Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Wybudowałam i szczęśliwie zamieszkałam dom - projekt bażant II. Jednak, snujemy już plany o wybudowaniu nowego i przeznaczeniu tego na działalność. Teraz chciałabym parterowy i wpadł mi w oko ten http://www.dompasja.pl/projekt-domu/grenada. Szukam osób, który domek zbudowały lub budują. Ja chciałabym poczynić pewne zmiany w układzie tego domku ale bardziej takie kosmetyczne bo uważam go za idealny do moich warunków na działce.

GRENADA-DO-STRONY-01_0.jpg

GRENADA-RZUTY-PODSTAWA.jpg

Edytowane przez yamatokai

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaznaczyłam zmiany jakie chciałabym wprowadzić:

- zamknięcie kuchni,

- powiększenie wiatrołapu,

- przeniesienie pralni jednocześnie zmniejszając pokój,

- zmiany w oknach

- dodatkowe drzwi do kotłowni,

Na razie tyle bo inne pewnie wyjdą przy projektowaniu pomieszczeń. Chcę uniknąć niespodzianek typu że mi coś nie mieści, albo że jest niefunkcjonalne dlatego proszę o wszelkie uwagi co jest nie tak.

grenada proj.jpg

A czy wiecie ile kosztuje ten domek w budowie .Patrzyłam na kosztorys i uważam że jest zawyżony .

Tez mi sie wydaje ze jest zawyzony. Poza tym pozmienialem troche w projekcie wiec bedzie taniej: strop drewniany,bez poddasza (drewno mam swoje)Brak kominka,brak kominow(rekuperacja). Robocizna-wiekszosc samemu z ojcem (jest budowlańcem) Mysle ze z kosztorysu urwiemy ok 100000 zł :cool: mam nadzieje ...

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Witam!! mam pytanie do osób już budujących lub też do tych co przymierzają się do budowy Grenady. Naprawdę ciężko jest uzyskać jakiekolwiek informacje na temat w/w projektu. Ja jestem na etapie formalności a nurtuje mnie jedna rzecz w projekcie zaprojektowana jest wysokość okien na 210:( i tak się zastanawiam czy to nie za nisko!! przy wysokości ścian 270, czym się kierował Projektant ustalając taką wysokość. Już mnie głowa boli od myślenia - wszędzie u moich znajomych wysokość zaprojektowana jest na 230 a tu 210 czemu!!! Teraz żeby to zmienić trzeba by było podnosić ściankę kolankową o 20 i powiększać wszystkie okna do 230. Co zrobić z tym fantem? Forumowicze ratujcie!!!!

Witam!! mam pytanie do osób już budujących lub też do tych co przymierzają się do budowy Grenady. Naprawdę ciężko jest uzyskać jakiekolwiek informacje na temat w/w projektu. Ja jestem na etapie formalności a nurtuje mnie jedna rzecz w projekcie zaprojektowana jest wysokość okien na 210:( i tak się zastanawiam czy to nie za nisko!! przy wysokości ścian 270, czym się kierował Projektant ustalając taką wysokość. Już mnie głowa boli od myślenia - wszędzie u moich znajomych wysokość zaprojektowana jest na 230 a tu 210 czemu!!! Teraz żeby to zmienić trzeba by było podnosić ściankę kolankową o 20 i powiększać wszystkie okna do 230. Co zrobić z tym fantem? Forumowicze ratujcie!!!!

Co ma ścianka kolankowa do wiekszych okien?? Wysokość pomieszczeń masz na 270 Wiec teoretycznie możesz dać okno/drzwi od podlogi do sufitu czyli 270cm! Nie widze problemu zeby zrobic okna na 230

Witaj Maciej10, a co z wysokością okapnika! Jak patrze na wizualizacje to widać iż mimo okna na 210 do okapnika zostaje może 15cm. Wiec wyższego okna nie dasz!

o jakim okapniku mowisz? okapnik okna (przy podastawie okna) parapet zewnetrzny? czy okapnik masz na mysli okap dachu wysuniety w tym projekci na 80 cm. Krokwie leza na murlacie i "opadaja" dalej do dl ok 1m i chodzi ci o to ze bedzie zaslanial okana?

Edytowane przez maciej10