Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym obudowac komin - struktonit czy cegła ?

ChłopZmazur

Recommended Posts

Witaj też mam ten sam problem i się z nim borykam od tamtego roku:) w lipcu jadę dalej bo teraz mamy strop przygotowany , dalej wyjechać mury kominy i dach, mam systemy x2szt i chyba raczej będę obmurowywał je pełną cegłą ale dopiero pod poszyciem dachu aż do góry a od stropu obmuruje połówkami 11,5 porothermu, jest jeszcze rozwiązanie inne niektórzy tak robią że wylewają płytę żelbet pod pokryciem dachu na kominie i od tego miejsca obmurowują tylko już pełną cegłą ale jak pomyśle jakie obciążenie jest tych cegieł na tej wylanej płycie to aż strach pomyśleć dlatego raczej na 98% będzie tak jak mówiłem pozdrawiam:):bye:

To masz jeszcze czas :-) ja juz na dniach muszę się zdecydować. Ja własnie tak planuję na wylanej zelbetowej plycie murować. Obciążenie nie gra roli bo pod komin mam wylane solidne ławy.

Proszę kogoś z doświadczeniem z materiałem struktonin jak on się zacbhowuje po latach. dodam że mocowany jest na wkręty do płyty MFP o ile nie myle. Jak to się zachowuje na ekstremalnych dachowych warunkach ?

Obudowa komina np. płytką włóknocementową lub innym materiałem płytka miedziana, płytka klinkierowa imitująca cegłę czy tynk na styropianie) na stelażu to 100% gwarancji szczelności i możliwość ocieplenia komina do samej góry czyli zachowanie ciągłości izolacji. Warto jednak zadbać o odpowiednie ułożenie naroży. A to kilka rozwiązań z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1030198.jpg

P1040042.jpg

P1030217.jpg

P1030656.jpg

P1030636.jpg

Na kominy i elewacje płytka 20x20 na krycie dachu płytka podstawowa 30x30. Na pionowych płaszczyznach płytki montuje się poziomo z leciutkim przechyłem. Na dachach skos jest zależny od kąta pochylenie połaci. Te uwagi dotyczą krycia tzw. niemieckiego. Cena to sprawa producenta.

A na pas podrynnowy. Nie wiem czy dobrze nazywam. Chodzi mi o te deski nabijane na krokwie na to na górze rynna a na całej długości deski właśnie ta podbitka ze struktonitu, widac to na załączonym zdjęciu.

struk1.jpgstruk2.jpg

Jak dla mnie zastosowane 30x30 wyglądają za duże czy można tam dać mniejszą szerokość deski np do 18-19 cm i struktonit 20cm /aby ten luz był na okapywanie wody po struktonicie a nei po desce./

mój wykonawca mówił że można tak zrobić i trzeba by podciąć dół krokwi.