Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu nieużytkowego - wieniec za wysoko

robak1785

Recommended Posts

murator wieniec.jpgdobudówka środek - ściana zachodnia.jpgWitam.

Mam mały problem. Mianowicie jestem w trakcie budowy dobudówki z dachem o jednostronnym spadem 20 stopni.. Dobudówka będzie posiadała strop deskowany nieużytkowy. Dach pokryty płytami OSB 22mm. Na tym papa termozgrzewalna. Docelowo będzie blachodachówka.

Mam problem z zaplanowaniem ocieplenie tego stropu. Według projektu od góry miało to wyglądać następująco: blachodachówka, łaty drewniane, folia dachowa paroprzepuszczalna, krokwie drewniane, pustka powietrzna, wełna mineralna miękka grub 25 cm (15+10), belki stropowe, podsufitka z desek i suchy tynk gipsowy.

Inwestycje realizuje systemem gospodarczym. Niestety źle odczytaliśmy rysunek i belki stropowe osadziliśmy na wieńcu zamiast na murze. Czyli belki są o 35 cm za wysoko. Teraz nie jesteśmy pewni jak wykonać ten strop.

Myślimy nad czymś takim: Od góry: papa termozgrzewalna, płyty OSB 22mm, krokwie drewniane, pustka powietrzna, wełna mineralna miękka10 cm ułożona na belkach stropowych ( jak umocować??), wełna mineralna miękka15 cm pomiędzy belkami stropowymi ( belki mają po 18 cm), folia paroizolacyjna ( na całości czy tylko nad łazienką??, do czego przymocować??), stelaże, płyty G-K.

Proszę doświadczonych o pomoc jak to wszystko rozłożyć by dało to oczekiwany efekt. Wiem, że piszę nie zbyt profesjonalnie za co przepraszam.

Edytowane przez robak1785
dodanie zdjęć

• 6 months później...

Tylko, że z pomiarów wynika mi, że muszę to wszystko opuścić o 24 cm - tak, aby pomieszczenie miało wysokość 2,5 m. Płyta plus stelaż daje w sumie około 3,5 cm jak dobrze wyczytałem. To zostaje jakieś 21 cm. Na szybko luknąłem na te wieszaki grzybkowe. Najdłuższy ma bodajże 27 cm. Wystarczy jeśli dam zakładkę na belkę stropową 6 cm??? Chyba trochę mało zważywszy na to, że ma to trzymać cały sufit?

Dodatkowo chciałbym jeszcze zrobić podsufitkę z desek co chyba komplikuje sprawę.

Chciałem dać 2,5 bo tak miałem w projekcie. Nie chciałem tego zmieniać. Wydawało mi się, że skoro projektant tak rozrysował to takie teraz są standardy. Obecnie mieszkam w pomieszczeniu gdzie mam wysokość 2,65 i też nie narzekam.

Podobnie jak z wysokością pomieszczenia tak i tą podsufitkę miałem w projekcie. Jestem kompletnym laikiem w temacie i uważam, że deski wspomogą izolację pomieszczenia. Obecnie mieszkam w pokoju gdzie latem nie ma czym oddychać - taka duchota. Podobnie zresztą zimą. Nie chciałbym mieć takiej sytuacji w nowym lokum.

Podsufitka będzie miała jakiś wpływ na izolację?