Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz Dom - Dwulokalowy :)

Recommended Posts

Lady :), a jak jest u Was z rozbudowa sieci wodociagowej? Gmina zwraca $ inwestorom?

Szczerze powiem, że nie wiem bo jakby nie patrzeć nie rozbudowuję sieci ale przyłączam się do obecnej i przez swoją działkę do budynku podpinała...

Jestem ciekawa ile mnie wyjdzie za to wszystko materiał oraz resztę spraw tzn koparka ( wstępnie 40 złotych godzina ) oraz piach.

Wcześniejsza ekipa wyceniła mi robotę z materiałem na 150złotych/m co dało mniej więcej koszt 13tyś :( Obecnie sama robota to 2800.

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochana dlatego po kwocie jaką mi zaproponowano tj 13 tyś. znalazłam ekipę tańszą w robocie. Wcześniejsza przypuszczalnie wołała 8 tyś za samą robotę a obecna 2800 a to już 5 tyś mniej. Nie wiem ile materiały jeszcze mnie wyjdą ale będę szukała... Mam 50 m wody i 18m kanalizacji... Będzie robiła to ekipa z wodociągów...

Muszę zgłosić rozpoczęcie robót do urzędu miasta, do Taurona i do PKP Energetyka wrrrr a to wszystko też kosztuje :(

Hej Lady, u nas woda akurat aktualna więc kilka słów ode mnie :D My też musieliśmy rozbudować wodociąg - oczywiście wszystko na nasz koszt, po czym zarządca wody z ogromną przyjemnością go od nas przejmie. Wraz z kilkoma sąsiadami z ulicy wspólnie w to inwestujemy - wiadomo wtedy koszta się dzielą (same mapki to niezły koszt :mad: ). Podobno jest jakaś możliwość dofinansowania (chyba 20%) przez gminę, ale to też tak pięknie nie wygląda, bo nie wiadomo z jakimi cenami zgłoszą się wykonawcy i najważniejsze to czas... U nich trwałoby to wieczność a tak to w tym miesiącu prace ruszają. Rozbieżność cenowa była kolosalna, więc warto pytać.

• 2 weeks później...

Witaj Lady :)

Niestety, nie znam jeszcze szczegółów, dotyczących zwrotu inwestycji. Myślę, że każda z gmin może prowadzić jakąś własną politykę i warto podpytać w swoim urzędzie. My na razie przymierzamy się do studni, ponieważ koszty rozbudowy wodociągów w naszym przypadku są bardzo duże, a poza tym będzie to strasznie długo trwało. Dodatkowo, trasa wodociągu przebiega przez działkę sąsiada i czekamy jeszcze na służebność.

Super, że masz już okna :)

Jaką firmę wybrałaś - jakie parametry mają Twoje okna?

Pozdrawiam!

Moje okna to Oknoplast Platinium Evolution 2. Wybor pad na 6 komorowe z 3 szybami w kolorze orzechowym. Okna maj rowniez ciepla ramke. Z wyboru na tym etapie jestesmy mega zadowoleni:) a przyznam, ze nie bylo latwo gdyz mamy jeszcze w miescie fabryke okien tez dobrych jak i w , miare blisko fabryke eurocoloru gdzie okna rowniez sa bardzo dobre. Wygral jednak Krakow:P

Też myślałam przy wyborze okien, że wygra fabryka w moim mieście: Wafam lub Pyskowicki Eurocolor...

Wygrał Oknoplast... no i... są śliczne :) jestem na tę chwilę z nich zadowolona. Dzisiaj krążyłam wokół nich i wzdychałam do tych okien :) ehhh nawet nie wyobrażasz sobie jaka rozpierała mnie duma na ich widok :)

Jeśli masz ochotę zobaczyć zapraszam na mój domek :)

Dziękuję za zaproszenie - z chęcią, ale dopiero gdzieś w październiku. Wcześniej będzie mi trudno się wyrwać z kieratu zajęć :( i przyjemności :D

Przyjrzałam się jeszcze raz oknom - rzeczywiście świetnie się prezentują. Czy kolor był dużo droższy od bieli?

Też mi się wydaje, ze okna powinny być podparte w całości (profile okienne mogą się "wygiąć" pod wpływem ciężaru, o ile wiem), ale nie byłam pewna, czy czerń na zdjęciu "zieje" czy to taka "podpórka"...

Pozdrawiam! :)

Przyjrzałam się jeszcze raz oknom - rzeczywiście świetnie się prezentują. Czy kolor był dużo droższy od bieli?

Też mi się wydaje, ze okna powinny być podparte w całości (profile okienne mogą się "wygiąć" pod wpływem ciężaru, o ile wiem), ale nie byłam pewna, czy czerń na zdjęciu "zieje" czy to taka "podpórka"...

Pozdrawiam! :)

Do koloru nie dopłacałam ani grosza - na moje szczęście... czerń jaką widzisz to wolna przestrzeń ale rozmawiałam w tym temacie i nie ma potrzeby ich dodatkowego wzmacniania... mocno są obsadzone na bocznych mocowaniach a do tego do roku dochodzi ich ponowna regulacja... Mam też wielką nadzieję, że hmmm wylewki dojdą szybko ;)

W czwartek po trzech dniach koparka zakończyła na działce swoją mozolną pracę. Rdest w jakimś stopniu ( mam nadzieję, że bardzo dużym ) został wywieziony. Ziemi, z jego korzeniami wyjechało około 120 ton - masakra.

Teren może nie jest jeszcze idealny ale po tym wstępnym równaniu zobaczyliśmy jaka ogromna jest działka... ile mamy przestrzeni...

Obecnie bardzo ale to bardzo martwi mnie wysokość wypadających tarasów... :( szczerze to nie tego oczekiwałam :( ... )

Może za parę lat nie będę tego żałowała ale na tę chwilę - cóż muszę się pogodzić z tym ale patrząc na projekt nie wiem skąd wynikła taka różnica :( ehhhh

Do wczoraj codziennie grabiliśmy teren a raczej Ja grabiłam... kamieniom nie ma końca... jest ich więcej niż samej ziemi. Gdybym chciała się ich pozbyć musiałabym chyba nawieźć z pół metra nowej i czystej ziemi... Susza też się udzieliła i nieopadający kurz... strasznie brakowało deszczu, który dzisiaj spadł ale w ilości "tyle co kot napłakał"

DSC00544.JPG

Edytowane przez Ladybird76

... mocno są obsadzone na bocznych mocowaniach a do tego do roku dochodzi ich ponowna regulacja... Mam też wielką nadzieję, że hmmm wylewki dojdą szybko ;)

Jeżeli tak to wytłumaczył montażysta to sory ale od razu widać że to partacz boczne mocowanie w żaden sposób nie zabezpiecza okna-ościeżnicy przed opadnięciem czy ugięciem progu blaszki montażowe (czy jak to sie tam nazywa)nie są przykręcane do ramy a regulacja okuć to tylko 0,5mm max ewentualnie pozostaje zmiana wyparcia szyby, okna 3szybowe nie są lekkie więc lepiej zrobić montaż porządnie niż później sie denerwować że tyle zapłaciliśmy za nie a coś jest nie tak.

Działka super

Wow Ladybird7 zapiera dech w piersiach ten widoczek :D ale działka ogromna! Ile ma powierzchni, bo mi umknęło? :confused:

Na jakiej wysokości będą tarasy? Na zdjęciu nie wydaje się źle... A masz zamiar je jakoś zadaszać? My się zastanawiamy nad wysunięciem dachu (podobnie, jak masz z przodu). Trochę będzie smażyć na południowym tarasie.

Wow Ladybird7 zapiera dech w piersiach ten widoczek :D ale działka ogromna! Ile ma powierzchni, bo mi umknęło? :confused:

Na jakiej wysokości będą tarasy? Na zdjęciu nie wydaje się źle... A masz zamiar je jakoś zadaszać? My się zastanawiamy nad wysunięciem dachu (podobnie, jak masz z przodu). Trochę będzie smażyć na południowym tarasie.

Witaj Muticzko.

Działka Nasza ma obecnie w przybliżeniu 1600m2 a cała to 1890m2 czyli nie mała.

Tarasy będę miała wysoko niecały metr i troszkę jestem jeszcze nimi podłamana ale od dwóch dni odwiedzam ogrody i oglądam zieleń i zaczynam mieć powoli wizję tego jak będzie i co będzie... Dużo możliwości :) Podniesione tarasy będę mogła ładnie ozdobić różnymi drzewami, krzewami czy też trawami :) i wiem, że będzie pięknie :)

Tarasu zadaszać na razie nie mam w planach... Nasz przewodni i główny będzie od strony wschodniej domu a od południowej będziemy się wygrzewać w słoneczku :)

Mamy już trzy nowe drzewka - sosenki czarne i jedna jodełka... teraz obmyślam gdzie je posadzić.

Chciałabym na domku mieć i część drzew owocowych i część ozdobną... Będę starała się ogród podzielić na różne części :)

• 2 weeks później...

Pierwsze problemy na budowie i to związane z kanalizacją. Niby jeszcze nie jest gotowa a z jej powodu i rury kanalizacyjnej wychodzącej z domu mam wykutą dziurę w kuchni aż do fundamentów tylko po to aby ją poprawić i zrobić odpowiedni spadek. Niestety w chwili obecnej woda stałaby w rurze zamiast spływać a tak być nie może. Podczas jej zasypywania nie wiemy co się stało, że zmieniła kąt położenia :( no i teraz masz Ci babo placek :(

Uciekłam dzisiaj z budowy aby tego nie widzieć i nie wkurzać się bo to jest ponad moje siły po tygodniu biegania z papierami :(