Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • marimag

    10298

  • bogumil

    2217

  • bionda

    1933

  • Bastki

    1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biondziu a ciebie co napadło ? :lol2::lol2::lol2:

 

Mamiku, Ja mam przepisy i na żur i na zurek i na barszcz biały ale nawet jesli teraz nastawisz to nie zdązy się ukwasić na niedzielę :(

Ta paciaja potrzebuje od 5 do 7 dni kwitnięcia.

Proces mozna trochę przyspieszyc dodając wode z ogórków kiszonych lub skórkę z PRAWDZIWEGO CHLEBA na PRAWDZIWYM ZAKWASIE ale obawiam sie, ze i na te sztuczki jest za późno.

Jesli chcesz spróbować i zobaczyc co i jak to proszę.

Przepis na żurek

 

 

Składniki

 

• 5 łyżek mąki żytniej 2000

• 500-700 ml wody

• 4 ząbki czosnku

• 3 listki laurowe

• 5 ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie

 

1. Do słoika wsypuję mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku.

2. Mieszam dokładnie, dostaję listki i ziele. Słoik przykrywam gazą lub lnianą ściereczką i pozostawiam na blacie przez kilka dni.

3. Jeśli chcę przyśpieszyć fermentację dodaję łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków.

4. Zakwas mieszam codziennie. Gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelewam do butelki i trzymam w lodówce.

Przepis na żur owsiany

 

Składniki

 

• 6 czubatych łyżek płatków owsianych

• 5 ząbków czosnku

• 4 listki laurowe

• 10 ziaren ziela angielskiego

• 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć.

• 700 ml letniej wody

 

 

Przygotowanie

 

1. Płatki owsiane mielę w młynku do kawy na mąkę.

2. Ząbki czosnku przekrawam na pół.

3. W dużym słoju lub kamionce mieszam wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Jeśli go nie mam pomijam ten etap.

4. Przykrywam gazą i zostawiam na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką.

5. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia.

 

Przepis na żur gryczany

 

 

Składniki

 

• 5 czubatych łyżek maki gryczanej

• 5 ząbków czosnku

• 4 listki laurowe

• 10 ziaren ziela angielskiego

• 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć.

• 700 ml letniej wody

 

 

Przygotowanie

 

1. Ząbki czosnku przekrawam na pół.

2. W dużym słoju lub kamionce mieszam wodę z mąką, przyprawami, czosnkiem i sokiem z kapusty lub ogórków. Jeśli go nie mam pomijam ten etap.

3. Przykrywam gazą i zostawiam na minimum 5 dób, mieszając codziennie minimum 1 raz drewnianą czystą łyżką.

4. Gdy zakwas pachnie kwaśno i słodko to znak, że jest gotowy do użycia.

Edytowane przez marimag
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7070986
Udostępnij na innych stronach

Pozostaje kopnąć się do Lidla, Tesco, albo innego markeciku i nabyć butelkowany zakwas żurkowy, przeczytawszy uprzednio dokładnie etykietę..
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7070994
Udostępnij na innych stronach

W marketach bym nie kupowała.

Na bazarach czy targowiskach jest w sprzedaży taki zakwas który na etykiecie ma napisy czcionką nazistowską.

Jest dobry i kiedyś go używałam.

Nie wiem czy u mamiku ta firma jest dostępna.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7071008
Udostępnij na innych stronach

Szwabacha, taki niemiecki gotyk, Pusiu.

Ja mam targ pod bokiem i tam kupuję butelkowany. Ale kiedyś robiłam na marketowych. Powiem, że ja jakiejś różnicy nie wyczuwam. W końcu najwięcej zależy od samego kucharzenia, trzeba smak na zupę dobry ugotować, dodać wszystkie specjały i przyprawy. Zakwas, to tylko zakwas. Ale to moje zdanie, a ja jestem taka sobie kucharka. Pocieszam się, moje gotowanie ludziom smakuje.

 

Mam bażanta w garze właśnie. Dostałam ptaka :) , a on nie może czekać i wkleił mi się jako dodatkowa robota. Będzie pyszny rosół.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7071039
Udostępnij na innych stronach

No, ja już się wypowiedziałam. Zostaw łobuza jeśli tylko nie stanowi zagrożenia dla kotów.

Trzeba przyznać, że przebiłaś mojego łosia :rotfl: A ja wczoraj pracowałam w ogrodzei i byłam obserwowana zza drogi :) 8 m ode mnie stała sobie z godzinę parka sarenka z koziołkiem i trochę na mnie patrzyli, a troche jedli zieleninkę :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/175929-vip-club/page/1335/#findComment-7071237
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...