void 04.02.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 10-12 m3 drewna. CWU w zimie z kominka (2 zbiorniki - łącznie 240 L). Latem CWU z prądu - każdy zbiornik ma grzałkę - koszt ok 200Zł/miesiąc. Rodzina 2+2 (psów nie liczę bo zdecydowanie wolą wodę w rzece ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.02.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) 10-12 m3 drewna Zapotrzebowanie wypada 24000kWh/rok brutto, netto ok 17000, pc pw o mocy 10kW powinna dać spokojnie radę z co i cwu, przy COP 2,5 zużyłaby ok 7000kWh/rok. Moc pc przyjmuję dla ∆T=50. Przy kominku z pw można zaplanować mniejszą moc pc - zawsze można ją wspomóc drewnem przy większych mrozach..Np moc 5kW powinna utrzymać w domu temp +20* przy -10* na zewnątrz. Edytowane 5 Lutego 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
void 06.02.2013 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 I to jest realatywna odpowiedź. Dziękuję. Nie szukam ogrzewania na poziomie 200 zł na rok. Znam koszty i się z nimi liczę... Ale nie chcę mieć czegoś za "darmo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 07.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam chciałbym podpiąć się do tego tematu na forum związanego z opłacalnością zastosowania pompy ciepła do c.w.u. ( jako że tematów z pompami jest za dużo na tym forum C.W.U podgrzewam za pomocą kotła na paliwo stałe ( węgiel) i chciałem wyeliminować konieczność palenia w okresie letnim. W planie miałem kolektory ale może lepszym, ( tańszym, efektywniejszym) rozwiązaniem będzie np powietrzna pompa ciepła. Co polecacie, jakie rozwiązanie, koszty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz siekier 08.02.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Dzięki za propozycje, a na co w głównej mierze powinienem zwrócić uwagę rozważając taką pompę, szukałem trochę w necie i jest sporo propozycji różnych firm, parametry techniczne ( takie jak COP,)mają podobne, czy ma ktoś doświadczenia z użytkowania konkretnej pompy tylko na potrzeby C.W.U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 08.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Odradzam... nie rozpatrywalbym bo co? Bo mam, bo wiem bo slyszalem? Chinczykow sposorujesz czy masz sprzet do odwiertow? Osobiscie zastapilismy ogrzewanie miejskie CO, Altherma HT 14kW, nie zmienialismy nic.... wszystkie klasyczne grzejniki zostaly... Zadnych zmian, zadnych przewymiarowanych kombinacji i co... i jest taniej, bardziej komfortowo... i bez zadnego cyrku w domu Niesamowita jest ilosc znawcow.... ktorzy maja poglady a nie korzystaja z tych urzadzen... SIę pohamuj człeku. Arturo ma swoje zasady wg. których ci doradził (to czy zasadne czy nie to inna sprawa bo to teoretyk do dziś) ale nie jest żadnym sprzedawcą ani instalatorem (w tej chwili). Reasumując. Jesteś nóweczka na forum, nie doczytałeś nie poznałeś a błotem obrzucasz, hamuj misiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Odradzam... nie rozpatrywalbym bo co? Bo mam, bo wiem bo slyszalem? Chinczykow sposorujesz czy masz sprzet do odwiertow? Osobiscie zastapilismy ogrzewanie miejskie CO, Altherma HT 14kW, nie zmienialismy nic.... wszystkie klasyczne grzejniki zostaly... Zadnych zmian, zadnych przewymiarowanych kombinacji i co... i jest taniej, bardziej komfortowo... i bez zadnego cyrku w domu Niesamowita jest ilosc znawcow.... ktorzy maja poglady a nie korzystaja z tych urzadzen... Kolego,jesteś tak cianki w swoim marketingu jak twoja Altherma "Värmepumpsägare" Podaj COP dla swojej Althermy HT14 przy -15/+55 ? Czyżby był w granicach 1 ? Z czym do ludzi...myślących a nie naiwnych Przy okazji podaj koszt tej Twojej HT 14kW. Orientacyjny cennik netto instalacji podstawowej z pompą ciepła Altherma HT 11 kW - 8 200 € 14 kW - 9 400 € *4,14zł=38916zł 16 kW - 9 770 € Edytowane 9 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 08.02.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Odradzam... nie rozpatrywalbym bo co? Bo mam, bo wiem bo slyszalem? Chinczykow sposorujesz czy masz sprzet do odwiertow? Osobiscie zastapilismy ogrzewanie miejskie CO, Altherma HT 14kW, nie zmienialismy nic.... wszystkie klasyczne grzejniki zostaly... Zadnych zmian, zadnych przewymiarowanych kombinacji i co... i jest taniej, bardziej komfortowo... i bez zadnego cyrku w domu Niesamowita jest ilosc znawcow.... ktorzy maja poglady a nie korzystaja z tych urzadzen... u mnie miejskie CO jest od 10-20% tańsze od gazu z ziemi! Czyli jest na pewno nie droższe w eksploatacji CO i CWU niż dobra, podkreślam dobra PC PW. Za to inwestycja w przyłącze miejskie to 5 tys, a PC PW to 20,25,35, 45 tys za tą HT. W PC PW tylko niskotemperaturowe ogrzewania, w ciepliku miejskim mogą być grzejniki. Awarii pewnie mniej niż przer w dostawie prądu. Nie pisz gupot z cyrkiem z cieplikiem miejskim vs PC PW bo się ośmieszasz i jeszcze ktoś Ci uwierzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.02.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Arturo ma swoje zasady wg. których ci doradził (to czy zasadne czy nie to inna sprawa bo to teoretyk do dziś) ale nie jest żadnym sprzedawcą ani instalatorem (w tej chwili). Tutaj 80% to handlowcy, pozostałe 20% to amatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 HT różni się tym od LT ,że zamiast grzałek ma drugą pompę ciepła.Generalnie przez 9o % sezonu pracuje w zakresie PC LT z podobnymi COPDodatkowo dzięki zastosowaniu dwóch czynników 410 i 134Pompy te pracują w optymalnych punktach pracy dla tych czynników Efekt jest wiec ,czasem lepszy niż na LT. A co do cen.Nie wiem jakie są ceny w specu .Ale jakoś tak się składa ,że całe osiedla domków przerabiałem na gazowe.Klienci dowiadywali się od sąsiadów i podejmowali decyzje.To było 3 lata temu.Może teraz jest inaczej.A ja dziękuję koledze za informacje o HT. (nie jest to mój przedstawiciel handlowy i nie jest to spisekOcena subiektywna nie znaczy błędna.Klient ma być zadowolony.I przekonany o dobrym wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Odradzam... nie rozpatrywalbym bo co? Bo mam, bo wiem bo slyszalem? ... Bo "temperatura (GZ) głupcze" - taki napis miał (ma) nad warsztatem pracy, jeden z wybitnych znawców tematu. Bo nie napisał jaka ma średnia temperaturę na zasilaniu grzejników, a jak istniejąca instalacja wymaga ponad 70 stopni ? Witam, obecnie mam ogrzewanie CO za pomocą kominka z PW. Instalacja nowa - 2 lata. Niestety w związku ze zmianą pracy (bardzo częste wyjazdy) ta opcja ogrzewania mnie nie urządza. Każdy pisze o różnych pompach połączonych z podłogówka... a ja szukam czegoś do grzejników 100%. Budynek Ytong 40 cm. Powierzchnia 240 m2. Dla tego przypadku, najrozsądniejsze wydaje się uzupełnienie instalacji, o dodatkowy system grzewczy - oparty o PCi, nie wykluczam powietrznej. Z założenia taka PCi powinna grzać w okresach przejściowych i ogrzewać CWU także latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.02.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Generalnine chodzilo o to ze tlumaczono ze PC to TYLKO niskotemperaturowe ogrzewanie.... wymiana instalacji etc... Ze HT to be.... a ludzie je kupujacy to idioci... ( na szczescie nie jestem sam ) bo kto chce COP 1 Tu nie o to chodzi - większość z nas niezawodowców myśli pod kątem nowego domu i nie musi dostosowywać się do decyzji podjętych ileś lat temu. Pompa ciepła na grzejnikach to tak jakbyś włozył potężny silnik V8 do jakiegoś cywilnego samochodu typu Toyota Corolla, to po prostu mało optymalne i niespójne połączenie, choć będzie jeździło. Więc jeśli jesteśmy na etapie 0, należy się od razu zastanowić nad zakupem Imprezy albo Evo X. Zamiast myśleć kategoriami idiota / nieidiota można przedstawić parę wzorów stricte ekonomicznych, które uwzględniają koszt pieniądza w czasie i które stanowią argument podstawowy, bo obiektywny. Więc chciałem zapytać: ile oszczędzasz rocznie względem rozwiązania 10-krotnie tańszego, czyli kotła elektrycznego z cop 1? Pompę kupiłeś na kredyt czy za gotówkę? Ile wynoszą odsetki od kredytu lub utracone koszty odsetek od lokaty? Zaraz przyjdzie Pyxis i powie, że ekonomia to bzdura, zgadzam się o tyle, że jak ktoś ma kaprys, to jego sprawa i jego pieniądze, ale odpowiedz proszę tym bardziej ścisłym umysłom, które podejmują decyzje w trybie bardziej analitycznym, niż uczuciowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (Na gaz ziemny nie mam co liczyć... płynny to jakieś 8 - 10 tys rocznie więc wolę zainwestować w PC) Zapotrzebowanie wypada 24000kWh/rok brutto, netto ok 17000, Wypowiadam się co by obalić parę mitów. 17 000 kWh/rok to 2 575 litrów propanu, czyli ok. 4 600 zł rocznie, a nie 8 - 10 000 zł. Gaz ziemny jest tańszy od płynnego o góra 10%, zwłaszcza przy jednorazowym tankowaniu latem. Instalacja grzewcza pracuje z temperaturami 55 st.C /przy kotle kondensacyjnym/. Na temat PC milczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Więc jeśli jesteśmy na etapie 0, należy się od razu zastanowić nad zakupem Imprezy albo Evo X. Zamiast myśleć kategoriami idiota / nieidiota można przedstawić parę wzorów stricte ekonomicznych, które uwzględniają koszt pieniądza w czasie i które stanowią argument podstawowy, bo obiektywny. . A może dokonasz takiej analizy co do budowy domu jako takiego - bo dlaczego ma to dotyczyc tylko PCi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.02.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 A może dokonasz takiej analizy co do budowy domu jako takiego - bo dlaczego ma to dotyczyc tylko PCi ? Nie mam zamiaru, bo korzyści są głównie uznaniowe i subiektywne. Natomiast o ile ktoś nie jest gadżeciarzem ani fanem pomp, mogę przedstawić na szybko analizę równie bezobsługowych źródeł ciepła typu Altherma HT za 40 KPLN i kocioł elektryczny za 4 KPLN. Życzysz sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Nie mam zamiaru, bo korzyści są głównie uznaniowe i subiektywne. Natomiast o ile ktoś nie jest gadżeciarzem ani fanem pomp, mogę przedstawić na szybko analizę równie bezobsługowych źródeł ciepła typu Altherma HT za 40 KPLN i kocioł elektryczny za 4 KPLN. Życzysz sobie? Nie, bo korzyści są głównie uznaniowe i subiektywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.02.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Świeżo zarejestrowany użytownik, napisane 5 postów, reklama swojego forum i swoich produktów, kwalifikacja jednoznaczna... Skąd takie wnioski -reklama,produkt To jak pisać o swoich doświadczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 09.02.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Nie, bo korzyści są głównie uznaniowe i subiektywne. Dlatego też, prosiłem o wyrozumiałość dla umysłów ścisłych vs. fetyszystów. Patrzę sobie teraz na grzejniki w mieszkaniu, niestety nie mam pojęcia co sprawia że są ciepłe czy letnie, grunt że mam komfortowo. Coś mi się obiło o uszy że mamy gaz, pomimo że to Warszawa. Rachunki za ogrzewanie to jakieś 800 PLN rocznie, więc nie będę podejmował żadnych inicjatyw zmiany tego stanu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 To jest po Szwedzku .Ilość potencjalnych klientów raczej niewielka w Polsce.:lol2:lol2:To jest chore ,sorry ale ja tego nie jestem w stanie zrozumieć jak na podstawie takiego wpisu można stawiać jakieś zarzuty.Ja jak coś znajdę też podaję .Nie liczę tu na jakąś ogromna ilość klientów.Pisze jakie mam zdanie na dany temat.Może się mylę ,ale nie kręcę .Nigdy nie zarzucam komuś kłamstwa bo jaki to ma sens.Zacznijmy trochę ufać ludziom .Traktujmy innych tak jak chcemy ,żeby nas traktowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.02.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 .Traktujmy innych tak jak chcemy ,żeby nas traktowano Tyle, ze akurat na tym Forum, jest to nieprzestrzegane. Niewygodne posty są usuwane z "racji nadrzędnej" czyli Admina, lub na "wniosek" założyciela tematu kiedy dyskusja nie idzie po ich myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts