Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda z dachu, co z nia zrobic?

Gość

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Tak jak ty nie mam zadnych rowow i kanalizacji.

Zmuszony wykonalem:

Pod wszystkimi rynnami( spustami ) zamontowalem mufy, calosc polaczona rurami ktore sa doprowadzone do studzienki. Studzienka wykonana z 3 kregow z dnem chlonnym. Mam dach o powie. 140m2 po ostatnich dosc intensywnych deszczach sprawdzilo sie w 100%.

Pozdrawiam

Maciej

Jeszcze gorzej, jeśli okaże się, że masz nieprzepuszczalny grunt i woda nie chce "uciekać ze studni" w sposób naturalny. Niestety ćwiczyłem ten przypadek na własnej skórze. Ostatecznie musiałem zrobić dodatkowe 60 mb rur odprowadzających wodę do odległego rowu melioracyjnego.

Można też wykorzystać taką wodę do podlewania ogródka (jak przyjdzie susza) albo nawet po wstępnym przefiltrowaniu jako woda do spłuczek w ubikacji...

Ale oczywiści instalacja wyłapywania, przechowywania i uzdataniania kosztuje trochę więcej (zas to mniej się płaci za pobór wody wodociągowej)

• 2 weeks później...

Nie słyszałem.

Słyszałem o gromadzeniu deszczówki do podlewania ogrodów (tak sobie myślę, że jak masz drewny to cały ogród jest tak samo nawodoniony a w przypadku tradycyjnego podlewania masz wpływ, żeby roślinki sucholubne oszczędzić) i nawet do "brudnej" instalacji domowej (spłuczki w toaletach, mycie samochodu,...).

Taka instalcja miałaby jeszcze jedną ceche; jeśli woda gruntowa podniosłaby się, to przez dreny "wracałaby"...

Nie wiem czy dreny to ścisłe określenie.Wodę rozprowadzać mają

rury z tworzywa z otworami, podstawową funkcją systemu ma być

odprowadzenie deszczówki a nawadnianie ogrodu tylko przy okazji.

O ile chodzi o poziom wód gruntowych to w moim przypadku chyba

nie stanowi problemu.

Wszechobecne tworzywa szt.wyparly rurki ceramiczne,ale one tez moga tworzyc rurociagi drenarskie.

Deszczowka wprowadzona do rurociagu bedzie z soba niosla zanieczyszczenia ktore w nim pozostana.Z nawodnienia tym sposobem korzysc tez wydaje sie watpliwa.

Czy nie lepsza studnia chlonna,lub zbiornik z pompka i zraszaczem?