krzysiek400 03.05.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam. Obserwuje wasz dziennik budowy i trzymam dalej kciuki. Tylko brakuje mi jednej rzeczy na dopełnienie Ile Was kosztował wyszło SSO + SSZ + instalcje wszystkie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 11.08.2014 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam serdecznie po długiej nieobecności. Nie za bardzo było o czym pisać bo niewiele się działo. Ostatnio przybył nam tylko materiał pod tarasik. Tymczasowy tarasik ale zawsze to dobry początek [ATTACH=CONFIG]274422[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]274423[/ATTACH] Kostka brukowa zwykła szara też już czeka na przywiezienie dokupimy kilka krawężników i w weekend jak tylko pogoda dopisze powinniśmy dokończyć dzieła. Dwa tygodnie temu dokonaliśmy też zakupu kosiarki elektrycznej i już dwa razy została użyta ale tylko dlatego żeby było łatwiej chodzić. Zwłaszcza dzieci miały problem bo ledwo od ziemi odrosły. Tak po prawdzie to nad naszym trawnikiem jeszcze trzeba popracować... Odpowiadając na pytanie o koszty. Faktury są u księgowej (nie po drodze mi do niej na co dzień) nie jesteśmy więc 100 % pewni ale pamiętamy że; -Z ekipą umówiliśmy się na wykonanie do stanu otwartego na kwotę ok. 30tyś. (o prawie 10tys. mniej niż krzyczały inne ekipy) -dachówki i elementy dachowe to koszt ok 8 tys. -drewno na dach to drugie ok. 8 tys. -okna to koszt 10 290 -rolety zewn. niecałe 6000 -nie mam żadnych wspomnień/ zamówień/ dokumentów (niepotrzebne skreślić) co do betonów, cegieł i wszelkiech innych dupereli. Sądząc mniej więcej po ogóle wydanych pieniędzy to ok 50-60 tyś wydaliśmy na resztę. Mniej więcej stan surowy zamknięty zamknął się (masło maślane) w kwocie 120 tyś. bo taką kwotą dysponowaliśmy Dalej jeśli chodzi o instalacje to na razie mamy wod.-kan. i na to wydaliśmy 8200. Teraz w kolejce czeka prąd i ocieplenie elewacji. Tu już w kwestii kosztów będę na bieżąco. Usprawiedliwiam się niedbalstwem w kwestii kosztów budowlanych dlatego, że w czasie gdy budował się dom rodziło się nasze drugie dziecko i rosło a jak wiadomo pierwsze tygodnie z noworodkiem i dwulatkiem dają w kość a mój mąż też miał niemało do roboty Jest plan na dalsze prace więc mam nadzieję, że wkrótce pochwalimy się zmianami na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 15.09.2014 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Witam, Postępy na budowie :) Tak wyglądały początki w sobotę: A tak stan na poniedziałkowe popołudnie: Z początku używaliśmy kleju "w tubce". Że niby wygodniejszy i tym podobne argumenty. Ale argumenty upadły bo klej z worka lepiej trzyma A takie kanie wyrosły nam na działce : Chciałam im zrobić zdjęcie jak się rozwinęły w imponujące kapelusze ale mąż mnie uprzedził i podarował je sąsiadowi Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 16.09.2014 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Stan na dzień dzisiejszy. Robota przeniosła się na ścianę frontową i dotarła aż do drzwi wejściowych. Dziś tylko tata na placu boju więc i tak jest naprawdę dużo- noszenie, mierzenie, docinanie, rozrabianie kleju- to wszystko zajmuje czas jeśli się wszystko robi samemu. Styro jest grubości 20 cm , brakuje nam jeszcze ok 35 paczek licząc " mniej więcej" bo niełatwo policzyć ściany szczytowe. Przyjęliśmy taktykę , że lepiej kupić mniej i dokupić niż kupić za dużo i się z tym bujać Jak najszybciej oczywiście przewidziane jest też kołkowanie i dalsze prace Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 20.09.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Wczoraj po południu zrobiłam te dwie fotki:[ATTACH=CONFIG]280722[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]280723[/ATTACH]Jak widać robota przesunęła się do wykończeń przy dachu oraz ścian szczytowych czyli tam gdzie najwięcej dłubania i docinania. Dziś co prawda pada deszcz ale tata nie zraża się takimi rzeczami i walczy dalej. Wczoraj przyszły zamówione kołki i siatka na narożniki. Relacji ciąg dalszy nastąpi wraz z postępami. Pozdrawiam budujacych:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 21.09.2014 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Wczoraj od frontu domek wyglądał tak: a tak z bliska piankowane szczeliny Tak czy siak robota idzie do przodu. Tata inwestorki daje czadu na budowie Oby jego zapał nie osłabł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 01.10.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Wczoraj od frontu domek wyglądał tak: [ATTACH=CONFIG]280848[/ATTACH] a tak z bliska piankowane szczeliny [ATTACH=CONFIG]280849[/ATTACH] Tak czy siak robota idzie do przodu. Tata inwestorki daje czadu na budowie Oby jego zapał nie osłabł Widzę, że nieźle idzie ocieplenie. Też się przymierzam samemu do mojego Słonecznego II. Czy można więcej zdjęć prosić - szczególnie ocieplanie przy oknach? Jeśli oczywiście to nie problem pozdr. Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 08.10.2014 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witaj Rob Jak najbardziej. Będę dziś na budowie to postaram się o aktualne zdjęcia które mam nadzieję pomogą Ci przy rozwiewaniu budowlanych wątpliwości. Wieczorem wkleję. Tymczasem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 08.10.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Zgodnie z obietnicą są fotki. Ze szczególnym uwzględnieniem okien oczywiście. Mam nadzieję, że widać to co potrzebne. Jeśli ktoś potrzebuje to proszę maile na priv i prześlę wersje pełnowymiarowe. No to lecimy od początku- sam styro od strony sypialni dzieci. Póżniej zaczęła się zabawa wokół kaset z roletami. Tu nacisk na okno tarasowe którego większa roleta wymagała zrobienia gzymsiku z dodatkowego paska styropianu. Kasety mniejszych okien bez trudu ukrywał 20-sto centymetrowy stryropian A tu wspomniany gzymsik już po kompletnej obróbce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 08.10.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Zbliżenie na okno kuchenne. Notabene nawet kawa tam stoi, w końcu to kuchnia Zbliżenie na detale Małe okienko pom. gosp. Na zdjęciu poniżej jeszcze nieskończona ściana północna. Wymaga to przeniesienia całego rusztowania a wiadomo, nikt z nim nie będzie latał póki nie skończy się w jednym miejscu. I jeszcze spojrzenie z boku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 08.10.2014 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Co jeszcze? Może na koniec rzut na całość ściany tarasowej. Widać doskonale zaniechanie inwestorów w sprawie tymczasowego tarasu dla dzieci. Powód bardzo prozaiczny. Ustawianie rusztowań, brak czasu na zabawę z kostką brukową dla prowizorki itd itp.. a swoją drogą dzieci i tak świetnie sobie bez tego radziły. A jak pokazały się rusztowania to i dzieci przestały buszować w tym rejonie. No, prawie przestały Pomysł może i był dobry i chęci też były spore ale życie pokazało, że nie ma co się na siłę upierać. No to się nie upieraliśmy Pozdrawiam ocieplających się na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 09.10.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 extra, dzięki za zdjęcia , o to mi chodziło . Co raz bardziej wierzę, że dam radę sam !!!! A w tym małym oknie te żółte taśmy to elementy wykończeniowe w postaci ćwierćwałków styropianowych ? pozdr Rob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 09.10.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Myślę, że spokojnie dasz radę jeśli tylko posiadasz ciut zmysłu technicznego Mój tata z moim mężem bez problemu się do tego zabrali (i już prawie skończyli) mimo, że wcześniej życie nie postawiło przed nimi podobnych wyzwań ALE potrafią zrobić mnóstwo innych rzeczy czyli ten zmysł techniczny posiadają ;) Żółty pasek wokół małego okna to listwa do uszczelnienia szczeliny między styropianem a oknem zamiast silikonu a na cześci którą widać zrywa się żólte paski i po zerwaniu żółtych pasków pod którymi jest warstwa kleju można przykleić folię zabezpieczającą. Po zakończeniu robót widoczną część wyłamuje się. To co zostaje wewnątrz służy przeciw pękaniu tynku. Cieszę się, że pomogliśmy. W razie pytań czy wątpliwości pytaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 15.10.2014 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Witam, Na budowie widać postęp :) Dom coraz bardziej przypomina dom. Wczorajszy dzień też był owocny. Zniknęło rusztowanie ze ściany tarasowej ściana frontowa też gotowa A wieczorem w salonie widać światło to dopiero czad nieważne,że to tylko żarówka na kablu widać też stopień zaawansowania prac na tej ścianie Postęp na ścianie północnej przedstawię wkrótce bo gdzieś mi się zawieruszyło zdjęcie a poza tym pewnie wkrótce prace tam ulegną zakończeniu więc należy zrobić nowe zdjęcia upamiętniające tę wielkopomną chwilę Najbardziej mi żal że nic nie mogę zrobić w ogrodzie, żeby choć zaczątek, cokolwiek. Niestety nie ma sensu dopóki nie zgramy całości prac czyli wkopania poś-ki, dowiezienia ziemi i wyrówanania całości. Czyli dopiero wiosną Nic to. Cieszymy się z każdego postępu prac czego życzę też wszystkim inwestorom Edytowane 15 Października 2014 przez Marta i Arek pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 21.10.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ściana wschodnia została szczęśliwie ukończona jakiś czas temu i mniej więcej tak to wtedy wyglądało A tu odwieczna ciekawostka kolor impregnatu do drewna na puszce ...i uzyskany kolor po dwukrotnym pomalowaniu Szczęśliwie założyliśmy, że kolor wyjdzie ciemniejszy i właściwie utrafiliśmy idealnie w nasz gust:wiggle: Prace na ścianie północnej ciągle są w trakcie ze względu na to, że czasem trzeba iść do pracy a jak już człowiek ma wolne to akurat pada deszcz:mad: Ale wiele już nie zostało do końca i na tym prace na zewnątrz w tym sezonie zostaną zamknięte tym bardziej, że aura coraz mniej sprzyja takim zajęciom. Przeniesiemy się za to do środka i zaczniemy grzebać przy kabelkach :yes: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 25.10.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 PRĄD Prace przy kablach dziś oficjalnie zostały rozpoczęte Fotorelacja pojawi się wraz z postępami. Dziś została przyjęta ostateczna wersja umiejscowienia wszystkich gniazdek i przełączników w środku i na zewnątrz a także z grubsza uzgodniony sposób oświetlenia pomieszczeń. Rozpoczęło się też bruzdowanie które dokonało się w trzech pomieszczeniach- sypialni małżeńskiej (wraz z garderobą), pokoju syna oraz łazience. Inwestorzy, oględnie rzecz ujmując, są zadowoleni z przebiegu prac. Wszystko idzie zgodnie z założeniami. Przynajmniej na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 17.11.2014 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 : Dom zarósł nam kablami jak pajęczą siecią wszędzie gdzie trzeba pojawiły się puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 17.11.2014 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) widok z salonu na kawałek kuchni no i łazienka. A to nasz mistrz elektryki przy robocie Tu obróbka komina przed tynkowaniem. Tynkarz zażyczył sobie wcześniejsze przygotowanie kominów czyli położenie siatki na łączenia cegieł czy jakoś tak. Mój tata wziął rozpęd i komin wygląda tak elegancko jakby już nie potrzebował tynkowania Co jeszcze? Acha, ściana północna też już gotowa od pewnego czasu. Z różnych przyczyn trwało to i trwało ale nareszcie jest:yes: Edytowane 17 Listopada 2014 przez Marta i Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 17.11.2014 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Zostało nam z ocieplania domu 20 paczek styropianu fasadowego o grubości 20cm z frezem Oddam po bardzo przyzwoitej cenie Przybył nam też stół roboczy: A tak wyglądał domek w promieniach jesiennego słońca8-) Prawda, że pięknie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 19.11.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Jak rozwiązaliście sprawę z kominem ? Jaki w ogóle macie komin do pieca i do kominka ? Można trochę zdjęć wrzucić ? Dzięki z góry ! pozdr. Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts