Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz Dom - Dwulokalowy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A teraz widze :-)) Osobiscie z tych pokazanych wybieralabym pomiedzy Pamesa a tym CHIC . Wzielabym z fajniejszym kolorkiem i gladsza powierzchnia :-)) Ten tau najdrozszy bo o ile pamietam ma powierzchnie lappato .Tym bije inne na glowe (jak dla mnie ) ale znow ma takie maziaje za ktorymi nie przepadam.Zastanawiam sie czemu w nazwie pamesy jest slowo perla?-ona sie jakos bardzo blyszczy/iskrzy pod swiatlo?

W kazdym razie fajne gresiki wyszukalas :-)-dzieki :-))

Doczytalam ze Pamesa jest plytka nierektyfikowana -szkoda.

A te CHIC z Max-Fliza to moze te ibero chic (hiszpanskie)

Pamietam ze je ogladalam i cena bez propcji wynosila 109 zl/m kw

http://sklep.max-fliz.com.pl/plytka-gresowa-60x60-chic-zinc,3,76541,55075

Edytowane przez kakusek

Kakuskh Tau i Ganessis na ŻYWO są piękne. W Max Flizie mają położone genessisy ehhh wzdychałam do nich:)

Jeśli chodzi o te mazy to Milo ma ich najwięcej.

Co do pamesy to dlaczego dla ciebie takie ważne czy jest rektyfikowana?

Nie zauważyłam błyszczenia się Pamesy

Edytowane przez Ladybird76

Yaa na mieszkaniu miałam szare ściany, białe drzwi ale podłogi różne kolory bo co pokój to inne. Szarosc pasowała do wszystkiego była boska i niewątpliwie będzie dalej nam towarzyszyła na domku. Szary mieliśmy o nazwie: srebrzysty granit. W kuchni przełamał go kolorem w tonacji zieleni - nazwy nie pamiętam, a gościnny pokój był w bezach ale też bym musiała sprawdzić kolory

Yaa jak wejdę na laptopa to poszukam tych szarości.... jak dla mnie była i jest świetna...

Myślę, że pogoda mi sprzyja a ekipa w czwartek wchodzi z podlogowka:) Póki co wietrze pomieszczenia na domku zza dnia kiedy słoneczko południowe pięknie wpada do pomieszczeń.

Dzisiaj oglądałam gres STORM MILO SZARY w sklepie i udało mi się zrobić kilka fotek.

20140204_123914.jpg

20140204_124509.jpg

20140204_123922.jpg

20140204_124450.jpg

20140204_124531.jpg

• 2 weeks później...

Chwilowo mam dość budowy, nie mam ochoty jej oglądać... Co chwilkę wyskakuje jakiś problem, jakieś wątpliwości... a to dopiero etap przygotowania do wylewek i układania ogrzewania ehhh.

Ekipa od wylewek pomierzyła nam pomieszczenia, naniosła repery i ułożyli styropian. Niby na dole na gotowo miało być 30cm w tym jakieś 20cm styropianu ale wyszło tak, że miejscami mamy aż 25-28 cm styropianu. Masakra. Do tego wszystkiego instalatorom cos źle wyszły wysokości przy użyciu niwelatora i znowu okazało się, że część styro muszą usunąć i dać cieszą warstwę. Nie odbyło się bez ściągania folii ehhh.

Mało tego; do takiej ilości styropianu wylewkarze chcieli dać siatkę zbrojeniową aby posadzka nie daj Boże nie pękala a do zaprawy jeszcze dodać tzw. fibermysze.

Instalatorzy nie zgadzają się na tę siatkę w obawie o przetarcia rurek z podlogowki, które sobie w podłodze pracują a skałka z upływem kat może je przetrzeć,

Chwilowo z mężem zalamalismy ręce nie wiedząc jak z tego wybrnąć. Po kolejnych rozmowach z wylewkarzami doszliśmy do wniosku, że tej całej fibermyszy da się nieco więcej niż zwykle.

Jestem ciekawa co z tego wszystkiego wyjdzie.

Jestem właśnie na etapie doboru gresu na cały dół... nie wiem czy będzie jednakowy wszędzie tzn i u mamy też czy rozgraniczymy go na zasadzie mama i my to samo a hol będzie inny.

Wstępnie mamy w domu w sumie 8 sztuk różnych firm gresów ale najbardziej do tej pory odpowiada nam niemiecki Nord Ceram z kolekcji Gent.

Ten wypożyczony jest w kolorze beżowym. Dzisiaj jadę jeszcze z mężem oddać te które się nie sprawdziły i dobiorę jeszcze GENTa ale grafitowego lub/i szarego i SHIFTa beżowego i szarego i zapewne któreś z nich zostaną w większej ilości z nami :) Jeszcze mam Porcelanose szarą i ona też piękna :)

Po prawej Gent beżowy a po lewej jak dobrze napisałam wcześniej to Pamesa:

20140214_084620.jpg

20140213_093750.jpg

a tutaj pozostałe 6 bo dwie już odpadły na wstępnie za ich problemy z domywaniem z nich brudu. Prawa górna to Gent a lewa to Pamesa

20140213_085211.jpg

20140213_085206.jpg

20140213_085232.jpg

Biedroneczko glowa do gory -ja mam az 30 cm styropianu :p U nas tez jakos zle powyliczali poziomy i zamiast 25 cm musielismy dac 30 cm styro a dodatkowow i tak wylekwa w niektorych miejscach wyszla 10 cm (zamiast 8 ) Nie pamietam dokladnie ale do wylewek dawali jakies plastyfikatory (takie wiorki ) i obylo sie bez saitek zbrojeniowych.

Mam wylewki juz 2 olata i nic nie peka :no: Jedynie male pekniecie jest wzdluz okna balkonowego na pietrze -tam chyba bylo cos zle zrobione.

Co do gresow to fajne masz to zestawienie :-))

Nadal podoba mi sie ta Pamesa ( rektyfikowana wolalabym bo mozna dac ciensza fuge ) oraz ten gres w prawym dolnym rogu z cena 89 zl (co to?)

W sumie z tych pokazanych faworytem bylby dla mnie tez ten srodkowy na gorze ale to juz bardziej w biele wchodzi a widze ze jednak zdecydowalas sie na szarosci :-)) Moze i dobrze bo ja tez ciagle obawiam sie jasnych fug :-(

podlogowka rozłożona, ekipa na pewny czas się wyniosła. Nie odbyło się oczywiście bez problemów z wysokościami i styropianem wrrr który trzeba było ściągać i pomniejszych.

Dzisiaj zjechało 27 ton piasku a na poniedziałek zamawiam 120 worków cementu, fibermysze i plastyfikatory aby ekipa miała co robić :)

Przy dobrej pogodzie ekipa z gazowni zabierze się również za rozbudowę sieci tak więc lada chwila będę miała gaz jupiiiiii. Ciesze się bo wstępnie mówili, że nie podłącza mnie wcześniej jak w czerwcu:)

20140218_123438.jpg

20140218_123213.jpg

20140215_142902.jpg