Ladybird76 08.08.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Lady , a jak jest u Was z rozbudowa sieci wodociagowej? Gmina zwraca $ inwestorom? Szczerze powiem, że nie wiem bo jakby nie patrzeć nie rozbudowuję sieci ale przyłączam się do obecnej i przez swoją działkę do budynku podpinała... Jestem ciekawa ile mnie wyjdzie za to wszystko materiał oraz resztę spraw tzn koparka ( wstępnie 40 złotych godzina ) oraz piach. Wcześniejsza ekipa wyceniła mi robotę z materiałem na 150złotych/m co dało mniej więcej koszt 13tyś Obecnie sama robota to 2800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 08.08.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Rozumiem, to rzeczywiscie inna kwestia. Koszt - zaskakujaco duzy. Jestem zdziwiona kosztem materialow. Do przylacza potrzeba rury o ustalonej przez wodociagi srednicy. Moze trzeba poszukac tanszych dostawcow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 10.08.2013 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Kochana dlatego po kwocie jaką mi zaproponowano tj 13 tyś. znalazłam ekipę tańszą w robocie. Wcześniejsza przypuszczalnie wołała 8 tyś za samą robotę a obecna 2800 a to już 5 tyś mniej. Nie wiem ile materiały jeszcze mnie wyjdą ale będę szukała... Mam 50 m wody i 18m kanalizacji... Będzie robiła to ekipa z wodociągów... Muszę zgłosić rozpoczęcie robót do urzędu miasta, do Taurona i do PKP Energetyka wrrrr a to wszystko też kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 10.08.2013 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Hes myślę też nad tym co napisałaś bo na dobrą sprawę rozbudowuję wodociąg, który i tak przejmują wodociągi więc musiałabym się dopytać w tym temacie. Wiesz coś może więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 12.08.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Hej Lady, u nas woda akurat aktualna więc kilka słów ode mnie My też musieliśmy rozbudować wodociąg - oczywiście wszystko na nasz koszt, po czym zarządca wody z ogromną przyjemnością go od nas przejmie. Wraz z kilkoma sąsiadami z ulicy wspólnie w to inwestujemy - wiadomo wtedy koszta się dzielą (same mapki to niezły koszt ). Podobno jest jakaś możliwość dofinansowania (chyba 20%) przez gminę, ale to też tak pięknie nie wygląda, bo nie wiadomo z jakimi cenami zgłoszą się wykonawcy i najważniejsze to czas... U nich trwałoby to wieczność a tak to w tym miesiącu prace ruszają. Rozbieżność cenowa była kolosalna, więc warto pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 26.08.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Czekamy na zdjęcia SSZ! Dawaj te foty z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 26.08.2013 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) a więc mam SSZ ( bez drzwi wejściowych ) Dom stoi prawie zamknięty bo nie biorę pod uwagę tych prześwitów pod oknami Wybaczcie dzisiaj za jakość zdjęć ale robiona telefonem... Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Ladybird76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 26.08.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witaj Lady Niestety, nie znam jeszcze szczegółów, dotyczących zwrotu inwestycji. Myślę, że każda z gmin może prowadzić jakąś własną politykę i warto podpytać w swoim urzędzie. My na razie przymierzamy się do studni, ponieważ koszty rozbudowy wodociągów w naszym przypadku są bardzo duże, a poza tym będzie to strasznie długo trwało. Dodatkowo, trasa wodociągu przebiega przez działkę sąsiada i czekamy jeszcze na służebność. Super, że masz już okna Jaką firmę wybrałaś - jakie parametry mają Twoje okna? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 27.08.2013 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Moje okna to Oknoplast Platinium Evolution 2. Wybor pad na 6 komorowe z 3 szybami w kolorze orzechowym. Okna maj rowniez ciepla ramke. Z wyboru na tym etapie jestesmy mega zadowoleni:) a przyznam, ze nie bylo latwo gdyz mamy jeszcze w miescie fabryke okien tez dobrych jak i w , miare blisko fabryke eurocoloru gdzie okna rowniez sa bardzo dobre. Wygral jednak Krakow:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 27.08.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Dzięki za informację Dobrze wiedzieć, że Kraków ma się dobrze, chociaż nie przeszkadzałoby mi, gdyby pobliska fabryka wygrała, bo pochodzę z aglomeracji śląskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 27.08.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Też myślałam przy wyborze okien, że wygra fabryka w moim mieście: Wafam lub Pyskowicki Eurocolor... Wygrał Oknoplast... no i... są śliczne jestem na tę chwilę z nich zadowolona. Dzisiaj krążyłam wokół nich i wzdychałam do tych okien ehhh nawet nie wyobrażasz sobie jaka rozpierała mnie duma na ich widok Jeśli masz ochotę zobaczyć zapraszam na mój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 27.08.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Okienka super ..ale montaż okien tarasowych karygodny radze je jak najszybciej podmurować bo będą kłopoty szczególnie z największym oknem (powinna być podparta cała rama a nie punktowo)niestety takich mamy pseudo fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 27.08.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Witaj Lady Dziękuję za zaproszenie - z chęcią, ale dopiero gdzieś w październiku. Wcześniej będzie mi trudno się wyrwać z kieratu zajęć i przyjemności Przyjrzałam się jeszcze raz oknom - rzeczywiście świetnie się prezentują. Czy kolor był dużo droższy od bieli? Też mi się wydaje, ze okna powinny być podparte w całości (profile okienne mogą się "wygiąć" pod wpływem ciężaru, o ile wiem), ale nie byłam pewna, czy czerń na zdjęciu "zieje" czy to taka "podpórka"... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 30.08.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Kasiu, fajnie juz u Ciebie! Po pracach koparki macie cudna przestrzen 3mam kciuki za kolejne etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 01.09.2013 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witaj Lady Przyjrzałam się jeszcze raz oknom - rzeczywiście świetnie się prezentują. Czy kolor był dużo droższy od bieli? Też mi się wydaje, ze okna powinny być podparte w całości (profile okienne mogą się "wygiąć" pod wpływem ciężaru, o ile wiem), ale nie byłam pewna, czy czerń na zdjęciu "zieje" czy to taka "podpórka"... Pozdrawiam! Do koloru nie dopłacałam ani grosza - na moje szczęście... czerń jaką widzisz to wolna przestrzeń ale rozmawiałam w tym temacie i nie ma potrzeby ich dodatkowego wzmacniania... mocno są obsadzone na bocznych mocowaniach a do tego do roku dochodzi ich ponowna regulacja... Mam też wielką nadzieję, że hmmm wylewki dojdą szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 01.09.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) W czwartek po trzech dniach koparka zakończyła na działce swoją mozolną pracę. Rdest w jakimś stopniu ( mam nadzieję, że bardzo dużym ) został wywieziony. Ziemi, z jego korzeniami wyjechało około 120 ton - masakra. Teren może nie jest jeszcze idealny ale po tym wstępnym równaniu zobaczyliśmy jaka ogromna jest działka... ile mamy przestrzeni... Obecnie bardzo ale to bardzo martwi mnie wysokość wypadających tarasów... szczerze to nie tego oczekiwałam ... ) Może za parę lat nie będę tego żałowała ale na tę chwilę - cóż muszę się pogodzić z tym ale patrząc na projekt nie wiem skąd wynikła taka różnica ehhhh Do wczoraj codziennie grabiliśmy teren a raczej Ja grabiłam... kamieniom nie ma końca... jest ich więcej niż samej ziemi. Gdybym chciała się ich pozbyć musiałabym chyba nawieźć z pół metra nowej i czystej ziemi... Susza też się udzieliła i nieopadający kurz... strasznie brakowało deszczu, który dzisiaj spadł ale w ilości "tyle co kot napłakał" Edytowane 1 Września 2013 przez Ladybird76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 02.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 ... mocno są obsadzone na bocznych mocowaniach a do tego do roku dochodzi ich ponowna regulacja... Mam też wielką nadzieję, że hmmm wylewki dojdą szybko Jeżeli tak to wytłumaczył montażysta to sory ale od razu widać że to partacz boczne mocowanie w żaden sposób nie zabezpiecza okna-ościeżnicy przed opadnięciem czy ugięciem progu blaszki montażowe (czy jak to sie tam nazywa)nie są przykręcane do ramy a regulacja okuć to tylko 0,5mm max ewentualnie pozostaje zmiana wyparcia szyby, okna 3szybowe nie są lekkie więc lepiej zrobić montaż porządnie niż później sie denerwować że tyle zapłaciliśmy za nie a coś jest nie tak. Działka super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muftika 06.09.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Wow Ladybird7 zapiera dech w piersiach ten widoczek ale działka ogromna! Ile ma powierzchni, bo mi umknęło? Na jakiej wysokości będą tarasy? Na zdjęciu nie wydaje się źle... A masz zamiar je jakoś zadaszać? My się zastanawiamy nad wysunięciem dachu (podobnie, jak masz z przodu). Trochę będzie smażyć na południowym tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 08.09.2013 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Wow Ladybird7 zapiera dech w piersiach ten widoczek ale działka ogromna! Ile ma powierzchni, bo mi umknęło? Na jakiej wysokości będą tarasy? Na zdjęciu nie wydaje się źle... A masz zamiar je jakoś zadaszać? My się zastanawiamy nad wysunięciem dachu (podobnie, jak masz z przodu). Trochę będzie smażyć na południowym tarasie. Witaj Muticzko. Działka Nasza ma obecnie w przybliżeniu 1600m2 a cała to 1890m2 czyli nie mała. Tarasy będę miała wysoko niecały metr i troszkę jestem jeszcze nimi podłamana ale od dwóch dni odwiedzam ogrody i oglądam zieleń i zaczynam mieć powoli wizję tego jak będzie i co będzie... Dużo możliwości Podniesione tarasy będę mogła ładnie ozdobić różnymi drzewami, krzewami czy też trawami i wiem, że będzie pięknie Tarasu zadaszać na razie nie mam w planach... Nasz przewodni i główny będzie od strony wschodniej domu a od południowej będziemy się wygrzewać w słoneczku Mamy już trzy nowe drzewka - sosenki czarne i jedna jodełka... teraz obmyślam gdzie je posadzić. Chciałabym na domku mieć i część drzew owocowych i część ozdobną... Będę starała się ogród podzielić na różne części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ladybird76 19.09.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Pierwsze problemy na budowie i to związane z kanalizacją. Niby jeszcze nie jest gotowa a z jej powodu i rury kanalizacyjnej wychodzącej z domu mam wykutą dziurę w kuchni aż do fundamentów tylko po to aby ją poprawić i zrobić odpowiedni spadek. Niestety w chwili obecnej woda stałaby w rurze zamiast spływać a tak być nie może. Podczas jej zasypywania nie wiemy co się stało, że zmieniła kąt położenia no i teraz masz Ci babo placek Uciekłam dzisiaj z budowy aby tego nie widzieć i nie wkurzać się bo to jest ponad moje siły po tygodniu biegania z papierami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts