Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz Dom - Dwulokalowy :)

Recommended Posts

Witam się u Ciebie Lady ;)

Fajny dom budujesz .

Wszystko elegancko tak jak powinno być - jak się dba to się ma ;)

Skoda tylko że trzeba kupę nerwów natracić, choć bez adrenaliny to nie było by tak ciekawie...

Jakie masz dalsze plany ?Ciągniecie do końca czy jakiś przestój ?

Pozdrawiam

Renata

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Renata... mój dom też mi się podoba :) a jak widzę to mamy podobne gusta :)

Jeśli chodzi o dbałość to ciągle z mężem dbamy o wszystko i wiele rzeczy robimy własnymi rękoma ale za to mamy wszystko ogarnięte tak jak to być powinno.

Nie wyobraża sobie budowy bez nerwów... mają one swoje plusy i minusy. Nie ukrywam też, że Nasza budowa bardzo zbliżyła mnie z mężem :) dużo razem rozmawiamy ze sobą i wspólnie na niej poświęcamy Nasz wolny czas na pracy :)

Obecnie mamy już jak chyba pisałam stan surowy zamknięty. Mamy okna, drzwi a więc zabraliśmy się za wodę i elektrykę.

Jutro chłopacy kończą elektrykę tzn przeciągną kilka kabelków, obsadzą puszki na 7mm i obsadzą skrzynkę i poukładają w niej wszystkie kable.

Woda jest po testach ciśnieniowych i jest OK.

W międzyczasie chłopacy zamykają dach wełną aby za 4 tygodnie weszła ekipa od tynków :) Jeszcze przed tynkami będziemy podpinać odkurzacz centralny bo podjęliśmy na ostatnią chwilę taką decyzję.

Nie wiem jeszcze czy w tym roku pójdą wylewki... mam nadzieję, że pogoda dopisze i uda się je wylać to przez zimę można byłoby ogarniać wnętrze :)

Renatko tak udało mi się znaleźć ekipę górali więc zobaczymy jak to będzie w rozrachunku końcowym :)

Mam też fajną ekipę od centralnego i w sumie oni mi robią całą wodę w domku wraz z centralnym. Ekipa od prądu też jest suuuper. Jak na razie narzekać nie mogę ale i tak więcej wypowiem się jak już wszystko będzie uzytkowane :)

Nie mam jeszcze ekipy od wylewek chociaż mam namiary na sprawdzone dwie i tu zobaczymy na kogo padnie.

Wczoraj na budowie udało nam się znowu posprzątać i śmieci popakować do worków w celu ich wywiezienia. Dzisiaj siedzą elektrycy i koncza swoja prace. Wszystko powoli do przodu. Od wtorku cd. wełnowania dachu. Nie kupiłam jeszcze schodów na stryszek hmmm zapomniałam nooo :(

Kurczę, ja to już bym chciała u siebie .... a tu trza powolutku, ale będzie wolniej i dokładniej ;)

Właśnie szukam kogoś do centralnego. Dostałam namiar na gościa z F.M. -chwalony nie raz, ale niestety zwodzi mnie od dwóch tygodni.

Ktoś jeszcze ma podjechać w tygodniu.

A myślałaś o wylewkach anhydrytowych ?

Powodzenia z góralami ;)

Mogę Ci dać namiar na mojego wykonawcę od centralnego. Pogadać możesz...

Jeśli chodzi o wylewki o anhydrytowe to nawet nie wiem czym się to je :) :)

Pośpiech nie jest wskazany :) więc nie poganiaj ani czasu a już nie ekip :) My też powoli ogarniamy wszystko :) a jeszcze duuuuużo tego zostało :)

Czym będziecie grzali?

• 2 weeks później...

Na dość długi czas zawiesiła swoje pisanie dotyczące budowy. Nie ukrywam, że czasu wciąż brakuje bo przy pięknej pogodzie siedzimy na działce i cos tam sobie dlubiemy, poza tym miałam problemy z laptopem.

W dzień dzisiejszy Nasza budowa stoi i czeka na tynkarzy. Maja dać znać po 15 listopada kiedy wchodzą.

Elektryka skończona, woda rozprowadzania, lada chwila mam nadzieje wejdzie ekipa od centralnego odkurzacza no i te tynki Nasze wyczekiwane.

Schody nasze nieszczęśliwe zostały poprawione a dach zaplanowany tak więc w domu stało się znacznie ciepłej i nie wieje na prawo i lewo z każdej dziury:)

Teren wokół domu również systematycznie sprzątam aby było miło i przyjemnie przebywać na działacze.

Od paru też dni przesiadywalam budowie i szlifowania stół zrobiony przez górali aby mógł posłużyć na przyszłość . Dzisiaj udało mi się go w końcu pokryć farba w kolorze dębu i wygląda suuuuper (niestety zdjęcia brak).

To by było na tle

Dzień Dobry :)

Wpadłam pooglądać domek ... bardzo mi się podoba, chyba będzie funkcjonalny . Dachówka bardzo ładna a i okna tez super i kolor i świetny, super, że wybraliście trzyszybowe z ciepłą ramką i sześciokomorowe... te oka są super.. natomiast z doświadczenia wiem, że majstry okienni powinni je podeprzeć.. niestety wylewek nie macie (nie wiem czy jeszcze, ale chyba nie.. ) wiec są dwa sposoby ich montażu.. na... jakby ramach okiennych, lub podparcie . Ja mam też takie okna i wiem, że są przeokropnie ciężkie... majstrom kazałam podeprzeć na.. śrubach rzymskich z dospawaną blachą.. w dzienniku u mnie to jest chyba pokazane. też poszli na łatwiznę i chcieli zostawić je w powietrzu.. pod oknami już po wylewkach (nie wylewaliśmy wylewek pod progami) robiliśmy ciepły beton z perlitobetonu.. super izolacja przed zimnem..

Wstawię kilka zdjęć mojego domu i nie tylko... na razie nie ma co fotografować bo praktycznie poza wodą i elektryką nic się nie dzieje :) mam nadzieję jednak, że to niebawem się zmieni )

kuchnia.JPG g%u002525C3%25B3ra+schody.JPG

skrzynka oddzielna na domofon i do bramy - niestety przegapiliśmy ten temat i teraz jest jak jest :(

DSC_0026.JPG

a to Nasza maleńka elektryka :)

DSC_0027.JPG

DSC_0025.JPG

Edytowane przez Ladybird76

hej, dawno nie zagladalam do ciebie :)

jak sie zakonczyla sprawa schodow ?

bedziecie dzialac przez cala zime czy przerwa ?

Yaa schody poprawione na tyle na ile to było możliwe. Osobiście WPROWADZIŁA BYM jeszcze małe poprawki dodatkowo ale chyba będzie lepiej jak więcej nie będzie nic ruszał.

Zima mam nadzieje, ze pozwoli nam dalej działać. Obecnie czekamy na tynki:)

Odkurzacz na jaki się zdecydowaliśmy i od zeszłego roku byłam do niego przekonana to BEAM model 355. Opinie też były różne ale z przewaga pozytywnych. Niewątpliwie więcej będę mogła się wypowiedzieć jak juz będę jego użytkowniczka w 100%.

Wyjścia na rury mam usytuowane: salon, wiatrołap, korytarzy u mojej mamy, góra domu to korytarz oraz Nasza sypialnia. Rura ma 9 metrów dlugosci aby był swobodny dostęp do wszystkich kątów. Cała instalacja do tego modelu jest dostosowana do 45 metrów orurowania przy czym u mnie weszło 36metrow. Ilość gniazd do 8 - mam 8 z gniazd czego 5 do rury i 3 łopatki, które znajdują sie: w kuchniach (moja i mamy, pomiędzy piecem a woda a 3-cia łopatka pod kominkiem jakby się coś posypalo:).

20131114_123215.jpg20131114_123238.jpg20131114_123410.jpg20131114_123257.jpg