Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, :)

Czy ktoś mógłby poinformować, jak obliczyć linijkę słońca.

Sąsiad chce rozbudować swój dom, w wyniku czego mój dom straci większość nasłonecznienia (i tak niewielkiego bo okna są tylko od strony pd.-zach) i już częściowo przesłonięte przez jego dom.

Nie mam nic przeciwko gościowi, ale myślę, że mam prawo do odrobiny naturalnego światła. W wydziale architektury powiedzieli mi, że trzeba obliczyć linijkę słońca. Czy ktoś wie jak to się robi?

Z góry dziękuję za informacje.

https://forum.murator.pl/topic/17592-jak-obliczy-linijk-soca/

"Słońce w architekturze" Twarowski.

Linijke powinien wyznaczyć pojektant sąsiada zeby udowodnić

do uzyskania pozwoleniana budowe że proj. budynek nie

zacieni ani przesłoni sasiadów.

W wypadku wątpliwości urząd powinien zwrócic się do inwestora

o uzupełnienie dokumentacji projektowej.Linijka powinna być częścią projektu zagospodarowania terenu.

Jeżeli jest Pani stroną w postępowaniu proponuję jako strona zwrócić sie o wgląd do dokumentacji zarządać jej uzupełnienia pismem.

NP. można pójść do sąsiada i poprosić o przedstawienie linijki słońca wyjaśniając że procedura uzykania pozwolenia na budowe zostanie przez panią oprotestowana w wypadku braku załączenia linijki słońca.

Tak czy inaczej linijka słońca to zadanie dla projektanta (inna sprawa że powinna być zrobiona bez "naciągania").

Pozdrawiam.

A tak czy inaczej ostrożnie z protestami :)

https://forum.murator.pl/topic/17592-jak-obliczy-linijk-soca/#findComment-296353