Gość 06.06.2002 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Mam problem, co zrobic z woda z dachu. Nadmieniam iż dom mój stoi w terenie, gdzie brak jest kanalizacji burzowej, i nie ma rowów melioracyjnych. Prosze o porady. Jest to pilne. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 18.06.2002 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 A jakie rozwiązanie masz w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
engi 19.06.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Wzywać strażaków jak zaleje, lub po poradę pójść do gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 19.06.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Tak jak ty nie mam zadnych rowow i kanalizacji.Zmuszony wykonalem:Pod wszystkimi rynnami( spustami ) zamontowalem mufy, calosc polaczona rurami ktore sa doprowadzone do studzienki. Studzienka wykonana z 3 kregow z dnem chlonnym. Mam dach o powie. 140m2 po ostatnich dosc intensywnych deszczach sprawdzilo sie w 100%.PozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.06.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Jeszcze gorzej, jeśli okaże się, że masz nieprzepuszczalny grunt i woda nie chce "uciekać ze studni" w sposób naturalny. Niestety ćwiczyłem ten przypadek na własnej skórze. Ostatecznie musiałem zrobić dodatkowe 60 mb rur odprowadzających wodę do odległego rowu melioracyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macias 19.06.2002 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Przed takimi pracami trzeba sprawdzic jaki jest grunt. Ja mam zwirek, bardzo chlonny. Dodam ze zrobilem wczesniej pomiar geologiczny lacznie z opisem i mapkami, przekrojami. Kosztowalo mnie to 200 PLN ale warto. Przynajmniej wiedzialem jaki grunt i czego mozna sie spodziewac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.06.2002 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Można też wykorzystać taką wodę do podlewania ogródka (jak przyjdzie susza) albo nawet po wstępnym przefiltrowaniu jako woda do spłuczek w ubikacji...Ale oczywiści instalacja wyłapywania, przechowywania i uzdataniania kosztuje trochę więcej (zas to mniej się płaci za pobór wody wodociągowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoniaM 01.07.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Ja chcę rozprowadzić wodę z rynien drenami do nawadniania ogrodu"od spodu".Czy ktoś to stosował, jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.07.2002 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Nie słyszałem.Słyszałem o gromadzeniu deszczówki do podlewania ogrodów (tak sobie myślę, że jak masz drewny to cały ogród jest tak samo nawodoniony a w przypadku tradycyjnego podlewania masz wpływ, żeby roślinki sucholubne oszczędzić) i nawet do "brudnej" instalacji domowej (spłuczki w toaletach, mycie samochodu,...). Taka instalcja miałaby jeszcze jedną ceche; jeśli woda gruntowa podniosłaby się, to przez dreny "wracałaby"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2002 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2002 Do GoniaMW zasadzie drenowanie sluzy odwodnieniu.W slepych odcinkach drenow nie bedzie samooczyszczania i w niedlugim czasie /gora kilka lat/ saczki ulegna zatkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoniaM 05.07.2002 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Nie wiem czy dreny to ścisłe określenie.Wodę rozprowadzać mająrury z tworzywa z otworami, podstawową funkcją systemu ma być odprowadzenie deszczówki a nawadnianie ogrodu tylko przy okazji.O ile chodzi o poziom wód gruntowych to w moim przypadku chyba nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2002 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2002 Wszechobecne tworzywa szt.wyparly rurki ceramiczne,ale one tez moga tworzyc rurociagi drenarskie.Deszczowka wprowadzona do rurociagu bedzie z soba niosla zanieczyszczenia ktore w nim pozostana.Z nawodnienia tym sposobem korzysc tez wydaje sie watpliwa.Czy nie lepsza studnia chlonna,lub zbiornik z pompka i zraszaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts