Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz Dom - Dwulokalowy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

P.S.

Zamówiłam 1600 sztuk bloczków betonowych a dostałam 1654 i normalnie dzisiaj jak ochłonęłam dotarło do mnie, że 54 nadpłaciłam zupełnie niepotrzebnie a firmie było tak lepiej uzupełnić do pełnej palety niż to pomniejszyć o te 18 sztuk - cała paleta liczy 72sztuki... i nie dość, że zostaną mi bloczki z obniżonej ścianki to jeszcze te z naddatku wrrr - jestem zła :(

a ile tej wody u Ciebie trzeba będzie podciągnąć? bo u mnie nie mało i nie wiem kogo bardzie zaboli Ciebie czy też może mnie :( normalnie jestem przerażona tematem :(

Roboty na tę chwilę stanęły bo zima przyszła :( fundamenty częściowo zasypane... :( troszkę jestem zła z tego powodu, że taka jest pogoda :(

Wiesz już z czego będziesz budowała dom tzn z jakiego materiału?

Muszę mieć projekt wody wrrr - jakie chamy jeśli chodzi o wodociągi - trzeba sobie wszystko samemu załatwiać a oni jeszcze to przejmują tzn mój wodociąg wrrr

Tak, u nas dokładnie tak samo. Do podciągnięcia nieco ponad ...100 m. :bash: Sąsiedzi założyli "komitet wodny" ;) a że u nas droga prywatna musieli mieć zgodę wszystkich właścicieli. Podpięłam się pod nich i razem jesteśmy inwestorami. Z tego co wiem, projekt jest właśnie tworzony.

Lady - pisałaś, że masz już skrzynkę prądową - już korzystacie z własnego prądu? Jak to dalej wygląda?

Mufticzko nie korzystamy jeszcze z własnego prądu... skrzynka stoi i czeka na wpięcie... na razie korzystam z prądu teściów zza płotu... znajomy podpiął nam oddzielny licznik, zrobił trzy gniazdka i mamy prąd :)

Co do przyłącza wody no to też nie masz lekko :( masakra jakaś :( u mnie woda i kanalizacja łącznie 87metrów. Dzisiaj zawołali mi po 150złotych za metr :( W poniedziałek mam kolejną ekipę no i jadę do Pana wydające mi warunki przyłączeniowe czy może się obejść bez projektu, czy kogoś może polecić za kwotę niższą niż ta co napisałam...

Dzisiaj dodatkowo dostałam wycenę kominów i kominków wentylacyjnych i mordka mi się zaśmiała bo najniższa do tej pory :) o prawie 3 tysiące jak nie więcej :)cennik kominy.jpg

Cena nie najgorsza.... Mam jednak nadzieję, że znajdziesz kogoś, kto zrobi to taniej. Nie chcesz mimo wszystko zapytać o cenę Pana Adama? Też ma uprawnienia, pieczątkę przybije firmową, może warto podpytać?? Przy wodociągach chyba już nikt nie zrobi tego taniej....

A co do wyceny kominów: zuch Dziewczynka! :D

Katti sama rura 70m to koszt 1000 złotych a do tego koszt rur kanalizacyjnych nich będzie 500 złotych, koparka za godzinę 50 a nie 70 jak oni mają... czyli koszt kolejny 1000 (z naddatkiem ), samo podpięcie tych rur to koszt 2500, projekt ok 500 złotych czyli niech koszt łączny wykonaniem to 8 tyś ale nie 13 tyś... Trzeba będzie kopać ręcznie w skarpie będę kopała kurcze aby tylko zejść z kosztów.

Jutro kolejna ekipa poda cenę!

Kasiek chętnie podpytam i zostawię sobie Pana Adama na deser... :)

Jeśli chodzi o kominy cena mnie też już zadowala :)

Przerażają mnie te mrozy jak na tę chwilę :( Chciałabym już polecieć dalej z tematem ścian a tu na razie brak spójnej decyzji co do materiału na ściany, muszę mieć kominy i mam nadzieję, że one chociaż nie sprawią mi problemu :) Ekipa chciała w poniedziałek wkroczyć jednak wydaje mi się, że dopiero po świętach...

Dzięki Lady za odpowiedź. Właśnie nie wiemy, czy podpisywać umowę na odbiór prądu czy lepiej z sąsiadem obok się dogadać i od niego pożyczać. No zobaczymy ;)

U nas woda ma wynieść ok 5 tyś/działkę. Sam projekt podobno będzie kosztować coś koło 1,5tyś, ale to na te wszystkie działki. Pożyjemy zobaczymy ;) Na razie czekam na fakturę za skrzyneczkę z prądem, zobaczymy ile zaśpiewają :confused:

Pogoda coraz lepsza, także wypartuję Twoich scianek :)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

W końcu się ruszyły mury do góry :) W sobotę chłopcy powalczyli do 15 ale efekty są już widoczne :) co cieszy Nasze oczy :)

Ekipę mam wspaniałą (normalnie ich kocham choć czasami mogłabym ich udusić :p ). Jest praca, jest wesoło i jest hmmm romantycznie? :)

Wraz z mężem znaleźliśmy sobie również zajęcie co sobotę i walczymy z porządeczkami na działce. Moja praca skupia się do wyrywania korzeni tzw. dzikiego rabarbaru a mój maż przenosił w dogodne miejsce bloczki fundamentowe:) Efekty są choć wiem, że jeszcze nie raz będziemy musieli coś przenosić, sprzątać, układać etc :) Powycinaliśmy też wiele niepotrzebnych akacji fuj, fuj, fuj... chłopacy piłą a Ja na sam koniec sobotniego dnia siekierką :) aż się sam mąż zdziwił, że dałam radę :)

Poza tym czeka mnie trudna walka z chwastem o nazwie rdestowiec ostrokończysty :( naczytałam się o nim i jestem załamana :(

Obraz 078.jpgObraz 051.jpgObraz 067.jpgObraz 070.jpgObraz 073.jpg

Edytowane przez Ladybird76

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Katti niestety rdest jak na razie wygrywa i wiem, że to będzie mozolna praca z nim ale póki co walczę jak i ile się da :) Koparka, łopata i roundap :) może za parę lat dam radę go pokonać o ile on mnie nie powali na łopatki wygraną :)

Dzisiaj tj. 21 maja ruszył dalszy etap pracy nad piętrem :) Ponownie idziemy do góry z murami :)