Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No nie żartuj!!!!!!!!! a ja specjalnie sadziłam żeby mieć na nalewki....robią z tego i są pyszne....piłam, z dobrego źródła mam krzaczek
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143296
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • marimag

    10298

  • bogumil

    2217

  • bionda

    1933

  • Bastki

    1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pigwa to wielkie drzewo. Podobne do gruszy.

To taki...szlachetny owoc.

Pigwowiec to bardziej roslina dekoracyjna - KWITNiE PRZEPIĘKNIE !!! Owoce ma jadalne i wiele osób ją stosuje ale to nie to samo co z pigwy.

To kwas nad kwasy, więc trzeba masę cukru.

Pigwowiec jest nieziemsko twardy więc obieranie czy drylowanie to masakra. Kiedys próbowałam i podziękowałam przy drugim owocu.

Pigwa jest miękkawa. Robi się z niej też konfitury czy dżemy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143299
Udostępnij na innych stronach

Moniu a wal do tej Ikeły.

Jak dojdziesz do kuchni i będzie tam tłukła kotlety i piekła ciastka, taka jedna co to cień zbyt duży rzuca - TO JA :D

 

Weź, przestań i roboty nie dokładaj. Nie chce mi się zaplutego monitora czyścić.

 

: ))

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143329
Udostępnij na innych stronach

Beciu, skoro to krzaczek to na bamk masz PIGWOWCA, który nie nadaje się na nalewki bo zejebiście kwaśny.

Nalewke robi się z PIGWY - sta okreslone proporcje cukru itp.

Jaęli ktoś usiłuje zrobić nalewkę z pigwowca według przepisu na pigwówkę, musi odpowiedzni duzo cukru sypnąć bo wyjdzie kwas !

Pestki, też gorzkie więc zepsuja nalewkę.

Przeczytałam artykuł i okazuje się, ze to dwie różne rosliny.

 

Mój tata od kilkudziesięciu lat robi nalewki, w tym właśnie z pigwowca (zawsze mieliśmy na działce kilka krzaczków). Pigwowca używaliśmy też np. do herbaty - dużo bardziej aromatyczny od cytryny (bez obierania - po prostu krojony w cieniutkie plasterki). Pokrojony i kandyzowany - do słoiczków i później np. do ciasta. O ile nie toleruję skórki cytrynowej i pomarańczowej pod żadną postacią, tak pigwowca - uwielbiam. Nalewkę z pigwowca lubię właśnie dlatego, że jest kwaśna. Słodką mogę zjeść czekoladę, ale mocnego alkoholu - w życiu. Chociaż dobrym tokajem nie pogardzę (ale traktuję go jako deser ;)).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143336
Udostępnij na innych stronach

Basiula, że Ty nie masz jeszcze cukrzycy, to cud !

Mocne trunki ???

Z kim Ja się zadaję ;)

 

Z pigwą do herbatki to się zgodzę. Pięknie pachnie.

Moja świętej pamięci teściowa, wrzucała własnie pigwę.

To u niej po raz pierwszy w zyćiu, widziałam takie łoto cóś i próbowałam.

 

Mojej podstawówkowej przyjaciółki ( byłej ) mama, wrzucała do herbaty, młode liście Geranium. Też świetnie smakuje i pachnie. Polecam tym którzy jeszcze nie mieli przyjemności.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143342
Udostępnij na innych stronach

Toż wy możecie na kawie się spotkać...obie do Ikeły ruszacie....:yes:

 

To pytanie czy oficjalna zgoda, szefowej zlotu ? ;)

 

Z tego co wiem, to się nie umawiamy...

A może Ja o czyms nie wiem ...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143343
Udostępnij na innych stronach

Ooooo...widzisz Aniu....barbe dobrze mówi:D Da się:lol2:

 

Beciu.....:lol2:

Pewnie, ze się da.

Wierzę w Ciebie. Ty wszystko przerobisz na procenty ! ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143347
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że się umawiajcie....zgoda szefowej zlotu wydana:D:D:D

 

Ty tak we mnie nie wierz...bo ja taka w gębie jestem mocna....głowa niestety nie ta do %:bash:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143351
Udostępnij na innych stronach

A z takich ciekawostek to Wam powiem, że już drugi rok chodzi za mną przepis na miód z mniszka lekarskiego.

Wszystko byłoby proste i łatwe, tylko skąd ja kuźwa wezmę 154,5 kwiatka z dziewiczych i nie skażonych łąk ? :bash::bash::bash:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143353
Udostępnij na innych stronach

Eeeee, może ze dwa razy w roku się zdarzy, jak na Święta do domu zjadę. Ja raczej nietrunkowa ;). A już piwo to nie wiem, jak można pić - śmierdzi to-to jak szczyny, smakuje obrzydliwie, beka się po tym i sika na potęgę, błeeee...

 

No i gadamy w końcu o pigwie czy o pigwowcu? Bo ja prawdziwej pigwy w życiu nie jadłam ani nie widziałam. Tylko te twarde, małe, pachnące kwasiory.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143355
Udostępnij na innych stronach

To pytanie czy oficjalna zgoda, szefowej zlotu ? ;)

 

Z tego co wiem, to się nie umawiamy...

A może Ja o czyms nie wiem ...

 

Hehe, też się jutro wybierałam do ikeły (ale raczej do tej jankowej), ale wzięli i mi zamknęli na weekend ulicę, przy której garażuję auto. Nie chce mi się kręcić objazdami, więc do ikeły pojadę za tydzień.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/718/#findComment-6143360
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...