ChłopZmazur 01.02.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam zastanawiam się nad obudową komina: opcja 1 ) struktonit Opcja 2) cegła oba mi się podobają, cegła wyjdzie na komi ok 400-500 zł drożej. Zastanawiam się nad trwałością struktonitu. Doradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 01.02.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witaj też mam ten sam problem i się z nim borykam od tamtego roku:) w lipcu jadę dalej bo teraz mamy strop przygotowany , dalej wyjechać mury kominy i dach, mam systemy x2szt i chyba raczej będę obmurowywał je pełną cegłą ale dopiero pod poszyciem dachu aż do góry a od stropu obmuruje połówkami 11,5 porothermu, jest jeszcze rozwiązanie inne niektórzy tak robią że wylewają płytę żelbet pod pokryciem dachu na kominie i od tego miejsca obmurowują tylko już pełną cegłą ale jak pomyśle jakie obciążenie jest tych cegieł na tej wylanej płycie to aż strach pomyśleć dlatego raczej na 98% będzie tak jak mówiłem pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 01.02.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 To masz jeszcze czas ja juz na dniach muszę się zdecydować. Ja własnie tak planuję na wylanej zelbetowej plycie murować. Obciążenie nie gra roli bo pod komin mam wylane solidne ławy. Proszę kogoś z doświadczeniem z materiałem struktonin jak on się zacbhowuje po latach. dodam że mocowany jest na wkręty do płyty MFP o ile nie myle. Jak to się zachowuje na ekstremalnych dachowych warunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Obudowa komina np. płytką włóknocementową lub innym materiałem płytka miedziana, płytka klinkierowa imitująca cegłę czy tynk na styropianie) na stelażu to 100% gwarancji szczelności i możliwość ocieplenia komina do samej góry czyli zachowanie ciągłości izolacji. Warto jednak zadbać o odpowiednie ułożenie naroży. A to kilka rozwiązań z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A tu historia jednego komina od momentu jak było do likwidacji kominków i połączenia w jedną całość wraz z otynkowaniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 02.02.2013 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ładnie wygląda układanie struktonitu pod ukas. Jaki to jest rozmiar 20x20 cm ?Pytanie o cenę czy 1,7 netto za rozmiar 20x20 oraz 30x30 za 2,74 netto jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Na kominy i elewacje płytka 20x20 na krycie dachu płytka podstawowa 30x30. Na pionowych płaszczyznach płytki montuje się poziomo z leciutkim przechyłem. Na dachach skos jest zależny od kąta pochylenie połaci. Te uwagi dotyczą krycia tzw. niemieckiego. Cena to sprawa producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ChłopZmazur 03.02.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A na pas podrynnowy. Nie wiem czy dobrze nazywam. Chodzi mi o te deski nabijane na krokwie na to na górze rynna a na całej długości deski właśnie ta podbitka ze struktonitu, widac to na załączonym zdjęciu. Jak dla mnie zastosowane 30x30 wyglądają za duże czy można tam dać mniejszą szerokość deski np do 18-19 cm i struktonit 20cm /aby ten luz był na okapywanie wody po struktonicie a nei po desce./ mój wykonawca mówił że można tak zrobić i trzeba by podciąć dół krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 No i ma rację. Szerokość okapu na załączonych zdjęciach stanowczo za duża i rynna za wysoko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts