Ladybird76 01.02.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) No to zaczynamy Wczoraj tj 31-01-2013 odebrałam POZWOLENIE NA BUDOWĘ jeszcze tylko jego uprawomocnienie i na wiosnę ruszam Poza tym 30-01-2013 rozmawialiśmy z Nową Ekipą i dzisiaj czyli 01 luty podjęliśmy już decyzję i powierzamy budowę domu młodym chłopakom Serce mi chyba wyleci z wrażenia i zadowolenia i małego stresu P.S. Katti mam nadzieję, że będziesz mnie odwiedzała bo to Twoja zasługa Edytowane 3 Lutego 2013 przez Ladybird76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.poszukiwacz 02.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam się. A gdzie projekt ? Jak znajoma Katti to przecież musi być ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 02.02.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam cieplutko Jeśli lubisz domy typu: STODOŁA to będzie ciekawie a projekt a raczej jego rzut zobaczysz klikając na dole u mnie na napis Nasz Dom - Dwu lokalowy... i tam troszkę można zobaczyć Katti i Ja choć o tych samych imionach to jednak o odmiennych upodobaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 03.02.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Założyłaś normalny dziennik Super! Teraz będzie się dobrze czytało.... Masz odmienny gust? Pierwsze słyszę... myślałam, że mój "domecek" Ci się podoba. A stodoły potrafią być cudne! Nie spartol swojej Służę radą, jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 03.02.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Założyłaś normalny dziennik Super! Teraz będzie się dobrze czytało.... Masz odmienny gust? Pierwsze słyszę... myślałam, że mój "domecek" Ci się podoba. A stodoły potrafią być cudne! Nie spartol swojej Służę radą, jakby co a nie mamy odmiennego gustu? Twoja bryła domu i moja stodoła zupełnie się różnią ale to nie znaczy, że mi się nie podoba podoba mi się i to bardzo ale Ja z powodu drugiego mieszkania i nakładów finansowych ograniczonych, zdecydowałam na taki typ domu nawiązujący do wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 04.02.2013 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 potrzebuję opinii i porady w temacie GEODETA i poniesionych kosztów oraz tych do poniesienia jeszcze Działka 1849m2 i w zeszłym roku płaciłam: -aktualizacja mapy ze wznowieniem granic = 2000 -pomiar wysokościowy = 300, -wywiad branżowy = 94, -razem = 2394 -zapłaciłam 1600 - dogadałam się z geodetą! Niebawem będę potrzebowała kolejnych pomiarów które zostały wycenione następująco: -wytyczenie 4 osi = 400, -za każdą następną oś = +50, -pomiar wykonawczy budynku wraz z przyłączami = 1000, - razem = 1400 PROSZĘ O WASZĄ OPINIĘ CZY TO DUŻO CZY JAKOŚ NORMALNIE!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 12.02.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam się serdecznie Będę z ciekawością podglądać i kibicować. Przymierzam się do budowy bardzo podobnego domku - dwulokalowa stodoła Z187. W tym roku papierologia... Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 12.02.2013 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Witam się serdecznie Będę z ciekawością podglądać i kibicować. Przymierzam się do budowy bardzo podobnego domku - dwulokalowa stodoła Z187. W tym roku papierologia... Pozdrawiam i trzymam kciuki Suuuuper bardzo się cieszę Cząstka mojego domu to z178 i z162 oraz Nugat i Bażant i też na niego mówię stodoła choć lokal mamy mojej będzie mniejszy i wejście będzie wspólne Mogę wiedzieć jakie zmiany nanosicie w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 13.02.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Zmian nie będzie jakoś dużo. Góra zostaje oryginalna a dół coś w ten deseń Na wiosnę wybieramy się do architekta, może doradzi coś innego. to tak wstępnie Ile ja się projektów naszukałam, by wybrać coś sensownego! W końcu napisałam do Zetki czy planują inne w tym stylu a oni stworzyli koncepcyjny projekt w oparciu o moje założenia, który potem opublikowali:wiggle: Tez wolałabym wspólne wejście, no ale jak się nie ma co się lubi... Edytowane 19 Marca 2013 przez Muftika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 13.02.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Muftika to zerknij na mój ... może te wspólne wejście u mnie będziesz potrafiła przenieść na swój dom. Wszystko też zależy od tego ilu Was mieszkać będzie pod jednym dachem. U mnie w małym mieszkanku tylko mama dlatego też nie wydzielaliśmy jej sypialni oraz dodatkowych schowków...- jedyne miejsce to te na szafę zabudowaną w przejściu pomiędzy kuchnią a pokojem na przeciw łazienki. Wszystko to bym chciała mieć mocno podnosi koszty a my przy naszych założeniach budżetowych musieliśmy się ścieśniać Ograniczałam też ilość ścianek aby było ich jak najmniej... Teraz tego nie widać ale przy kosztorysach to mocno już obciąża budżet. Mamy kotłownię na środku i choć wiele osób się dziwi na jej usytuowanie to nie dość, że tak być musi to jeszcze będzie służyła nam do schowania rzeczy ogrodowych:) oraz jako miejsce gdzie będzie można przejść przez nią z ogrodu do domu a nie przez pokój - salon czy dookoła domu Mieliśmy mieć też poza gazem alternatywe na paliwo stałe ale chyba będziemy z tej możliwości rezygnowali - tniemy koszty! Kiedy wybieracie się do architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 13.02.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 W małym mieszkanku zamieszka mama z tatą, więc taka powierzchnia to raczej minimum. I mam nadzieję, że kotłownia na paliwo stałe się zmieści Ale z tego co widzę, to - nie licząc drobnych różnic - mamy bardzo podobne projekty Architekt planowany na marzec. Na następną wiosnę chcemy ruszyć więc trzeba się streszczać! Na razie mamy tylko podpisaną umowę na prąd. A Wy kiedy wbijacie pierwszą łopatę? Fajnie że tu zaczęłaś pisać, bo w dzienniku jakoś nie mogę się odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 13.02.2013 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 My już mamy zaklepaną ekipę i mam nadzieję, że tak pozostanie i nie wycofają mi się z niewiadomych względów oraz na wiosnę ruszą z budową Dom faktycznie bardzo podobny i tak jak napisałaś jeśli mama z tatą to faktycznie przestrzeń nieco większa Kotłownia pewnie się zmieści - ciaśniutko ale się zmieści bo znajoma ma podobną więc dacie radę Mnie bardzo męczyła ta mała kuchnia i do ostatniej chwili nie była jej pewna ale widziałam w nowo wybudowanym domku w stanie surowym jeszcze i stwierdziłam, że będzie super... nie będę musiała latać po niej Muftika tutaj znacznie wygodniej się pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 13.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) A ile m2 ma Wasza kuchnia? Ta z Z187 też wielkością nie powala 8,3 m2. Ale dla mnie fajnie, że nie jest oddzielona od salonu - w kuchni spędzam tylko tyle czasu, ile muszę Trzymam kciuki za szybką wiosnę A jeszcze zapytam z ciekawości - jedno biuro projektowe, za adaptację i zmiany w projekcie, który zamierzamy nabyć policzyło 5 tys. Wydaje mi się, że nie są to jakieś istotne zmiany a cena trochę duża. Garaż będzie "doklejony" z zakupionego projektu, więc nie będzie projektowany od nowa + zmiana stropu z Terriva na lany. Dużo, mało czy w sam raz? Edytowane 13 Lutego 2013 przez Muftika dodano pytanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 13.02.2013 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ogólnie o projekt z biura Z500 miał kosztować 2500 plus zmiany 2500 = 5000 a w rozrachunku ostatecznym tzn projekt szyty na miarę czyli od podstawy mamy. Dodatkowo musiałam płacić za projekt zjazdu ze względu na dziwną lokalizację i projekt gazu bo do pozwolenia na budowę musi być u mnie w mieście. Całość 6600. Kuchnia Nasza to 8m2 - równo a do tego 2,09 śpiżarnia nad którą to mocno się zastanawiałam ale doszłam do wniosku, że ma być Podnieśliśmy ściankę kolankową z 80cm do 100cm, zrobiliśmy na górze w dużej sypialni Naszej garderobę ale za o nie mamy za wielkiej łazienki górnej bo 4m2 z groszami po podłodze.... Jeśli coś będziesz potrzebowała wiedzieć pytaj - podpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 14.02.2013 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Zrobiłam sobie szacunkową kalkulację dachu i za 197m2 wychodzi mi ok 33 tyś. W skład tej kwoty wchodzi:- więźba - dachówka i wszystkie wykończenia Koramic Allegra 9- okna wraz z kołnierzami Roto- orynnowanie wavin- kominki wentylacyjne szt 6- wentylacja dachu ok 10 sztuk Nie doliczałam wełny do jego ocieplenia i nie doliczałam kominów. Nie wiem co mam o tym myśleć czy to dużo czy normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 14.02.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Lady, dzięki za info o kosztach projektu. Dobrze wiedzieć. Gdybym chciała w tej formie to załatwiać, wraz z projektem wyniosłoby mnie to ok 8 tyś, czyli przy Twoim projekcie indywidualnym to jakiś koszmar! Mam nadzieję, że architekt, którego namiary mam z forum będzie miał jakieś lepsze ceny Z cenami dachu nic nie doradzę na razie ale chętnie podczytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 14.02.2013 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Muftika a skąd jesteś? Mój projekt 'urodził się' w Chudowie na śląsku oczywiście w biurze Pana Kurpasa Bawiła się nim Pani Agnieszka i w sumie do dzisiaj jak coś mi nie pasuje to bawi się nim Mam nadzieję, że przez te moje marudzenie nawet po zamknięciu już projektu nie znienawidzi mnie za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 14.02.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Daleko mi w Twoje strony Reprezentuję północ kraju Fajnie Ci się trafiło w projektem i ekipą od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 14.02.2013 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Mufiko czy dobrze się trafiło to się okaże jak już będę miała wybudowany dom i jak będę go użytkowała ale cieszę się, że Architekt Pani Agnieszka znosi mnie cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 16.02.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 : ) Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts