluj dwa razy przed montażem i raz po zamontowaniu. Pozdrawiam.

Dylatowana-co dylatowana bo nie rozumie ?!Frezowana dlatego ponieważ końce płyty nie wypadną na krokwiach tylko w różnych miejscach,zwykła płyta i spinki H (co to takiego) ?Krycie docelowe póżniej (chodzi o dachówkę) tak będzie póżniej .Deski odpadowe nabić na papę w miejscach gdzie krokwie ? Dobrze zrozumiałem.Z malowaniem tak właśnie chciałem zrobić .Dzięki za przydatne i cenne wypowiedzi .

To, że ktoś robi tanio nie oznacza, że robi źle. Bez względu na cenę inwestor powinien zawsze się domagać odpowiedniej jakości. Natomiast zdjęcia zamieszczane na Forum dobitnie świadczą, że z tą jakością nie jest najlepiej. Pozdrawiam.

Witajcie

też szukam/łem ekipy do dachu. Wielospadowy, jaskółki dwie, kilka uskoków, jednym słowem nieprosty, 8 okien dachowych.

Dostawałem ceny od 40-65 zł/m2. Postanowiłem się przyjrzeć jak robią, pojechałem tu i tam, wziąłem kierownika budowy i aparat foto. Zdjęć nie udostępnię, bo nie moje inwestycje, ale bez zastanowienia wziąłem ekipę za 60 PLN - dach na czysto z rynnami, obróbkami, deskowaniem, oknami i struganiem i szlifem belek wystającym + malowanie i impregnacja. Jakość wykonania przekonała mnie, że cena ma znaczenie może i w przetargu, ale dla prywatnego inwestora znaczenie ma jakość. Mimo dość dużej konkurencji wybrałem droższą ekipę, jak zobaczyłem docięcia krokwi wręby, spasowanie jętek itp itp (gdzieniegdzie można było scyzoryk włożyć). Tanio nie znaczy lepiej. Szanuje tych, co budują sami, ale jak zlecacie - postawcie też na jakość.

Edytowane przez pfx

Czy może mi ktoś pomóc odnośnie wyceny robocinzy dachu płaskiego?

Na dachu mam już zrobiony z suchego betonu spadek 1%. Teraz należy na nim umieścić folię , styropapę 20 cm i na to papę termozgrzewalną. Powierzchnia dachu to 140 m

Mam również attyki, które również należy ocieplić styropinem 5 cm od wewnętrznej strony oraz zrobić na poziomej stronie obrókę blacharską ( styropina+płtyta OSB+ wygięta blacha).

Bardzo proszę o pomoc w wycenie robocizny takiego dachu...