Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Banalnie- pompa ciepła pytanie.

void

Recommended Posts

Witam,

obecnie mam ogrzewanie CO za pomocą kominka z PW. Instalacja nowa - 2 lata. Niestety w związku ze zmianą pracy (bardzo częste wyjazdy) ta opcja ogrzewania mnie nie urządza. Każdy pisze o różnych pompach połączonych z podłogówka... a ja szukam czegoś do grzejników 100%. Budynek Ytong 40 cm. Powierzchnia 240 m2.

Dach 30 cm wełny. prosił bym o pomoc w doborze PC. Wiem że powinna być wysokotemp (chyba). Skłaniałem siędo pompy PW ale wczoraj na Budmie koles zaskoczył mnie pytaniem czy może być kolektor pionowy... Miejsce jest i możliwość też ale pierwszy raz mi się obiło o uszy .. solanka wysokotemp..

Będę zobowiązany za każde informacje i sugestie. (Na gaz ziemny nie mam co liczyć... płynny to jakieś 8 - 10 tys rocznie więc wolę zainwestować w PC)

Pozdrawiam

Karol

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem żywym przykładem ze mozna przystosować tradycyjne ogrzewanie grzejnikowe do celów PC ,

Było by wskazane by Twoje grzejniki były przewymiarowane

Sprawnośc tego sposobu jest troche niższa bo na grzejniki np. u mnie jest wysyłane ok 40*C a na podłogówke wystarczyło by CI ok 30 *C

[ moderowano - reklama ]

zgadzam się z tą tezą, jeśli będziesz miał więcej grzejników, i to całkiem sporo wtedy będziesz mógł obniżyć temp czynnika a wtedy COP wyniesie coś w okolicach 3 a to jeszcze tragedii nie czyni, możesz jeszcze zrobić gdzie nie gdzie ogrzewanie ścienne, całkiem sprawnie to działa i kumuluje dużo energii

Gość Arturo72

Osobiście odradzam pompy ciepła do grzejników,nawet nie wiem jak przewymiarowanych.

Ale jeśli mus to szukałbym czegoś co zrekompensuje nam niższą sprawność dzięki niższej cenie zakupu i wyjdziemy wtedy na 0 ;)

Powietrznej nie rozpatrywałbym wogóle,nawet HT.

Gdybym to ja miał taki dylemat to postawiłbym na gruntową made in china z odwiertami.

No chyba,że nie zależy Ci na kasie to bierz gruntowe "firmowe" :)

P.S.

Wychodzą błędy "młodości" na etapie budowy czyli ściana 1W,kominek z PW,grzejniki 100% a jak dodasz do tego WG to czara się przepełni ;)

Edytowane przez Arturo72

Osobiście odradzam pompy ciepła do grzejników,nawet nie wiem jak przewymiarowanych.

Ale jeśli mus to szukałbym czegoś co zrekompensuje nam niższą sprawność dzięki niższej cenie zakupu i wyjdziemy wtedy na 0 ;)

Powietrznej nie rozpatrywałbym wogóle,nawet HT.

Gdybym to ja miał taki dylemat to postawiłbym na gruntową made in china z odwiertami.

No chyba,że nie zależy Ci na kasie to bierz gruntowe "firmowe" :)

P.S.

Wychodzą błędy "młodości" na etapie budowy czyli ściana 1W,kominek z PW,grzejniki 100% a jak dodasz do tego WG to czara się przepełni ;)

Nie masz racji w 100%.

Grzejniki niskotemperaturpwe sprawdzają się beż żadnego problemu. A HT jest rewalacyjna tylko odpowiedni droga.

I nie wprowadzaj ludzi w błąd , bo każdy instalaju sobie co chce i na co go stać.

Gość Arturo72
Nie masz racji w 100%.

Grzejniki niskotemperaturpwe sprawdzają się beż żadnego problemu. A HT jest rewalacyjna tylko odpowiedni droga.

I nie wprowadzaj ludzi w błąd , bo każdy instalaju sobie co chce i na co go stać.

Jeśli podasz mi różnicę w zużyciu i w COP pompy powietrznej przy -10st.C przy zasilaniu 28-30st.C a 45st.C to wtedy możesz twierdzić,ze nie mam racji.

Podtrzymuję dalej twierdzenie,że jeśli ktoś chce powietrzną pompę dla oszczędzania to taka pompa przy grzejnikach,nawet przewymiarowanych nie nadaje się,już lepiej kupić tanią gruntówkę w cenie powietrznej,różnica w oszczędnościach będzie spora.

cała rodzina grzejników REGULUS

No cóż...

...wypada nie komentować ;)

Edytowane przez Arturo72

Grzejniki. Moze nie ma oszczednosci ale PC grzeje a to w wielu wypadkach chyba najwazniejsze ? Myle sie ?

Regulusy. To chyba nie jest najszczesliwsza podpowiedz. Drogie z tego co wiem a i nie takie wspaniale. Jesli sie ponownie myle prosze o nawrocenie na wlasciwa droge przy czym prosze o jakies konkrety a nie czary-mary :)

Gość Arturo72
Regulusy. To chyba nie jest najszczesliwsza podpowiedz. Drogie z tego co wiem a i nie takie wspaniale. Jesli sie ponownie myle prosze o nawrocenie na wlasciwa droge przy czym prosze o jakies konkrety a nie czary-mary :)

Poniżej zapodaje link dla inwestorów,zeby nie nabierali się na szemrany marketing związany z "cudownymi" właściwościami regulusów:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103549-Jakie-grzejniki-najlepsze/page37

Tam zostało wyjaśnione,dlaczego regulusy to zwykłe grzejniki ale nie zostało wyjaśnione dlaczego są zdecydowanie droższe niż zwykłe ;)

Dziękuję za odpowiedzi. No i w sumie jestem dalej w punkcie wyjścia.

Do Arturo72: nie wiem o jakie błędy młodości Ci chodzi, ja nie narzekam na ścianę 1W, ani na kominek z PW. Po prostu zmienił się tryb naszego życia i staram się znaleźć jakieś rozsądne rozwiązanie. Dom został wybudowany zgodnie z indywidualnym projektem i nie narzekam że jest niedogrzany albo że muszę wynieść popiół i przygotować drewno do kominka.

Jeżeli potrafisz podać inne rozwiązanie niż PC to z przyjemnością się z nim zapoznam. Tylko nie pisz mi o butli z propanem bo to odpada.

Nie jestem specjalistą od systemów grzewczych i nie muszę się na tym znać. Forum jest po to by zasięgnąć opinii innych. Zawsze można kogoś pokierować czego ma szukać w necie. Mam nadzieję,iż Twój dom jest w 100% idealny i n ie będziesz musiał nic nigdy zmieniać.

P.S.

jeżeli ktoś chciałby zasięgnąć informacji na temat ogrodzeń to z przyjemnością pomogę Tym zajmuję się ponad 10 lat.