Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz Dom - Dwulokalowy :)

Recommended Posts

Zastój, niepewność, zwątpienie :( ZMĘCZENIE :(

Mam dość a to dopiero początek i jeszcze łopata nie została wbita :(

Jutro nie wiem czy nie zacznę szukać nowej ekipy :(

Nie wiem czego i ile mam kupić... mijamy się z mężem w wyliczeniach materiału na ściany, który chcielibyśmy już kupić zanim ruszą prace budowlane i ceny podskoczą do góry :(

Mętlik totalny mętlik i niech on się już skończy :(

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gdyby wszystko było proste i łatwe przy budowaniu domu to nie miałoby to chyba sensu :)

Czekam dalej na uprawomocnienie Pozwolenia na Budowę. Niestety sąsiadka, która graniczy ze mną działką nie odebrała pisma z urzędu - dotyczącego mojego pozwolenia na budowę. Czekanie na zwrotkę było męczarnią i strachem przed niewiadomym!

Pismo w całości wróciło do urzędu a więc w dalszym wyczekiwaniu moje pozwolenie nabiera MOCY 7 MARCA tak więc 8 idę zgłaszać do Powiatowego rozpoczęcie robót i mam to wszystko w nosie...

Trzymajcie kciuki aby znowu nic nie wyskoczyło po drodze!

P.S.

dla zabicia nudy w tym tygodniu przerobiłam 3 kierowników budowy i co? Trzech Panów okropnie kręcą nosem na wieści, że dom chcę stawiać z BLOCZKA KOMÓRKOWEGO.

Jeden powiedział, że podejmie się nadzoru jeśli w rogach budynku przy bk zastosuję trzpienie żelbetowe wzmacjanijące budynek. Drugi kręcił nosem ale od biedy OK - może nadzorować ( w sumie zostały mu trzy lata do emerytury ) a co!

Dzisiaj trzeci "kręcinos" chciał usilnie przekonać mnie do ceramiki a Ja usilnie się od niej broniłam. Pierwszy Kierbud - kolega po fachu już mu przedstawił temat z czego chcemy budować więc i on myślał, gdybał, zastanawiał się nad badaniami gruntu etc... w sumie podjąć się może ale... ale fajnie jakbym jednak zmieniła ten bloczek komórkowy bo jak to budować się na śląsku w pobliżu kopalni? przecież mi to wszystko popęka i będą problemy :) Kurcze a silikaty i ceramika nie pęka?

BK popękany widziałam, ceramikę też a o silce popękanej powiedział mi właściciel domu z silki. Nie ma złotego środka!

Na dobrą sprawę dalej nie wiem z czego buduję wrrrr

Edytowane przez Ladybird76

Kasiu, cieszę się, że wreszcie skończą się boje z sąsiadką! Przynajmniej na tym etapie... 3mam kciuki, żeby nie pojawiły się kolejne problemy tego typu.

Z czego budować to temat rzeka i ilu inwestorów, tyle opinii. Ucięłabym gadkę na ten temat jedną rozmową z konstruktorem. Jego opinia byłaby dla mnie w takiej sytuacji wiążąca. Wszystkim potencjalnym zainteresowanym mówiłabym krótko, że budujemy z takiego materiału, a jak się nie podoba to "tam są drzwi". Zjadasz się już na początku budowy, a jeszcze tyle przed WAMI. Nie chcesz budować z ceramiki, chcesz z silki, konstrukcja domu na to pozwala - buduj! :)

ale Ja chciałam z bloczka komórkowego a silka była alternatywą :) hi hi hi

Kasia ile dałaś docieplenia na Twój dom i jakie ? może jeszcze pamiętasz? :)

Poza tym cieszę się, że w końcu słonko wychodzi i na dniach a raczej już za chwilkę będę zamawiała materiały bo przecież chłopcy muszą w końcu wkroczyć na działkę :)

Kiedy to zrobią to jeszcze na 100% nie wiem ale czuję w kościach, że to już na dniach :)

Gdyby mieli zielone światło, już kopaliby w ziemi :)

Kasiu, u nas grubość ocieplenia jest w każdym miejscu inna.

Od 6 cm do nawet 25 cm samego styropianu (u nas grafitowy). Pod drewnem, którego jeszcze nie ma, chociaż leżakuje sobie w zimnym :), będzie wełna mineralna URSA z welonem (20 cm) i na to dopiero dechy.

Chyba Ci nie pomogłam :D

Wczoraj przy słonecznej pogodzie tak mnie natchnęło, że wkroczyłam na działeczkę bo niestety śmieci na niej nie brakowało. Jako, że jest ona terenem otwartym i obok niej biegnie osiedlowa droga to każdy kto przechodzi a miał coś pod ręką niepotrzebnego rzucał gdzie popadnie. Naród polski dużo pije bo: butelki po piwie, puszki i tzw. piersióweczki czyli małe butelki po wódce w ilościach nie do zliczenia :( Reklamówki i papierki też :(

Obecnie jest czyściutko, pozbierane :) a sama działka prezentuje się ślicznie :) aż jestem z niej dumna jak na lokalizację prawie w mieście :)

Zdjęcie0355.jpgZdjęcie0342.jpgZdjęcie0352.jpgZdjęcie0353.jpgZdjęcie0354.jpg

MASZYNA RUSZYŁA :)

Ciężko było mi przełknąć pierwszą płatność za towar ale poszło... w jednej chwili zaczęły przyjeżdżać samochody z towarem...

Na początek drobnica z pobliskiego składu budowlanego, za parę chwil przyjechały deski i paliki, następnie garaż blaszany a potem od razu stal :) no i Jarek ( mój WYKONAWCA) wraz z ekipą ruszyli do pracy :) (młode chłopaki).

Teren został ogrodzony, siatka leśna się znalazła w OBI :), tablica informacyjna zawisła.

Dziura wielka wykopana (działka jeszcze większa) i jak zobaczyłam różnice w posadowieniu budynku już nad terenem - punktem "0" to się przeraziłam :( w jednym miejscu na styk z ziemią a w drugim miejscu bardzo wysoko ehhh - Jarek - wykonawca obniży to wszystko o jakieś 20cm (ale co i jak nie będę tłumaczyła).

Kierownik budowy zawitał w odwiedziny, porozmawiał z wykonawcą, przedyskutowali kilka kwestii no i w sumie jak na DZIEŃ DOBRY był zadowolony z podejścia do budowy jak i z porządkiem na budowie he he he.

Cieszę się również bo ominęły mnie dodatkowe badania gruntu :) gdyż teren jest stabilny a koparka nie ugrzęzła :)

dzisiaj chłopcy zrobili szalunki, zbrojenie przygotowane było wcześniej więc na szybko dokończyli co mieli dokończyć. W międzyczasie przyjechały bloczki betonowe B20 z firmy Małro. Łącznie przyjechały dwa transporty w ilości 1654 sztuki ( całe palety ) i znowu kasa poleciała :( ehhh

Przyjechał też piasek cała wanna i do tego zakopała się na działce. Dobrze, że był HDS - drugi kurs to wyciągnął ją z grzęzawiska!

o 14:00 zawitałam na działce, chciałam zobaczyć jak robota idzie a za mną przyleciał kierbud i gruszka :) a raczej aż trzy gruszki bo na fundamenty poszły 22m3 betonu :( a jutro kasa pójdzie :( ehhh

Jakie to wszystko drogie nooo i kto by pomyślał!

Zdjęcie0390.jpgZdjęcie0374.jpgZdjęcie0377.jpgZdjęcie0380.jpgZdjęcie0383.jpg