Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biondziu a ciebie co napadło ? :lol2::lol2::lol2:

Mamiku, Ja mam przepisy i na żur i na zurek i na barszcz biały ale nawet jesli teraz nastawisz to nie zdązy się ukwasić na niedzielę :(

Ta paciaja potrzebuje od 5 do 7 dni kwitnięcia.

Proces mozna trochę przyspieszyc dodając wode z ogórków kiszonych lub skórkę z PRAWDZIWEGO CHLEBA na PRAWDZIWYM ZAKWASIE ale obawiam sie, ze i na te sztuczki jest za późno.

Jesli chcesz spróbować i zobaczyc co i jak to proszę.

Przepis na żurek

Składniki

• 5 łyżek mąki żytniej 2000

• 500-700 ml wody

• 4 ząbki czosnku

• 3 listki laurowe

• 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.

2. Mieszam dokładnie, dostaję listki i ziele. Słoik przykrywam gazą lub lnianą ściereczką i pozostawiam na blacie przez kilka dni.

3. Jeśli chcę przyśpieszyć fermentację dodaję łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków.

4. Zakwas mieszam codziennie. Gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce.

Przepis na żur owsiany

Składniki

• 6 czubatych łyżek płatków owsianych

• 5 ząbków czosnku

• 4 listki laurowe

• 10 ziaren ziela angielskiego

• 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć.

• 700 ml letniej wody

Przygotowanie

1. Płatki owsiane mielę w młynku do kawy na mąkę.

2. Ząbki czosnku przekrawam na pół.

3. W dużym słoju lub kamionce mieszam wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Jeśli go nie mam pomijam ten etap.

4. Przykrywam gazą i zostawiam na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką.

5. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia.

Przepis na żur gryczany

Składniki

• 5 czubatych łyżek maki gryczanej

• 5 ząbków czosnku

• 4 listki laurowe

• 10 ziaren ziela angielskiego

• 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć.

• 700 ml letniej wody

Przygotowanie

1. Ząbki czosnku przekrawam na pół.

2. W dużym słoju lub kamionce mieszam wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Jeśli go nie mam pomijam ten etap.

3. Przykrywam gazą i zostawiam na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką.

4. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia.

Edytowane przez marimag
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7070986

Pozostaje kopnąć się do Lidla, Tesco, albo innego markeciku i nabyć butelkowany zakwas żurkowy, przeczytawszy uprzednio dokładnie etykietę..
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7070994

W marketach bym nie kupowała.

Na bazarach czy targowiskach jest w sprzedaży taki zakwas który na etykiecie ma napisy czcionką nazistowską.

Jest dobry i kiedyś go używałam.

Nie wiem czy u mamiku ta firma jest dostępna.

https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7071008

Szwabacha, taki niemiecki gotyk, Pusiu.

Ja mam targ pod bokiem i tam kupuję butelkowany. Ale kiedyś robiłam na marketowych. Powiem, że ja jakiejś różnicy nie wyczuwam. W końcu najwięcej zależy od samego kucharzenia, trzeba smak na zupę dobry ugotować, dodać wszystkie specjały i przyprawy. Zakwas, to tylko zakwas. Ale to moje zdanie, a ja jestem taka sobie kucharka. Pocieszam się, moje gotowanie ludziom smakuje.

Mam bażanta w garze właśnie. Dostałam ptaka :) , a on nie może czekać i wkleił mi się jako dodatkowa robota. Będzie pyszny rosół.

https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7071039

No, ja już się wypowiedziałam. Zostaw łobuza jeśli tylko nie stanowi zagrożenia dla kotów.

Trzeba przyznać, że przebiłaś mojego łosia :rotfl: A ja wczoraj pracowałam w ogrodzei i byłam obserwowana zza drogi :) 8 m ode mnie stała sobie z godzinę parka sarenka z koziołkiem i trochę na mnie patrzyli, a troche jedli zieleninkę :)

https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7071237