void 01.02.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam,obecnie mam ogrzewanie CO za pomocą kominka z PW. Instalacja nowa - 2 lata. Niestety w związku ze zmianą pracy (bardzo częste wyjazdy) ta opcja ogrzewania mnie nie urządza. Każdy pisze o różnych pompach połączonych z podłogówka... a ja szukam czegoś do grzejników 100%. Budynek Ytong 40 cm. Powierzchnia 240 m2.Dach 30 cm wełny. prosił bym o pomoc w doborze PC. Wiem że powinna być wysokotemp (chyba). Skłaniałem siędo pompy PW ale wczoraj na Budmie koles zaskoczył mnie pytaniem czy może być kolektor pionowy... Miejsce jest i możliwość też ale pierwszy raz mi się obiło o uszy .. solanka wysokotemp..Będę zobowiązany za każde informacje i sugestie. (Na gaz ziemny nie mam co liczyć... płynny to jakieś 8 - 10 tys rocznie więc wolę zainwestować w PC)Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 01.02.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jestem żywym przykładem ze mozna przystosować tradycyjne ogrzewanie grzejnikowe do celów PC , Było by wskazane by Twoje grzejniki były przewymiarowane Sprawnośc tego sposobu jest troche niższa bo na grzejniki np. u mnie jest wysyłane ok 40*C a na podłogówke wystarczyło by CI ok 30 *C [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 01.02.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 zgadzam się z tą tezą, jeśli będziesz miał więcej grzejników, i to całkiem sporo wtedy będziesz mógł obniżyć temp czynnika a wtedy COP wyniesie coś w okolicach 3 a to jeszcze tragedii nie czyni, możesz jeszcze zrobić gdzie nie gdzie ogrzewanie ścienne, całkiem sprawnie to działa i kumuluje dużo energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 01.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ludzie, ale on już mieszka.Ma sobie rozkuć ściany dla poprawy wydajności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Osobiście odradzam pompy ciepła do grzejników,nawet nie wiem jak przewymiarowanych. Ale jeśli mus to szukałbym czegoś co zrekompensuje nam niższą sprawność dzięki niższej cenie zakupu i wyjdziemy wtedy na 0 Powietrznej nie rozpatrywałbym wogóle,nawet HT. Gdybym to ja miał taki dylemat to postawiłbym na gruntową made in china z odwiertami. No chyba,że nie zależy Ci na kasie to bierz gruntowe "firmowe" P.S. Wychodzą błędy "młodości" na etapie budowy czyli ściana 1W,kominek z PW,grzejniki 100% a jak dodasz do tego WG to czara się przepełni Edytowane 1 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 01.02.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Osobiście odradzam pompy ciepła do grzejników,nawet nie wiem jak przewymiarowanych. Ale jeśli mus to szukałbym czegoś co zrekompensuje nam niższą sprawność dzięki niższej cenie zakupu i wyjdziemy wtedy na 0 Powietrznej nie rozpatrywałbym wogóle,nawet HT. Gdybym to ja miał taki dylemat to postawiłbym na gruntową made in china z odwiertami. No chyba,że nie zależy Ci na kasie to bierz gruntowe "firmowe" P.S. Wychodzą błędy "młodości" na etapie budowy czyli ściana 1W,kominek z PW,grzejniki 100% a jak dodasz do tego WG to czara się przepełni Nie masz racji w 100%. Grzejniki niskotemperaturpwe sprawdzają się beż żadnego problemu. A HT jest rewalacyjna tylko odpowiedni droga. I nie wprowadzaj ludzi w błąd , bo każdy instalaju sobie co chce i na co go stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 01.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Prosze o podanie przykladu dobrego ale tez i rozsadnego cenowo grzejnika niskotemperaturowego. Pytanie nie zaczepne dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 01.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 cała rodzina grzejników REGULUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Nie masz racji w 100%. Grzejniki niskotemperaturpwe sprawdzają się beż żadnego problemu. A HT jest rewalacyjna tylko odpowiedni droga. I nie wprowadzaj ludzi w błąd , bo każdy instalaju sobie co chce i na co go stać. Jeśli podasz mi różnicę w zużyciu i w COP pompy powietrznej przy -10st.C przy zasilaniu 28-30st.C a 45st.C to wtedy możesz twierdzić,ze nie mam racji. Podtrzymuję dalej twierdzenie,że jeśli ktoś chce powietrzną pompę dla oszczędzania to taka pompa przy grzejnikach,nawet przewymiarowanych nie nadaje się,już lepiej kupić tanią gruntówkę w cenie powietrznej,różnica w oszczędnościach będzie spora. cała rodzina grzejników REGULUS No cóż... ...wypada nie komentować Edytowane 1 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 01.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Grzejniki. Moze nie ma oszczednosci ale PC grzeje a to w wielu wypadkach chyba najwazniejsze ? Myle sie ? Regulusy. To chyba nie jest najszczesliwsza podpowiedz. Drogie z tego co wiem a i nie takie wspaniale. Jesli sie ponownie myle prosze o nawrocenie na wlasciwa droge przy czym prosze o jakies konkrety a nie czary-mary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Regulusy. To chyba nie jest najszczesliwsza podpowiedz. Drogie z tego co wiem a i nie takie wspaniale. Jesli sie ponownie myle prosze o nawrocenie na wlasciwa droge przy czym prosze o jakies konkrety a nie czary-mary Poniżej zapodaje link dla inwestorów,zeby nie nabierali się na szemrany marketing związany z "cudownymi" właściwościami regulusów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze/page37 Tam zostało wyjaśnione,dlaczego regulusy to zwykłe grzejniki ale nie zostało wyjaśnione dlaczego są zdecydowanie droższe niż zwykłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 01.02.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Hmm. Moze zle cos kumam ale Przy moich slawetnych defrostach - falowanie i spadanie ... moze i te Regulusy faktycznie cos dadza ? / ale kto je zasponsoruje ? Bogus, Miki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.02.2013 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 moze i te Regulusy faktycznie cos dadza ? Najgłupszy argument jaki słyszałem, i to z ust (raczej klawiatury) samego producenta - niejakiego Bogusława: coś w rodzaju "więcej dostaniesz na skupie złomu" (tzn. po okresie eksploatacji, miedź to miedź) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 01.02.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Mam rozumiec, iz poza tym ze na zlomie dobrze zaplaca nie ma sensu kupowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
void 04.02.2013 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dziękuję za odpowiedzi. No i w sumie jestem dalej w punkcie wyjścia. Do Arturo72: nie wiem o jakie błędy młodości Ci chodzi, ja nie narzekam na ścianę 1W, ani na kominek z PW. Po prostu zmienił się tryb naszego życia i staram się znaleźć jakieś rozsądne rozwiązanie. Dom został wybudowany zgodnie z indywidualnym projektem i nie narzekam że jest niedogrzany albo że muszę wynieść popiół i przygotować drewno do kominka. Jeżeli potrafisz podać inne rozwiązanie niż PC to z przyjemnością się z nim zapoznam. Tylko nie pisz mi o butli z propanem bo to odpada.Nie jestem specjalistą od systemów grzewczych i nie muszę się na tym znać. Forum jest po to by zasięgnąć opinii innych. Zawsze można kogoś pokierować czego ma szukać w necie. Mam nadzieję,iż Twój dom jest w 100% idealny i n ie będziesz musiał nic nigdy zmieniać. P.S.jeżeli ktoś chciałby zasięgnąć informacji na temat ogrodzeń to z przyjemnością pomogę Tym zajmuję się ponad 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Piszesz, że ze względu na wyjazdy, czyli w tym czasie nikogo nie ma w domu? Zamontuj sobie dobry klimatyzator w jakimś centralnym punkcie, żeby przy otwartych drzwiach powietrze doszło wszędzie. Tanio w zakupie, tanio w eksploatacji, prosto, czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
void 04.02.2013 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Tak nikogo nie ma w domu. Klimatyzator odpada ze względu, iż dom jest długi i wąski. Ot taka specyfika działki (raptem 13 m szerokości). Odległość od klatki schodowej do najdalej położonego pokoju to ponad 10 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.02.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Jakbyś miał wentylację mechaniczną, to dało by się to pożenić. Ale nawet to w ciemno bym nie odrzucał. Natura ma to do siebie, że dąży do równowagi i nie pozwoli żebyś miał jakieś wielkie różnice temperatury pomiędzy pomieszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
void 04.02.2013 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Wentylacja jest grawitacyjna. Może jakieś inne rozwiązanie?? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.02.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (Na gaz ziemny nie mam co liczyć... płynny to jakieś 8 - 10 tys rocznie więc wolę zainwestować w PC) Jeśli do tej pory paliłeś tylko w kominku to ile drewna w rocznie zużywałeś, czy masz w systemie jakiś bufor, czy cwu również grzejesz kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts