Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa małego domku- słoneczny :)

Recommended Posts

…. i kosteczka postarzana, elegancka , taka jaką chcieliśmy.

20190221_121931.jpg

"Przy okazji" podziałaliśmy przy ogrodzeniu przed domem.

A to się wykopało dziurę bo była chwila przerwy a to leżał materiał na fundament no to co tak będzie leżało i brzydko wyglądało przed domem. No więc położyliśmy.

Betonik, cyk, z gruchy żeby było szybciej i wygodniej

20191028_144637.jpg

Fundamencik czeka na wiosnę i dalsze, mam nadzieję, prace:

20191113_100429.jpg

Trochę tu widać słupki pod furtkę ale marnie. Coś nie mogę znaleźć niektórych zdjęć więc przy okazji zrobię nowe,np. całość sprzed domu.

"Przy okazji" tata działał pod taką przybudówkę doklejoną do domu. Miało tam coś z założenia być a ponieważ zostawiliśmy zbyt mało miejsca na garaż za to wyprowadziliśmy prąd i siłę no to aż się prosiło żeby dokończyć sprawę. Część zdjęć zniknęła a może nie zrobiłam ale znalazłam takie:

20191110_151059.jpg nauka procesu utwardzania, młodzież się uczy, zachwycona ;)

20191113_100423.jpg i już gotowy fundament.

Jesień wtedy zapanowała w pełnej krasie. Zimno i bywało, że mokro także ochoczo przerwaliśmy prace na zewnątrz na rzecz rozpalania ognia w kominku :lol:

Dużo rzeczy zostało zrobione , nawet więcej niż planowaliśmy więc podsumowując- rok zaliczam do udanych również w tematach okołobudowlanych i wykończeniowych.

Życzę wszystkim marzącym do własnym domu, tym którzy już się budują i tym którzy już mieszkają aby Wasze marzenia się spełniły i żeby dobrze się mieszkało oraz ogólnie wszystkim składam najlepsze życzenia na ten Nowy Rok !:D:yes::yes::yes:

Ps. Pokój córki przeszedł metamorfozę o czym w następnym poście a jak znajdę jakieś ciekawe acz ukrywające się zdjęcia to się pochwalę bo sama wiem jak to fajnie jest oglądać co i ile udało się komuś zrobić :cool:

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sytuacja w kraju jest jaka jest ale ja nie o tym. Po prostu w związku z tym mam więcej czasu - dzieci pozostały w domach zgodnie z zaleceniami.

Przypomniały mi się wszystkie zaległości, mogę uzupełnić także i dziennik ;)

Tak jak już wspomniałam pokój córki przeszedł metamorfozę. Wcześniej biało- żółte ściany ( takie były na prośbę córy) nie tworzyły wg.nas zbyt wyszukanego nastroju w pokoiku kilkulatki.

Niezbyt pojemna szafa była kłopotem. Brak miejsca na zabawki był jeszcze większym problemem- wszystko leżało na wierzchu i choćby nie wiem jak układać nie udało nam się osiągnąć ładu. Wieczny rozpiernicz był dla nas uciążliwy...

Przede wszystkim pod nieobecność dziecka zrobiłam przegląd posiadanych skarbów. Później zakupiliśmy szafę ze szwedzkiego sklepu -możliwość konfigurowania wg.potrzeb jest naprawdę ok. W międzyczasie zmieniliśmy kolorystykę ścian na delikatny róż. Kiedyś odżegnywaliśmy się od różu ale przy białych meblach tworzy to fajne odcięcie, pokój nieco się ożywił i przynajmniej wszystko się nie zlewa w jedno...

Wyrzuciliśmy niski acz długi mebel na którym do tej pory stało dużo rzeczy. Masakra.

Łóżko i komoda zostały z tym, że komoda zmieniła przeznaczenie. Już nie była na ubrania ale na materiały do prac plastycznych, kolorowanki i gry. Wreszcie zniknęły z oczu stosy kartek i bibuły...

Pokój zyskał nowy dywanik i zasłonki a ogólnie rzecz biorąc nowy look - jakoś większy się wydaje :eek:

20200103_194629.jpg wspomniana pojemna szafa

[ATTACH=CONFIG]441802[/ATTACH] dorzucam od siebie czeluść szafy. Wreszcie z widoku zniknęły irytujące, nieużywane na co dzień rzeczy. Wyciągane od czasu do czasu są bardziej dla dziecka atrakcyjne ;) Na dole po prawej stronie docelowo wieszak na spodnie ale tymczasowo świetnie się sprawdza jako szafa na lalczyne ubranka. Bardzo nas dziecko męczyło o szafę na ubrania dla lalek ale nie wyobrażaliśmy sobie osobnego, dodatkowego mebla w tak małym pokoju, nie wspominając ,że nie są one tanie...

strefa ubraniowa pomieściła spokojnie nawet piłkę do kosza, kask narciarski itd

20200103_194609.jpg komoda zostaje i zmienia przeznaczenie

20200103_194654.jpg zostaje wolne miejsce po wyrzuceniu zbędnego mebla

Na zdjęciach nie mam jeszcze zasłonek ponieważ zdjęcia są od razu po remoncie. Pokój był jeszcze nieużywany przez dwa dni ze względu na intensywny zapach.

Ogólnie jesteśmy zadowoleni i wiemy, że dobrze zorganizowana, niezagracona przestrzeń pozwala na optyczne powiększenie pomieszczeń. Oczywiście trzeba się odpowiednio umeblować. W reszcie domu jeszcze nie mamy zbyt wielu mebli. Mieszkamy jednak na tyle długo, że wiemy już co i gdzie byśmy chcieli. Metamorfoza planowana jest w pokoju syna i w sypialni. W łazience zaplanowaliśmy wreszcie meble i dodatkowe szafki w kuchni i salonie. Plan raczej na najbliższe lata niż miesiące ale dzięki temu z wszystkiego cieszymy się... dłużej ;)

Ważniejszy niż szafki jest dla nas garaż i taras :cool:

Edytowane przez Marta i Arek

Nie wiem czy widać zdjęcia. Mnie czasem niektóre wyświetlają się jako załączniki albo wcale. :mad: Rozszerzenie jpg. Zmieniłam już przeglądarkę na wszelki wypadek i dodałam je jeszcze raz ale ....

Sprawdźmy jak pójdzie teraz.

Mam zdjęcia sprzed domu z powstającym ogrodzeniem:

20200107_134136.jpg

20200107_134152.jpg

Nawet koteł się załapał na sesję :yes:

• 10 months później...

Zima tworzy bajkowy nastrój :yes:

20210113_162251.jpg

20210113_162010.jpg

20210113_161939.jpg

20201219_194140.jpg

20201129_175038.jpg

W ogrodzeniu brakuje nam sztachetek. Ciężko kupić odpowiednio długie i wysuszone (żeby się nie wyginały) deski. Tym i furtką zajmiemy się pewnie wiosną. Teraz pogoda nie sprzyja działaniom okołodomowym a i czasu brakuje.

Prawie skończona jest też szopka przylegająca do domu. Ostatnie wykończeniowe deski czekają a wnętrze wymaga wyposażenia w półki itp. Nie mam pojęcia jak sobie radziliśmy bez tej przybudówki:eek: Jak sobie przypomnę rowery stojące w salonie.... wrrrr:mad:

W maju 2019 r udostępniłam jak wyglądały prace przy ogrodzeniu za domem które odbyły się w okolicy lutego 2019. Znalazłam teraz zdjęcia z końcówki marca 2020 kiedy wykańczaliśmy głównie wokół furtki. Obsypaliśmy ziemią, wyłożyliśmy kamienie oraz ażurową ścieżkę przez furtkę. Trzeba było wyłożyć czymś pewniejszym ponieważ jest tam lekki spadek

20200329_163509.jpg

20200329_174219.jpg

20200329_174300.jpg

Szaro, buro i ponuro...niestety nie mam lub nie mogę po prostu znaleźć zdjęć kiedy już ładnie zarosło trawką a wierzcie mi- zarosło i to jest teraz zupełnie inny widok...no może nie o tej porze roku ;)

Przed domem stan na maj 2020 rok. Ledwo usunięte materiały budowlane z trawnika zostawiły nieestetyczne dziury i nierówności.

20200503_121153.jpg

Powoli robiło się ogrodzenie przed domem więc nie mogło to wyglądać super. Pamiętam,że na pewnym etapie trzeba było zburzyć już postawiony murek ponieważ był stawiany wg.błędnego pomiaru.

20200421_131331.jpg

Przed nami buduje się dom, w zasadzie bliźniak, mam więc zdjęcia z lotu ptaka na swoją "posiadłość" ;)

20200627_204812.jpg

Kupiliśmy kamienie przed dom. Chciałam jakieś białe ale ceny zwalały z nóg. Dobrym kompromisem okazała się "Bała Marianna"

20200627_201831.jpg

20200627_203220.jpg

Niestety ale zgadzając się na tak szeroką opaskę wokół domu narobiłam sobie roboty- przed domem mamy dwie sosny które sypią mnóstwo igieł jesienią i żeby utrzymać opaskę w przyzwoitym stanie muszę ręcznie wybierać igliwie. Mojemu małżonkowi nie chciało się robić paska trawy między ścieżką a opaską i stąd tak szeroka opaska. Gdybyśmy ją robili jesienią to żadne skarby bym na to nie pozwoliła ale wiosną człowiek zapomina o takich sprawach ;)

Co jeszcze? Acha. Od strony tarasu powstała opaska pod ogrodzeniem. Przy okazji przekopaliśmy "kominek" do oczyszczalni ze środka trawnika pod ogrodzenie ,właśnie do tej opaski. Został ukryty przez lawendy :yes:

20200628_204127.jpg

Tu jeszcze przymiarki do rozstawienia wierzbek Hakuro:

20200627_163611.jpg

Nadzór budowlany:) a w zasadzie ogrodowy :p

20200715_155707.jpg

Pierwsze efekty :D

20200704_210057.jpg

20200704_210200.jpg

O, znalazłam jeszcze zdjęcia z montażu czapeczek na ogrodzeniu :

20200724_135852.jpg

20200729_191236.jpg

Na dziś koniec wspomnień. W następnym poście będzie budowa szopki, ogródek przed domem i ogródek warzywny- to tak dla pamięci , żebym wiedziała o czym miałam pisać ;) :D Nie ma to jak wspomnienia z lata....