Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykańczanie GK

Recommended Posts

Czy mógłbym prosić o opinię, czy wszelkie narożniki płyt GK podwieszonych na stelażach przykręconych do więźby powinienem uzupełniać akrylem czy raczej wyklejać je taśmą, aby nie popękały?

Dodam iż wiszą one we wszystkich kierunkach pod wszelkimi możliwymi kątami, również w łuku.

I widzisz pawel są różne szkoły. Ja na styk między ścianą i płytami też dałem papierową taśmę i gips. Akryl to akryl i co by nie powiedzieć trudno się maluje i daje inny odcień niż ściana czy płyta trzeba odcinać kolory itp. itd. Wg mnie akryl tylko wtedy gdy spoina na taśmie zbrojącej popęka, a jak jest zrobione dobrze to wcale nie musi popekać. :D

I widzisz pawel są różne szkoły. Ja na styk między ścianą i płytami też dałem papierową taśmę i gips. Akryl to akryl i co by nie powiedzieć trudno się maluje i daje inny odcień niż ściana czy płyta trzeba odcinać kolory itp. itd. Wg mnie akryl tylko wtedy gdy spoina na taśmie zbrojącej popęka, a jak jest zrobione dobrze to wcale nie musi popekać. :D

a tu bym się nie zgodził. Sufit powinien być zdylatowany od ścian, podobnie jak posadzki. W przypadku sufitu z płyt na styku ze ściana stosuje się jeszcze tzw taśmę ślizgową, szpachluje szczelinę odpowiednią szpachlą i pokrywa się rysę akrylem.

Z malowaniem dobrego akrylu kłopotu jeszcze nie miałem. Wszelkie tanie wynalazki z marketów mogą, choć nie muszą, sprawiać problem. Te markowe są przede wszystkim naprawdę białe i nie kruszą się.

I dalej się nie zgodzę. Wg mnie jest jedna szkoła. Czy Rigips, Knauf, czy Nida mówią tu jednym głosem. Niestety powstaja mutacje na prywatny użytek.

Cóż da taśma dylatacyjna pod profilem przyściennym skoro tenże profil jest na trwałe przykręcony do ściany, a do niego płyta blachowkrętami?

Płyty nie powinno sie przykręcać do profilu przyściennego. Spełnia on rolę poziomującą. Najbliższy profil montażowy CD powinien być oddalony od ściany max 10cm.

Sufit zdylatowany od ścian nie pęknie na łączeniach międzypłytowych (chyba, że rozstaw profili, ułożenie płyt jest źle zrobione).

Ja wcale nie przykręcałem płyty do profilu przyściennego. Profile CD wchodzą przecie w profil przyścienny czyż nie tak. A taśma spełnia rolę izolacji dźwiękowej. I z tym pękaniem sufitu też nie tak dokładnie wystarczy po ułożeniu i zaspoinowaniu spowodować nagłą zmianę temp. w pomieszczeniu i sufit może popekać na połączeniach nawet najlepiej zrobionych.