Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt podłogówki

emiloski

Recommended Posts

Na początek przywitam sie ze wszystkimi, nowy tu jestem.

Przeczytalem chyba wszystkie tematy o podlogowce na tym forum ale z kazda nastepna lektura jestem coraz glupszy. :)

Skierowalbym prosbe do jakiegos insalatora ale problemy z kredytek sklonily mnie do zadania kilku pytan tutaj.

A wiec od poczatku. Dom o symbolu DZD1 (dom z dusza) http://www.extradom.pl/projekt-domu-dzd1-kro1000. Postawiony w calosci w systemie ytong energo 36,5. Okna w planie jakies pasywne, styropian na chudziaku 20 cm, 30 welny miedzy krokwiami. Piec gaz kondensacyjny jakies 2-12kW. Ogrzewanie podlogowe calego mieszkania. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem (zastanawiam sie nad GWC)

Pytanie 1: jak podzielic i na ile oddzielnych obwodów salon,

pytanie 2: jak gesto ukladac rury ogrzewania podlogowego

pytanie 3: czy w pokoju dziennym przy duzych oknach robic oddzielne strefy ogrzewania?

pytanie 4: czy grzac podloge w garazu

Pozdrawiam

Pytanie 1....

Możesz zrobić albo dokładny projekt, który Ci odpowie na te pytania, albo zaprojektować podłogówkę "na oko". Jeśli będziesz robił "projekt na oko", to zrób pętle nie dłuższe niż 100m i rozstaw rurek poniżej 15cm. Z tego wyjdzie Ci gdzie ile sekcji. Odnośnie garażu to zdania są podzielone, jedni chcą grzać, drudzy nie. Zależy co chcesz robić w garażu, jak majsterkować, to grzać, jak trzymać auto, to nie grzać. Ja garażu nie ogrzewam, mam tam pociągnięte rurki do ewentualnego grzejnika, ale nie widzę sensu jego instalacji. Podłogówka w garażu może połknąć dosyć sporo kWh.

Możesz zrobić albo dokładny projekt, który Ci odpowie na te pytania, albo zaprojektować podłogówkę "na oko". Jeśli będziesz robił "projekt na oko", to zrób pętle nie dłuższe niż 100m i rozstaw rurek poniżej 15cm. Z tego wyjdzie Ci gdzie ile sekcji. Odnośnie garażu to zdania są podzielone, jedni chcą grzać, drudzy nie. Zależy co chcesz robić w garażu, jak majsterkować, to grzać, jak trzymać auto, to nie grzać. Ja garażu nie ogrzewam, mam tam pociągnięte rurki do ewentualnego grzejnika, ale nie widzę sensu jego instalacji. Podłogówka w garażu może połknąć dosyć sporo kWh.

A jak sprawa wyglada z ogrzewaniem pasma przysciennego lub podokiennego. Jak wiem dylatacja od sciany, pierwsza rurka okolo 15 cm od krawedzi, ale w zwiazku z wiekszym zageszczeniem rowniez i temp bedzie wyzsza. Nasowa sie pytanie czy płyta w zwiazku z roznica temp wewnatrz i na zewnatrz nie bedzie pekała? Czy stosowac dylatacje oddzielajac sekcje ogrzewania przysciennego od sekcji glownej wewnetrznej?

A jak sprawa wyglada z ogrzewaniem pasma przysciennego lub podokiennego.

Możesz zrobić wszystko równo nie przejmując się zagęszczaniem czy rozrzedzaniem. Czy tuż przy ścianie będzie trochę cieplej, czy zimniej nie ma wielkiego znaczenia. To nie apteka, liczy się powierzchnia grzewcza. Dylatacje zrób tak, by oddzielić od siebie większe powierzchnie. Pierwsza rurka może być 15-20cm od ściany, ale nie ma sensu oddzielać strefy przyściennej od środkowej. Oczywiście między ścianą a płytą podłogówki powinien być dystans. Poczytaj o podłogówce na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w

Panowie i Panie, ale co do gestosci i stref podokiennych w salonie. Tam prawie pół "scian" to okna. Przy zwykłym zagęszczeniu jak w pozostałych pomieszczeniach, nie bedzie zimno w tym salonie?? W planach jest piec gazowy kondensat, nie chcialbym zeby z powodu jednego pomieszczenia misiał pracowac na wyzszych temperaturach.

Dzisiaj po rozmowie z projektantem wnetrz nasunęło sie kolejne pytanie. Jak połączyć grzejnik łazienkowy z podłogówką? Jako oddzielny obwód w rozdzielaczu, czy zle mysle? A może elektryczny?

Tam prawie pół "scian" to okna. Przy zwykłym zagęszczeniu jak w pozostałych pomieszczeniach, nie bedzie zimno w tym salonie??....

Jak połączyć grzejnik łazienkowy z podłogówką?

Jeśli się obawiasz, że w tym pomieszczeniu będą większe straty, to możesz trochę zagęścić rurki. Zagęszczenie rurek nie zaszkodzi, spowoduje tylko nieco wyższe koszty materiałów.

Drabinki można podłączyć jako kolejne pętle podłogówki, można zamontować też w nim grzałkę - jeśli będziesz chciał mieć ciepłe latem.