TOMIJULKA 02.02.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam wszystkich na forum bardzo serdecznie. Proszę o pomoc w podjęciu decycji chcem w domu mieć ogrzewanie podłogowe w 100% domu plus do tego w każdym pomieszczeniu po jednym kaloryferze chcę zainstalować kominek z płaszczem wodnym połączony z piecem gazowym i do tego pompe ciepła która bedzie podgrzeała ciepłą wode. Myśle żeby odobno dostawić bufor np. 300na 120l z niego szła by woda na ogrzewanie całego domu i na wode użytkową wszystkie 3 urządzeniabyły by podłaczone do tego bufora. Jak myślicie czy moje rozwiązanie może być czy polecicie jakieś inne rozwiązanie. bardzo proszę o pomoc bo jestem w tych sprawach zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.02.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Jaki jest całościowy kosz tego systemu grzewczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 02.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Jak cie na to stać i nie liczysz sie z kosztami to tak zrób - dla mnie jest to przerost formy nad trescią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMIJULKA 05.02.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) SPORY bo najwyższa oferta to ok 70tyś ale już ze wszystkim nawed odbiorem kominiarskim juz nic mnie nie interesuje ma działać i ide podpisywć tylko umowy z odpowiednimi dostawcami Edytowane 5 Lutego 2013 przez TOMIJULKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMIJULKA 07.02.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Czy nikogo niema na tym forum kto mógłby zproponwać jakieś rozwiązaie na ogrzewanie domu na 100% jest gaz jaki kominek?? płaszcz wodny?? jest sens inwestować w pompy ciepła do podgrzania wody?? Proszę o podpowiedz. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 07.02.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 teoretycznie wiele podpowiedzi już masz na forum wiele razy omawiane. Ja tez mam opcję gaz i kominek, z tym że kominek bez żadnych bajerów. Zamiast pomp ciepła i innych podobnych, poszedłem w stronę WM z odzyskiem ciepła i tyle. Prawdę mówiąc głownie przy wyborze kierowałem się kosztami jakie trzeba ponieść - ktoś powie, że lepsze było inne wyjście, ale równocześnie ten ktoś ma inne saldo na koncie w banku i tyle....ilu ludzie tyle opinii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMIJULKA 07.02.2013 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 łukasz i tu konkretna wypowiedz. Słuchaj czyli uważasz żeby nie pchacsie w pompe ciepła, a powiedz mi z tym odzyskanioem ciepła to zadowolony jesteś daje to cos wogle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.02.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 odzysk ciepła z rekuperatora to dla mnie drugorzędna sprawa (mam dodatkowo GGWC). Z logicznego rozumienia praw fizyki i wielu opinii na tym forum zbudowałem "dom termos", z naciskiem na szczelność - w takim domu bez WM obawiałbym się problemów z wilgocią itp. Tego typu dom daje wymierne efekty, zauważ sama, że teraz montuje się dobrej jakości drzwi, okna - nie ma którędy dmuchać do środka...a właśnie niekontrolowane wywiewanie wychładza dom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ianb 23.02.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam podobne rozwiązanie. Gaz, rekuperacja plus kominek z płaszczem wodnym.Rekuperator , podobnie jak u Łukasza80 ma mi zapewnić komfort "świeżego "powietrza, odpowiednią wilgotność. Nie podchodziłem do tego w kategoriach odzyskiwanego ciepła. Oczywiście spełnia i tę rolę. W br. przy temperaturach -25 C nawiewane powietrze nie było chłodniejsze niż +12.5C.Trudno znalężc konkretne opracowania, które podadzą okres zwrotu tego urządzenia. Paneli słonecznych nie rozpatrywałem-rzadko w okresie ichopłacalności -jesteśmy w domu. Nikt nie potrafił też przekonać do pompy ciepła. Jest na forum wątek, gdzie podawane są konkretne inf.użytkowników tych urządzeń.Za to z całym przekonaniem polecam kominek z płaszczem wodnym. Przetestowałem poprzednio zarówno kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym jak i wymuszonym-nawiew. To drugie rozwiązanie było już lepsze, ale denerwuje mnie słyszalny ruch powietrza w kanałach.Budując ten "ostatni" dom zamontowałem z płaszczem- to jest to. Po 20 min.mam ciepłe "wieszaki" w łazienkach, moment pożniek kaloryfery i podłogę/o ile nie nastąpiło jej mocne wychłodzenie/.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 28.02.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 strasznie przekombinowany ten system. ju u siebie zrobiłem tak:w całym domu podłogówka (w łazience drabinki tylko do ręczników), w kotłowni pompa ciepła z wbudowanym zbiornikiem na ciepłą wodę , co upraszcza instalację i zmniejsza znacząco zajętość kotłowni. W salonie zwykły kominek z rozprowadzeniem DGP na trzy sypialnie na piętrze. Całość działa tanio, dobrze i bezobsługowo (poza kominkiem, który rozpalam okazjonalnie lub gdy są silne mrozy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 01.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Mam tak samo jak Łukasz80. Kocioł dwufunkcyjny gazowy, kominek bez niczego i wentylacja mechaniczna. Podłogówka na parterze, grzejniki na poddaszu. Nie rozumiem po co łączenie podłogówki z grzejnikami w każdym pomieszczeniu? Jakieś argumenty? Zapytam jeszcze, co było w projekcie? Ktoś chyba policzył zapotrzebowanie na ciepło poszczególnych pomieszczeń, była jakaś propozycja kotła, przygotowywania CWU? Edytowane 4 Marca 2013 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 03.03.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Skoro masz dostęp do gazu (sieciowy ?) to po co Ci pompa ciepła, koszt ogrzewania podobny a inwestycyjnie PC to spory wydatek, abonament za gaz i tak płacisz nawet jak zużyjesz mało a bezobsługowość wysoka. Próbujesz dublować instalacje i jeśli masz taką fanaberię to OK ale z ekonomicznego punktu widzenia nie ma to sensu. PS. Kominek z PW zdaje egzamin ale przy gazie raczej mało potrzebny chyba że w Twoim regionie są częste zaniki w dostawie gazu, pamiętaj że w kominku z PW szyba będzie się bardziej kopciła niż przy zwykłym wkładzie i tu nie ma zmiłuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patyk43 04.03.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam!Zmierzam zamontować piec na pelet + kominek z płaszczem wodnym, czy jest sens montowania do tego kolektorów słonecznych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam! Zmierzam zamontować piec na pelet + kominek z płaszczem wodnym, czy jest sens montowania do tego kolektorów słonecznych? PozdrawiamKocioł na pellet+komin+kominek z PW+solary=pompa ciepła czyli bezobslugowo i tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 04.03.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Przecież można wszystko: kogenerator, PC, solary, piec taki czy owaki, bufor, grzałkę w drugiej taryfie... tylko po co? Chodzi o zoptymalizowanie kosztów inwestycji do komfortu i wydatków na ogrzewanie. Panowie. Czytać, czytać, czytać i pytać. (W odpowiednich wątkach) Edytowane 4 Marca 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ianb 05.03.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 @Truteń piszesz, że nie ma zmiłuj się jeśli chodzi o brudną szybę w kominku z PW. Z dotychczasowych doświadczeń śmiem twierdzić, ,że może być inaczej.Miałem do tej pory chyba wszystkie rodzaje kominków. Bardzo tradycyjny z otwartą komorą spalania, rozprowadzeniem grawitacyjnym.Obecnie używam z wymuszonym nawiewem i w budynku mieszkalnym z PW. Kominek Aqua z systemem tzw.czystej szyby. B.suche drewno/ dla twardych gatunków stosuję sezonowanie przez minimum 3 lata/ Po 3-4 tygodniach niewielkie "zacieki" w górnej części szyby i konieczność czyszczenaia.System może trochę przekombinowany, przy dwufunkcyjnym kotle gazowym .Gaz z sieci.Ale jeżeli ma palić się w kominku codziennie /to wymóg żony/ - na podstawie dotychczasowych doświadczeń i opinii znajomych, którzy użytkują z PW wybrałem te rozwiązanie i jestem b.zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 07.03.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ja dla gazu mówię NIE nawet jak mi będzie przy płocie leciał i za darmo mi go podepną pompa ciepła do cwu w pomieszczeniu z grzejnikiem elektrycznym z termostatem-jak za mocno wychłodzi to dogrzewa, cały dom 130m2 na grzejnikach elektrycznych ze sterowaniem do tego płyta indukcyjna, do tego maty grzejne gdzie kafle -kuchnia, korytaż, łazienki i reszta jak większość. Rachunek za prąd średnio z nadwyżką 300zł. Tak to wygląda u sąsiada tanio i z oszczędnością czasu. A jak nie pompa do cwu to nowy bojler z wyświetlaczem lcd też da radę tanio grzać wodę. Po co komu 15 systemów ogrzewania w jednym domu: Pompy pow-wod do -20st C chodzą po ok 25tyś do tego trochę elektrycznego ogrzewania (mata,grzejnik) żeby wspomóc przez 2 tyg mrozów i już.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts