bobasxx 02.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Jak w temacie. Rok 2012 się skończył, a nowych informacji o ECAT brak. Czy myślicie że coś z tego będzie ? Takie niby super hiper tanie urządzenie, bezobsługowe i bezpieczne. Z danych kontaktowych wynika, że to chyba jacyś dwaj bracia Jarosław I Tomasz nad tym pracują. A może z tymi zapisami chodzi tylko o to, żeby się zorientować kto jest gotów na zainstalowanie w swoim domu reaktora ??? http://www.ecat-polska.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 To oryginalna strona firmy Andrea Rossi’s http://ecat.com/ i tam też można zapisać się na jednostkę ECAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 no też czekam nawet się zapisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.02.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ja także podobno to do niczego nie zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ja także podobno to do niczego nie zobowiązuje. z drugiej strony ponoć w pobieraczku też nic nie zoobowiązywało:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.02.2013 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A co, Ciebie też sądem straszyli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A co, Ciebie też sądem straszyli ? NIe ,za stary już jestem na takie chwyty... w necie czytałem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A wracając do tematu, to albo będzie jedna wielka sciema:) albo gwózdz do trumny dla wszelkich innych zródeł ciepła, ale znając nasz kraj (o ile to wypali ) to ogniwo będzie obłożone taką marżą ze na jedno wyjdzie czy ogrzewasz prądem gazem czy weglem.... czy małym ogniwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.02.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Na pewno wymyślą jakiś mądry podatek i będzie tak jak piszesz. To by było zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) Z dostępnych informacji na temat ECAT wynika, że jednostka ECAT o mocy 10 kw pracując z pełna mocą pobiera 1,2 kw/h prądu. Ponadto na rok czasu pracy z pełną mocą potrzebne są dwa wkłady sproszkowanego niklu gdzie jeden z nich ma kosztować do 500 zł. Na podstawie tych danych można wnioskować, że jednostka ECAT pracując z pełna mocą tj.j. 10 kw przez cały sezon t.j. 180 dni zużyje 5184 kw (poprawiono z 3369.6 kw) prądu co w jednej taryfie po 0,65 zł za 1 kw daje nam 3369,6 zł plus 500 zł za jeden wkład niklu to daje nam razem 3869,6 zł kosztów ogrzewania za jeden 6-cio miesięczny sezon grzewczy czyli po 561,6 zł za jeden miesiąc. Tak przedstawiałyby się koszty gdyby urządzenie pracowało cały czas z mocą 10 kw w jednej taryfie prądu:) Jednak większość użytkowników nie potrzebuje do ogrzania swojego domu takiej stałej mocy. Na moim przykładzie gdzie potrzebuję średnio poniżej 5 kw mocy jednostki grzewczej ( a moc chwilowa najwyższa sięga 8,5 kw) - czyli w tym wypadku zużyłbym również tylko 50 % wkładu niklowego to koszt ogrzewania jednostką ECAT mojego domu o powierzchni ogrzewanej 240 m2 po podłogach wyszedłby na sumę 1934 zł za 180 dni t.j. 322,33 zł za miesiąc. Teraz paląc ekogroszkiem to razem z prądem miesięczny koszt grzania w sezonie zimowy kształtuje się u mnie na poziomie 373 zł. . Powyższe wyliczenia to CO plus CWU oczywiście. ECAT ma kosztować ok 16000 zł a więc cena wydaje się być realna. Czas użytkowania jednostki ECAT to 20 lat a więc trochę mniej niż mojego kotła żeliwnego gdzie przewiduje się jego żywotność na ponad 30 lat. Reasumując będę skłonny zainwestować w jednostkę ECAT z uwagi na niskie koszty ogrzewania, niskie koszty inwestycji i bezobsługowość plus czynnik ekologiczny. Z pewnością to będzie przełom ale jak poczekamy to zobaczymy czy i kiedy ECAT będzie ogólnie dostępny i czy faktycznie nie będzie obciążony podatkiem Edytowane 2 Lutego 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.02.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 To oryginalna strona firmy Andrea Rossi’s http://ecat.com/ i tam też można zapisać się na jednostkę ECAT Czp01, nie wygłupiaj się, to jest następny Amber Gold. Gdyby to działało, cały świat by o tym wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) Z mojej strony to tylko teoretyczne rozważania ( jeżeli zimna fuzja to fakt bo w tej dziedzinie jestem zupełnym laikiem ) - jak w pobliskiej hurtowni pomiędzy kotłami będę mógł zakupić jednostkę ECAT to oczywiście przetestuję i zdam relacje jak się sprawuje Z drugiej strony kupujesz jednostkę ECAT - wrzucasz do kotłowni albo do łazienki, podpinasz zasilanie CO i powrót - włączasz do gniazdka i hula. To wydaje się być tak proste, że aż faktycznie nieprawdopodobne Zobaczymy : jak zapisy są rozpoznaniem rynku to ok - ale jak będą wymagane przedpłaty to proponuję nie wpłacać Edytowane 2 Lutego 2013 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 02.02.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) .... 10 kw przez cały sezon t.j. 180 dni zużyje 3369,6 kw prądu co w jednej taryfie po 0,65 zł za 1 kw daje nam 3369,6 zł plus 500 zł za jeden wkład niklu to daje nam razem 3869,6 zł kosztów ogrzewania za jeden 6-cio miesięczny sezon grzewczy czyli po 561,6 zł za jeden miesiąc. Tak przedstawiałyby się koszty gdyby urządzenie pracowało cały czas z mocą 10 kw w jednej taryfie prądu:) ..... Chyba 5184kw prądu. Trochę Tobie się to pomieszało przy obliczeniach.. Edytowane 2 Lutego 2013 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Fakt 5184 kw co daje właśnie 3369,6 zł - ale wynik końcowy się zgadza. Oby były tylko takie rozczarowania z wizją ECAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.02.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A w łańcuszek szczęścia też wierzycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.02.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ostatnia moja wypowiedź w tym temacie - zachęcam do studiowaniamatematyki i fizyki. To bardzo pomaga (również na portfel)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.02.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Z dostępnych informacji na temat ECAT wynika, że jednostka ECAT o mocy 10 kw pracując z pełna mocą pobiera 1,2 kw/h prądu. Ponadto na rok czasu pracy z pełną mocą potrzebne są dwa wkłady sproszkowanego niklu gdzie jeden z nich ma kosztować do 500 zł. Na podstawie tych danych można wnioskować, że jednostka ECAT pracując z pełna mocą tj.j. 10 kw przez cały sezon t.j. 180 dni zużyje 5184 kw (poprawiono z 3369.6 kw) prądu co w jednej taryfie po 0,65 zł za 1 kw daje nam 3369,6 zł plus 500 zł za jeden wkład niklu to daje nam razem 3869,6 zł kosztów ogrzewania za jeden 6-cio miesięczny sezon grzewczy czyli po 561,6 zł za jeden miesiąc. Tak przedstawiałyby się koszty gdyby urządzenie pracowało cały czas z mocą 10 kw w jednej taryfie prądu:) Jednak większość użytkowników nie potrzebuje do ogrzania swojego domu takiej stałej mocy. Na moim przykładzie gdzie potrzebuję średnio poniżej 5 kw mocy jednostki grzewczej ( a moc chwilowa najwyższa sięga 8,5 kw) - czyli w tym wypadku zużyłbym również tylko 50 % wkładu niklowego to koszt ogrzewania jednostką ECAT mojego domu o powierzchni ogrzewanej 240 m2 po podłogach wyszedłby na sumę 1934 zł za 180 dni t.j. 322,33 zł za miesiąc. Teraz paląc ekogroszkiem to razem z prądem miesięczny koszt grzania w sezonie zimowy kształtuje się u mnie na poziomie 373 zł. . Powyższe wyliczenia to CO plus CWU oczywiście. ECAT ma kosztować ok 16000 zł a więc cena wydaje się być realna. Czas użytkowania jednostki ECAT to 20 lat a więc trochę mniej niż mojego kotła żeliwnego gdzie przewiduje się jego żywotność na ponad 30 lat. Reasumując będę skłonny zainwestować w jednostkę ECAT z uwagi na niskie koszty ogrzewania, niskie koszty inwestycji i bezobsługowość plus czynnik ekologiczny. Z pewnością to będzie przełom ale jak poczekamy to zobaczymy czy i kiedy ECAT będzie ogólnie dostępny i czy faktycznie nie będzie obciążony podatkiem czp01 a skąd masz takie szczegółowe dane, z ich strony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 02.02.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) (...) Zobaczymy : jak zapisy są rozpoznaniem rynku to ok - ale jak będą wymagane przedpłaty to proponuję nie wpłacać Będą zadowoleni, jak kolejni naiwni udostępnią im swoje dane... Takim czymś przecież się dziś handluje ... Zapisy... śmiechu warte Edytowane 2 Lutego 2013 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Będą zadowoleni, jak kolejni naiwni udostępnią im swoje dane... Takim czymś przecież się dziś handluje ... Zapisy... śmiechu warte A kto podaje takim stona swoje dane???? hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.02.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 czp01 a skąd masz takie szczegółowe dane, z ich strony ? Można znaleźć w sieci kilkanaście różnych artykułów i stron na ten temat łącznie z uzyskaniem ochrony patentowej przez Andrea Rossi’s . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts