Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Banalnie- pompa ciepła pytanie.

void

Recommended Posts

może być sobie i po chińsku

jak się wchodzi na forum, to się akceptuje regulamin...

nie mam zamiaru ufać tutaj komukolwiek - już nie

bo za dużo jest tutaj naganiaczy, marketingu szeptanego, sam zostałem wielokrotnie o to posądzany...

a niewygodne informacje się kasuje...powołując się na regulamin

więc ja zapytuję - jak mam ufać komukolwiek tutaj?!?

Skoro ciebie posądzono niesłusznie to ty też możesz?

Skoro nikomu nie ufasz na tym forum , to w jakim celu to czytasz .? To dość trudne do zrozumienia

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tyle, ze akurat na tym Forum, jest to nieprzestrzegane. Niewygodne posty są usuwane z "racji nadrzędnej" czyli Admina, lub na "wniosek" założyciela tematu kiedy dyskusja nie idzie po ich myśli.

Jeżeli zakładasz wątek .I pojawia się dyskusja wulgarna ,nie na temat,lub wręcz kłamliwa to chciałbyś to firmować jako założyciel wątku.

Ja tu widziałem interwencje dotyczące spraw współżycia społecznego i kultury wypowiedzi.

A co do innych spraw jest pełna wolność.A temu ma służyć forum .

Murator określił jaki jest cel forum. Oczywiście wszystkich spraw tu nie załatwisz .

Ale gospodarz sobie tego nie życzy .A my tu jesteśmy gośćmi - wszyscy.

hydraulik doskonale pamieta pewnie taki przypadek - założył specjalnie wątek,żeby nie zaśmiecać go, a potem zgłosił go do skasowania -redakcja przychyliła się do prośby autora wątku...

nie kwestionuję twojej fachowości hydraulik (a także fachowości innych instalatorów obecnych tutaj na forum, jak np słynny miki121), ale zaufania do ciebie nie mam za grosz...

Bo nie chciałem śmietnika na moim temacie .Ty go niszczyłeś.

A to co zrobiłeś z tamtym wątkiem to miedzy innymi twoja zasługa ja tego nie firmuję.

Teraz masz czarną listę ,tam pisz .A na mój tylko o pompach zapraszam.Szanuj innych i temat jaki ich interesuje

Ja tu widziałem interwencje dotyczące spraw współżycia społecznego i kultury wypowiedzi.

A co do innych spraw jest pełna wolność.A temu ma służyć forum ..

Jaka wolność ???????????? Jakie współżycie ?????????

Podałem konkretne dane wraz ze źródłem.

I wykasowano te dane !!!!!!!!!! Wiem były bardzo niewygodne .............

Ale nic straconego, mam je nadal, uzupełnię i pewne zamierzone działania zostaną, tak czy siak opublikowane, jak nie na tym Forum, to na innym, z odpowiednią informacją, kto i dlaczego kasował i kasuje je nadal, na tym Forum.

Jaka wolność ???????????? Jakie współżycie ?????????

Podałem konkretne dane wraz ze źródłem.

I wykasowano te dane !!!!!!!!!! Wiem były bardzo niewygodne .............

Ale nic straconego, mam je nadal, uzupełnię i pewne zamierzone działania zostaną, tak czy siak opublikowane, jak nie na tym Forum, to na innym, z odpowiednią informacją, kto i dlaczego kasował i kasuje je nadal, na tym Forum.

Jesteśmy tu gośćmi.

Gospodarz powiedział ,że sobie tego nie życzy.Mi też to powiedział.

Mam wiedzę i ją prezentuję .Jak ktoś uzna ,że chce skorzystać to skorzysta .co w tym złego.

Czy to oznacza ,że kłamię i naciągam.

Robię to otwarcie.Robię bo lubię.Bo sprawia przyjemność.Bo nie mam kłopotów.I nikt mnie nie opiernicza.

Czyto dla ciebie takie dziwne .Nie spotkałeś nikogo uczciwego kto lubi swoją pracę?

Kogo byś tu chciał widzieć?

Jaki interes ma gospodarz jaka jest twoja teoria na ten temat?ciekawy jestem

Edytowane przez hydraulik_

Mam wiedzę i ją prezentuję .Jak ktoś uzna ,że chce skorzystać to skorzysta .co w tym złego.

Czy to oznacza ,że kłamię i naciągam.

Dokładnie. Tyle, że skreślono moje wpisy - kłamałem i naciągałem?

Uważasz, ze to jest OK ?

to forum jest bardzo specyficzne :) i niestety czasami ma się wrażenie że polega na tym by jeden dowalił drugiemu tak by ten pierszy nie byl wstanie się podnieść :) Biorę udział jeszcze w innym forum ogrodniczym i pomimo tego że różnorodność poglądów, ogrodów jest różna od 'wsiowego' po 'nowoczesny' NIKT nie kopie się, ludzie sobie pomagają są życzliwi i pomocni. Niektórzy zawodowo zajmują się ogrodami i NIKT ich nie piętnuje za to że udzielają się na forum, ale może to dlatego że przyroda łagodzi obyczaje :)

Link byl podany dla Tromsø ktory pewnie sobie z jezykiem poradzi... tym samym uniknie dyskusji ktora sie tu rozwija... i innych podobnych.

Sami widzicie co dyskutujecie... off topic... troche.

Zeczowa... niezbyt. 5 postow to co handlarz...moje forum? tak sie sklada ze pracuje daaaaaaaaaaaaaaaaaleko od czegokolwiek zwiazanego z PC.

A korzystam z tamtego i mam porownanie...swiadomosci ludzi, uzytkownikow etc. Z poziomem dyskusji ktora sie odbywa tutaj sie nie spotkalem.

Ktos pytal a ja odpowiedzialem na naszym przykladzie.Sa Ci co potrzebuja porady, opini innych UZYTKOWNIKOW nie reprezentantow... i teoretykow.

Roczne zluzycie to <7300kWh CO i CWU ( tak to wielka ukryta reklama Daikina)

PC kupielm gotowka... kogos to interesowalo.... Nowy samochod potrafi wiecej stracic na wartosci po paru latach anizeli koszt PC.

I co nikt nie kupuje nowych samochodow....

Tak jak ktos wspomnial.... jakimi finansowymi kryteriami sie kieruja Ci co buduja dom... wybieraja materialy... i tak jak ja wspomnialem...

jakie jest rozumowanie przy np. zakupie samochodu?

Nieetyczne:D

Ciekaw jeste jak jeszcze bedziecie wstanie rozwinac watek.... bo napewno nie adekwatnie do tematu :)

:) i to jest sedno :yes: nic dodac ,nic ujac, ja juz malo tutaj pisze aby sie nie drapac z kilkoma teoretykami tylko czytam bo kilku forumowiczów ma cos ciekawego do przekazania ze swoich doswiadczen i nie zwracam uwagi ze to ,,marketingowiec'' czy instalator lub,, zwykly'' posiadacz PC . A gdy trafi sie teoretyzowanie i filozofia to tylko mozna sie posmiac ,ale gdy zaczyna sie nagonaka, i wredne podejrzenia to juz przesada i juz pewnie nie ma tematu o PC ktory nie jest,, zachwaszczony''

Zacznijmy trochę ufać ludziom .Traktujmy innych tak jak chcemy ,żeby nas traktowano

Popieram, szacun.

Zaczyna być trochę na tym forum, jak u mnie w robocie z niektórymi: "wszędzie nas Niemcy biją"

"każdy chce cię wydymać", "plecami do ściany"

Naprawdę zaczyna być to żenujące.

Ale IMHO jest kilka postaci dla których szacun. Nie będę wymieniał ników bo jak kogoś pominę to nie chcę żeby pomyślał że go zaliczam do tej watachy wściekle ujadających.

]

PC kupielm gotowka... kogos to interesowalo.... Nowy samochod potrafi wiecej stracic na wartosci po paru latach anizeli koszt PC.

I co nikt nie kupuje nowych samochodow....

Tak jak ktos wspomnial.... jakimi finansowymi kryteriami sie kieruja Ci co buduja dom... wybieraja materialy... i tak jak ja wspomnialem...

jakie jest rozumowanie przy np. zakupie samochodu?

Ile osób, tyle priorytetów. Znam osobiście ludzi, którzy kupują dżinsy Tommy Hilfigera (czy jak go się pisze) po 700-800 PLN za parę, bo:

1. ich kurwa stać,

2. trzeba trzymać fason, bo co współimprezowicze powiedzą.

Są też tacy, którzy nie są lanserami lub metkowiczami i chcieliby widzieć jakąś zależność pomiędzy ceną i jakością. W pompach ciepła nic nie wymyślisz, bo najlepsze sprężarki Copeland, które są zdecydowanie najdroższą i najważniejszą częścią w waszych pompach kosztują 1200-1400 euro, i to w "detalu". Na dowód:

http://www.copeland.pl/p/copeland/cennik/alfaco-cennik_chlodnictwa_02.2012.pdf

Zapewne potentaci kupują je o kilkadziesiąt procent taniej, jak w przypadku wszystkich innych części. Przy założeniu, że kupują wszystko co najlepsze po swoich cenach, choćby nie wiem jak chcieli nie przekroczą 2-2,5 KPLN EUR. Reszta to poskładanie tego do kupy, know-how i prowizje. Dlatego też pompy na identycznych częściach potrafią kosztować 18 KPLN w firmie bez renomy i 50 KPLN w przypadku Vaillanta.

Co do finansowania, założywszy, że nie mam fury gotówki lub mam, ale jestem na tyle głupi żeby wiedzieć co z nią zrobić, żeby ją pomnożyć. Założywszy, że buduję dom 250 m2 zużywający 50 kwh / m2 + 5000 kwh na CWU. W obecnych czasach trzeba się postarać, żeby było gorzej, choć znakomita większość ma dużo lepiej. Rachunek czystym prądem w taniej = 5575 PLN. Rachunek świetną pompą POWIETRZNĄ przy SCOP = 3 (85% taniej po 33 / 66 groszy) = 2214 PLN. Róznica = 3550 PLN. Do zakupu świetnej pompy względem czystego prądu muszę dopłacić 40 KPLN.

Zaciągam na ten cel kredyt hipoteczny (bo najtańszy) na 40 KPLN na 7 pp. na 10 lat w ratach równych bez prowizji, rata roczna = 5573 PLN. Zakładam wzrost ceny prądu nominalnie o 7% r/r (średnio, bo np. teraz na rynku hurtowym nominalnie tanieje). Co wychodzi po obliczeniach? Że przez pierwsze JEDENAŚCIE LAT wydałbym ca. tyle samo na pompę i rachunki, co grzejąc czystym prądem z COP=1. Od dwunastego roku mógłbym zacząć cieszyć się oszczędnościami, ale już rok wcześniej brakiem kredytu i hipoteki.

To oczywiście przy założeniu, że pompa nie wymaga serwisu i się nie psuje i bez uwzględniania tego, że przy kredycie większe koszty ponosi się na początku, bo raty są równe. Ci z Was, którzy już kupili takie pompy powiedzą, że piszę bzdury i się myle, choć powyższych wyliczeń nie da się podważyć na gruncie matematyki (chyba Excel mnie nie oszukuje). Pewna osoba powtórzy, że rachunek ekonomiczny nieważny, bo to kwestia metafizyki. Inna powie, że dla niego kwh z pompy ciepła jest dużo cieplejsza i cenniejsza niż z innych źródeł. Z takimi argumentami nie dyskutuję, Wasze pieniądze, Wasza sprawa.

Ale może przeczyta to ktoś, kto jest na bakier z liczeniem i byłby kolejną osobą z przeświadczeniem, że jeśli wyda 50 KPLN na powietrzną, lub 80 KPLN na gruntówkę z odwiertami, to złapie Pana Boga za nogi. Ja niczego nie sprzedaję, natomiast wkurza mnie fakt, że jest tu tyle osób zachwyconych tego typu wyborem, którzy to nie poniżą się do dyskusji o zasadności ekonomicznej takiej decyzji, a już tym bardziej z teoretykiem.

Żeby nie było, że sobie ceny wymyśliłem:

http://www.syproenergy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=630&category_id=79&option=com_virtuemart&Itemid=160&vmcchk=1&Itemid=160

Co do finansowania, założywszy, że nie mam fury gotówki lub mam, ale jestem na tyle głupi żeby wiedzieć co z nią zrobić, żeby ją pomnożyć.

Nie obraź się, ale z reguły, tak piszą ludzie, którzy nigdy nie nie mieli możliwości obracania w celach zarobkowych pieniędzmi, równoważnymi do operowanych tu kwot.

Nie obraź się, ale z reguły, tak piszą ludzie, którzy nigdy nie nie mieli możliwości obracania w celach zarobkowych pieniędzmi, równoważnymi do operowanych tu kwot.

Nie obraż się, ale nie wydajesz mi się osobą, z którą warto rozmawiać o instrumentach finansowych. Prywatnie mam zarówno kredyty hipoteczne jak i adekwatny zapas płynnej gotówki. Nie musisz rozumieć dlaczego, ważne że ja wiem. Także wracając do pomp, czy chciałbyś się może jakoś merytorycznie odnieść do przedstawionych obliczeń, czy też stać Cię tylko na to, żeby mi przysrać ad personam, nota bene kulą w płot?

Przepraszam, zjadło mi istotna część mojego wpisu.

1. Założenie, ze taki dom i CWU można ogrzać tylko w taniej taryfie jest iluzją - wystarczy poczytać wpisy, o zużyciu energii elektrycznej w celach grzewczych.

2. Koszty za ogrzewanie nie rozkładają się równomiernie w ciągu całego roku - w ciągu 3 miesięcy potrafią "zeżreć" nawet 2/3 kwoty. A to oznacza, że w grudniu, styczniu i lutym można zapłacić nawet do 2.000zł za ogrzewanie czystą elektrycznością. Mocno boli, bo to wszak święta, być może wyjazd na narty ........., a przy PCi to ponad 1.000zł różnicy, które w tych miesiącach zostaje w kieszeni. Mniej boli i na więcej stać.

4. Z czystej kalkulacji ekonomicznej - roczne całkowite obciążenie, za kupno PCi z kredytu zaciągnietego na dom 250m2 i zużyciu 50kWh/m2 + 5.000kWh na CWU, jest sporo mniejsze niż uzyskane z PCi oszczędności w wydatkach eksploatacyjnych.

5. System ogrzewania jest częścią budowanego domu, a wobec tego opłacony z kredytu zaciągniętego na dom. Oczywiście może zaistnieć dylemat, czy te 40.000zł przeznaczyć na PCi, czy też na wypasioną podłogę, płytki itp.

6. Bo, moim zdaniem PCi nie jest dla idiotów (nikogo nie urażając), należy dobrze skalkulować, czy dla danych warunków i dla mnie jest to opłacalne. To co dla mnie i mojej sytuacji jest opłacalne, nie jest żadnym ogólnym wyznacznikiem - stąd sformułowanie, że PCi nie dla idiotów.

Witam

chciałbym podpiąć się do tego tematu na forum związanego z opłacalnością zastosowania pompy ciepła do c.w.u. ( jako że tematów z pompami jest za dużo na tym forum :)

C.W.U podgrzewam za pomocą kotła na paliwo stałe ( węgiel) i chciałem wyeliminować konieczność palenia w okresie letnim.

W planie miałem kolektory ale może lepszym, ( tańszym, efektywniejszym) rozwiązaniem będzie np powietrzna pompa ciepła.

Co polecacie, jakie rozwiązanie, koszty itp.

Używam PCWU-3,8H-A3 do grzania CWU od wiosny do jesieni. PC stoi w piwnicy, dopływ/odpływ powietrza z zewnątrz/na zewnątrz, połączona z istniejącym zbiornikiem 300l. Załącza się raz/dobę o 13:00.

Przykładowe osiągi:

Temperatura powietrza 9*C

Woda podgrzana od 36*C do 47*C

COP 2,44

Grzewcza 2954 W

Temperatura powietrza 16*C

Woda podgrzana od 35*C do 47*C

COP 3,14

Grzewcza 3808 W

Proponuję przeczytać przynajmniej kilka tematów o PC p-w. Znajdziesz opisy różnych rozwiązań z różnymi modelami/typami (split, monoblock), ze zbiornikami i bez nich. Poznasz ich wady i zalety. Wybierz rozwiązanie, które dla Ciebie będzie optymalnym.

Ad. 1. Przy czystym prądzie nie ma żadnego problemu ze zmieszczeniem się w taniej taryfie. Przy pompie się to nie opłaca. Różnica w cenie kotłów elektrycznych np. 12 kw i 24 kw to kilkaset złotych.

Ad. 2. Czysto subiektywny i sztuczny argument. Zamiast spłacać 460 zł kredytu za pompę co miesiąc możesz taką kwotę przelewać na rachunek oszczędnościowy, wtedy nic nie zaboli. Poza tym jeśli komuś 2 KPLN miesięcznie robi różnicę, nie powinien sobie budować domu 250 m2.

Ad. 4. Z mojej kalkulacji przedstawionej wyżej wynika, że to nieprawda. Oczywiście, można założyć, że kredyt jest nie na 10, ale na 30 lat, wtedy same odsetki od 40 KPLN przy zadanych warunkach wyniosą 56 KPLN. Ale wydaje mi się to nie fair, aby zakładać taki okres amortyzacji pompy, w końcu to tylko urządzenie mechaniczne, więc założyłem tańszy kredyt 10-letni. Oczywiście jeśli pochodzi bezobsługowo 20 lat, to będzie to czysty zysk. Ale umówmy się - nie mamy bladego pojęcia jak będzie wyglądał świat w 2023 roku i trochę bez sensu planować takie rzeczy w horyzoncie 30-letnim.

Ad. 5. Dylemat nie ma polegać na tym na co przeznaczyć te pieniądze, tylko czy wziąć 40 KPLN więcej, czy mniej.

Ad. 6. Sam jestem zwolennikiem pomp i będę takową posiadał, ale w żadnym wypadku nie jestem sobie w stanie wyobrazić warunków, które uzasadnią powietrzną pompę 8-10 kw za 50 KPLN. Jeśli to jest cena za całkowitą bezawaryjność i bezobsługowość, to wybieram czysty prąd. Finansowo wyjdzie na to samo, a siłą rzeczy prąd musi być co najmniej tak samo bezawaryjny i bezobsługowy jak mechaniczna pompa ciepła.

1. Założenie, ze taki dom i CWU można ogrzać tylko w taniej taryfie jest iluzją.

Prądem bez problemów - ja w tym sezonie w 100% ogrzewam dom w taniej grzejąc pompą, a co dopiero prądem. Kwestia izolacji, mocy i akumulacji oraz poprawnego wykonania. Cwu można ogrzewać niezależną grzałką, więc nie widzę problemów ze zmieszczeniem się w taryfach. Grzejąc pompą zmieszczenie się w 100% w taniej jest trudniejsze, bo rosną koszty instalacji, ale też się da, dużo łatwiej będzie zachować 80-90% taniej ale to też dobry wynik.