Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w stanie surowym co zamontować piec gazowy, pompe ciepła, kominek z płaszczem

TOMIJULKA

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum bardzo serdecznie. Proszę o pomoc w podjęciu decycji chcem w domu mieć ogrzewanie podłogowe w 100% domu plus do tego w każdym pomieszczeniu po jednym kaloryferze chcę zainstalować kominek z płaszczem wodnym połączony z piecem gazowym i do tego pompe ciepła która bedzie podgrzeała ciepłą wode. Myśle żeby odobno dostawić bufor np. 300na 120l z niego szła by woda na ogrzewanie całego domu i na wode użytkową wszystkie 3 urządzeniabyły by podłaczone do tego bufora. Jak myślicie czy moje rozwiązanie może być czy polecicie jakieś inne rozwiązanie. bardzo proszę o pomoc bo jestem w tych sprawach zielony.

teoretycznie wiele podpowiedzi już masz na forum wiele razy omawiane. Ja tez mam opcję gaz i kominek, z tym że kominek bez żadnych bajerów. Zamiast pomp ciepła i innych podobnych, poszedłem w stronę WM z odzyskiem ciepła i tyle. Prawdę mówiąc głownie przy wyborze kierowałem się kosztami jakie trzeba ponieść - ktoś powie, że lepsze było inne wyjście, ale równocześnie ten ktoś ma inne saldo na koncie w banku i tyle....ilu ludzie tyle opinii...

odzysk ciepła z rekuperatora to dla mnie drugorzędna sprawa (mam dodatkowo GGWC). Z logicznego rozumienia praw fizyki i wielu opinii na tym forum zbudowałem "dom termos", z naciskiem na szczelność - w takim domu bez WM obawiałbym się problemów z wilgocią itp. Tego typu dom daje wymierne efekty, zauważ sama, że teraz montuje się dobrej jakości drzwi, okna - nie ma którędy dmuchać do środka...a właśnie niekontrolowane wywiewanie wychładza dom....

• 3 weeks później...

Mam podobne rozwiązanie. Gaz, rekuperacja plus kominek z płaszczem wodnym.

Rekuperator , podobnie jak u Łukasza80 ma mi zapewnić komfort "świeżego "powietrza, odpowiednią wilgotność. Nie podchodziłem do tego w kategoriach odzyskiwanego ciepła. Oczywiście spełnia i tę rolę. W br. przy temperaturach -25 C nawiewane powietrze nie było chłodniejsze niż +12.5C.Trudno znalężc konkretne opracowania, które podadzą okres zwrotu tego urządzenia. Paneli słonecznych nie rozpatrywałem-rzadko w okresie ichopłacalności -jesteśmy w domu. Nikt nie potrafił też przekonać do pompy ciepła. Jest na forum wątek, gdzie podawane są konkretne inf.użytkowników tych urządzeń.

Za to z całym przekonaniem polecam kominek z płaszczem wodnym. Przetestowałem poprzednio zarówno kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym jak i wymuszonym-nawiew. To drugie rozwiązanie było już lepsze, ale denerwuje mnie słyszalny ruch powietrza w kanałach.

Budując ten "ostatni" dom zamontowałem z płaszczem- to jest to. Po 20 min.mam ciepłe "wieszaki" w łazienkach, moment pożniek kaloryfery i podłogę/o ile nie nastąpiło jej mocne wychłodzenie/.

Pozdrowienia.

strasznie przekombinowany ten system.

ju u siebie zrobiłem tak:

w całym domu podłogówka (w łazience drabinki tylko do ręczników), w kotłowni pompa ciepła z wbudowanym zbiornikiem na ciepłą wodę , co upraszcza instalację i zmniejsza znacząco zajętość kotłowni.

W salonie zwykły kominek z rozprowadzeniem DGP na trzy sypialnie na piętrze.

Całość działa tanio, dobrze i bezobsługowo (poza kominkiem, który rozpalam okazjonalnie lub gdy są silne mrozy).

Mam tak samo jak Łukasz80. Kocioł dwufunkcyjny gazowy, kominek bez niczego i wentylacja mechaniczna. Podłogówka na parterze, grzejniki na poddaszu. Nie rozumiem po co łączenie podłogówki z grzejnikami w każdym pomieszczeniu? Jakieś argumenty?

Zapytam jeszcze, co było w projekcie? Ktoś chyba policzył zapotrzebowanie na ciepło poszczególnych pomieszczeń, była jakaś propozycja kotła, przygotowywania CWU?

Edytowane przez bowess

Skoro masz dostęp do gazu (sieciowy ?) to po co Ci pompa ciepła, koszt ogrzewania podobny a inwestycyjnie PC to spory wydatek, abonament za gaz i tak płacisz nawet jak zużyjesz mało a bezobsługowość wysoka. Próbujesz dublować instalacje i jeśli masz taką fanaberię to OK ale z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to sensu.

PS. Kominek z PW zdaje egzamin ale przy gazie raczej mało potrzebny chyba że w Twoim regionie są częste zaniki w dostawie gazu, pamiętaj że w kominku z PW szyba będzie się bardziej kopciła niż przy zwykłym wkładzie i tu nie ma zmiłuj.

Gość Arturo72
Witam!

Zmierzam zamontować piec na pelet + kominek z płaszczem wodnym, czy jest sens montowania do tego kolektorów słonecznych? Pozdrawiam

Kocioł na pellet+komin+kominek z PW+solary=pompa ciepła czyli bezobslugowo i tanio.

Przecież można wszystko: kogenerator, PC, solary, piec taki czy owaki, bufor, grzałkę w drugiej taryfie... tylko po co?

Chodzi o zoptymalizowanie kosztów inwestycji do komfortu i wydatków na ogrzewanie.

Panowie. Czytać, czytać, czytać i pytać.:bash: (W odpowiednich wątkach)

Edytowane przez twaro

@Truteń piszesz, że nie ma zmiłuj się jeśli chodzi o brudną szybę w kominku z PW. Z dotychczasowych doświadczeń śmiem twierdzić, ,że może być inaczej.Miałem do tej pory chyba wszystkie rodzaje kominków. Bardzo tradycyjny z otwartą komorą spalania, rozprowadzeniem grawitacyjnym.Obecnie używam z wymuszonym nawiewem i w budynku mieszkalnym z PW. Kominek Aqua z systemem tzw.czystej szyby. B.suche drewno/ dla twardych gatunków stosuję sezonowanie przez minimum 3 lata/ Po 3-4 tygodniach niewielkie "zacieki" w górnej części szyby i konieczność czyszczenaia.

System może trochę przekombinowany, przy dwufunkcyjnym kotle gazowym .Gaz z sieci.Ale jeżeli ma palić się w kominku codziennie /to wymóg żony/ - na podstawie dotychczasowych doświadczeń i opinii znajomych, którzy użytkują z PW wybrałem te rozwiązanie i jestem b.zadowolony.

Ja dla gazu mówię NIE nawet jak mi będzie przy płocie leciał i za darmo mi go podepną :) pompa ciepła do cwu w pomieszczeniu z grzejnikiem elektrycznym z termostatem-jak za mocno wychłodzi to dogrzewa, cały dom 130m2 na grzejnikach elektrycznych ze sterowaniem do tego płyta indukcyjna, do tego maty grzejne gdzie kafle -kuchnia, korytaż, łazienki i reszta jak większość. Rachunek za prąd średnio z nadwyżką 300zł. Tak to wygląda u sąsiada tanio i z oszczędnością czasu.

A jak nie pompa do cwu to nowy bojler z wyświetlaczem lcd też da radę tanio grzać wodę. Po co komu 15 systemów ogrzewania w jednym domu::)

Pompy pow-wod do -20st C chodzą po ok 25tyś do tego trochę elektrycznego ogrzewania (mata,grzejnik) żeby wspomóc przez 2 tyg mrozów i już....