Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tatuś też już nie ma nic do powiedzenia.

Mari przepraszam, ale nie rozumiem, dlaczego tatuś miał czy ma cos do powiedzenia.

to Wy kupujecie dom prawda ?

sprawdzalas ta odleglosc od granicy ? Czy wszystko ok ??

zlozyliscie juz oferte ???

kurcze jestem zaskoczona, ze juz takie zakupy planujesz ...... zamowilas juz deski, z tego co pamietam, bo pisalas, ze utargowalas rewelacyjna cene ....... ja to jestem ostrozna ........ planowanie tak, ale zakupy? odwazna jestes ;)

odnosnie kanap to chyba sie pogubilas, pokazujesz tutaj nowoczesne, a kojarze kominek jaki chcialas miec, meble, ktore pokazywalas kiedys, dalekie od nowoczesnych ....... zmiany nastapily ???

no i zgadzam sie z Barbe-cue ..... W tym salonie lepiej dac 2 sofy ....... i w ogole wydaje mi sie, ze na 2 jest wygodniej i sa bardziej funkcjonalne

mialam naroznik ........ wcale nie byl taki wygodny ...... i wbrew pozorom duzo osob nie moglo na nim usiasc

nie rozwazalas innej opcji jak naroznik ????

jesli chodzi o zmiany - jesli to stan deweloperski, to pewnie elektryka jest i grzejniki ........sprawdz czy sciany, ktore chcesz przestawic nie maja tego wszystkiego i czy te okna mozna tak spokojnie zmieniac

sorry, ze ja tak zawsze technicznie, ale po prostu patrze na projekt realistycznie i uzytkowo ....... przed oczami mam wizje wszystkich przerobek .... dlatego zanim cos zaczelabym planowac, to przejrzalabym wszystkie dokumenty wszerz i wzdluz, czy zmiany, ktore planuje sa na 100% mozliwe

a jesli to jest dom marzen i oferta wyjatkowo korzystna, to tym bardziej trzeba wnikliwie do tego podejsc :)

Pestko, dzieki za wszystkie namiary, linki, mety, inspiracje :hug:

Słoneczko, widzę, ze sie troszke pogubiłaś.

Wytłumacze najprościej jak sie da.

Dom znalazłam i zamierzam kupić, ale musze miec na to pieniadze.

Pieniędzy nie mam bo najpierw musze sprzedać mieszkanie, którego nie moge sprzedać.

Tatus szanowny moze i nie powinien miec nic do powiedzenia, ale niestety ma....zawsze ma :sick:

Gdyby nie jego stopowanie, utrudnianie, szukanie dziury w całym oraz pewnych wrednych osób, już dawno bysmy mieszkali we własnym domu.

Desek nie zamówiłam....znalazłam i zrobiłam wywiad oraz poczyniłam wstepne ustalenia po to, zeby zrobic wstepny kosztorys i ocenić, czy z naszego budzetu starczy mi na wykończenie tego domu czy nie.

Szukanie desek właśnie, przymierzanie sie do kanap, robienie wstepnych planów i cudowanie na rzutach, to :

- odskocznia

- radocha

- no i spokojne przygotowywanie sie do akcji

Mam czas, dzięki czemu na spokojnie moge sobie przemysleć kilka spraw.

Dzięki Wam kochane, mogę przekopać przepastny internet w poszukiwaniu tego czy owego, przeanalizowac Wasze rady, skorzystać z burzy mózgów itp.

To chyba dobrze, nie ?

Nie chcę stanąc twarzą w twarz z ekipa i dopiero zastanawiac się co i jak.

Nie ma tez co ukrywać że uwielbiam takie planowanie, sprawia mi to dzika radość no i .......nie moge sie już doczekać.

Wiele pomysłów juz mam. Przechodzą ze mną z domu do domu. Czasem je modyfikuję, czasem wzbogacam, ale dzieki takiemu wieloletniemu planowaniu, wiem czego chcę a jeszcze bardziej, czego nie chcę napewno.

O zmianach, wyburzaniu itp. doskonale wiem, zdaję sobie sprawę i wszystko dokładnie sprawdzę.

To stan deweloperski więc naprawdę mogę zmienić bardzo wiele.

Jestem zdania, ze warto się pokuscić o takie demolki o ile one cos wnoszą. Powiększę coś, wycisne jakies pomieszczenie itp.

Fanaberii nie przewiduję :)

Baśku, czmu mnie nie dziwi taka wnikliwa analiza....

Dziękuję Ci serdecznie...kochana jesteś.

Faktycznie...Może lepiej by się stało, gdybym zyła dalej w błogiej nieświadomości, jaki to zwierzyniec i salon figur woskowych, maja niektórzy "designerzy" :lol2:

Kanapy kloce....

Ta ze Swarzędza moze i jest ciężkawa ( zreszta jak wszystkie zbudowane na dole), ale jest zgrabna. Jest na tyle wydłuzona i dopracowana, że jej zwalistość jest do zaakceptowania. Ta Luizkowa, nie :sick: Krótka, jakby dziwnie urwana...

No takie mam odczucia...

Kanapa czarna to propozycja dla koleżanki...

Mamy rózne gusta, wymagania, budżet. Niektórzy widzę, że maja nawet solidnego hopla na tym pukncie ;)

Basiu, czy Ty troszke nie przesadzasz ? Twoja analiza przypomina mi, przygotowania do trudnej operacji na otwartym sercu :lol2:

TO TYLKO KANAPA ! MEBEL !

No pewnie, że ma być ładna, podobać się, wygodna, za sensowny grosz, ale ŻEBY AŻ TAK na to patrzeć ? :lol2::lol2::lol2:

Nie oceniałam przeszyć na poduszkach, nie sprawdzałam wzrostu w rodzinie i nie porównywałam tego ze sposobem ugniatania sie poduszek, nie lizałam, nie głaskałam, nie lezałam pod...

Szukam fajnie wygladającej i w miare lekkiej kanapy/sofy za nieduże pieniadze.

Ikeowskiej chyba nikt nie pobije. Mówie tu o cenie kontra ilość siedzisk.

Te co wkleiłaś sa ładne.

Pytanko...HOM MUCH ?

Mówisz, ze duża nie wejdzie...ze lepiej 2 pojedyncze...

OK.

Może byc i taka opcja.

Problem w tym, ze nie umiem ocenic z tego rzutu, jaka jest odległość od rogu do drzwi tarasowych ( tych na wprost od wejścia do salonu).

Powiedzmy, że narazie szukam kształtu...formy...stylu...

Czy mozesz narysować na rzucie, widziany przez Ciebie układ ?

Czy pomiędzy 2 stojacymi równolegle do siebie kanapami, zmieści się jeszcze jakis stolik ?

Dziewczynki, same wiecie, jaki to problem, znaleźć coś fajnego....

Często same przez to przechodziłyście....

Dziwicie się, ze chcę wcześniej to sobie na spokojnie przemyśleć i dobrać ?

A teraz PEESY...

PS1. Biały posag, ma w reku granaty ! Jeden dla projektanta, drugi dla właściciela no i tez po to, zeby pięknie konweniowała z lampą karabinem !

PS2. Ostatnia sofka Basiu, jest ładna i zgrabna, ale jak na nia patrzę to przypomina mi bardziej kanape z poczekalni. Zachęca do eleganckiego przycupnięcia z gazetką lub filiżanka herbatki. Jakoś nie pasuje mi do domu...do domu pełnego dzieci....

PS3. Bastki, dorwę Cie tu bo ześ sie na skajpie nafoszyła.... Widziałam wszystkie kanapy. Są ok. Co kto komu..., nie ?

PS4. Słoneczko, nie byłam tam drugi raz więc nie zmierzyłam odległości od ogrodzenia do ściany budynku. Przeanalizowałam za to zdjęcia i wyglada, ze jest ok. Zobaczymy na miejscu.

Mam nadzieję, ze nadal tu będziecie zagladać i cos podpowiadać.

Fajnie sobie tak wspólnie poplanować.

:hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug:

Mari, nie obraź się :p, ale popanoszę się u Ciebie.

Mam kłopot z wklejaniem dużych zdjęć bezpośrednio z komputera. Autorus mi napisał właśnie co i jak.

Pozwolę sobie popróbować, a potem wykasuję te śmiecie.

Carriageworks Renovation by Hare + Klein Interior Design-06.jpg

No, pacz co potrafię :rotfl: i małe i duże :yes:

Wykazałam się tępotą skrajną :bash:. Mogłam sama na ten prościutki sposób wpaść ruszając troszkę zasoby intuicji.

Edytowane przez pestka56

No proszę....

Znalazłam układ identyczny jak u mnie czyli kominek zlicowany ze ściana holu.

Fajnie to wyglada :)

http://www.busydoor.com/images/2013/08/Ecectic-Family-Room-Design-Ideas-Stone-Fireplace-Design-Wooden-TV-Storage.jpg

O takim właśnie palenisku myslę tzn. marzę :)

Zdradź szczegóły różniące obie kanapy bo kurcze.. nic nie umiem dojrzeć :cool:

http://www.bohus.no/vare/sofaer/sofaer/4779032731966_s.jpg

Ohio firmy Sits - niższe boki:

http://www.sits.eu/assets/Uploads/_resampled/SetHeight400-OHIOset2rightmatrixl.grey1.jpg

Avignon Furninovy - dodatkowe przeszycie na podstawie

http://www.mti-furninova.pl/en/img1/avignon_2,5_divan.jpg

(inne nóżki pomijam, bo to rzecz zazwyczaj do wyboru)

Basiu, czy Ty troszke nie przesadzasz ? Twoja analiza przypomina mi, przygotowania do trudnej operacji na otwartym sercu :lol2:

TO TYLKO KANAPA ! MEBEL !

Kobieto, nie bluźnij! ;)

Nie oceniałam przeszyć na poduszkach, nie sprawdzałam wzrostu w rodzinie i nie porównywałam tego ze sposobem ugniatania sie poduszek, nie lizałam, nie głaskałam, nie lezałam pod...

Szukam fajnie wygladającej i w miare lekkiej kanapy/sofy za nieduże pieniadze.

E, ja tam wychodzę z założenia, że tylko bogaczy stać na byle co. Jeśli wiem, że raczej nie stać mnie na wymianę sofy co dwa lata, bo stara się zużyła / znudziła, to wolę podumać nad czymś dopasowanym do potrzeb i porządnym.

Ikeowskiej chyba nikt nie pobije. Mówie tu o cenie kontra ilość siedzisk.

No coś Ty! Narożnik w takim układzie, jak wrzucałaś (czyli 3+2) kosztuje 4800. Przyznam, że relacja ceny do jakości baaaardzo niekorzystna. Co do liczby siedzisk (przy okazji - nie mogę się powstrzymać: liczby siedzisk, nie ilości ;)), to już wyżej pisałam - akurat w takim ustawieniu i przy tej sofie wcale nie jest tak dużo miejsca do siedzenia. Narożnik ciut mniejszy (3+1), czyli ten:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/soderhamn-sofa-narozna__0153968_PE312373_S4.JPG

to też ponad 4 tys.

Te co wkleiłaś sa ładne.

Pytanko...HOM MUCH ?

Zważywszy, że wstawiałabyś dwie trzyosobowe, to pewnie TOO MUCH :(.

Problem w tym, ze nie umiem ocenic z tego rzutu, jaka jest odległość od rogu do drzwi tarasowych ( tych na wprost od wejścia do salonu).

Powiedzmy, że narazie szukam kształtu...formy...stylu...

Czy mozesz narysować na rzucie, widziany przez Ciebie układ ?

Czy pomiędzy 2 stojacymi równolegle do siebie kanapami, zmieści się jeszcze jakis stolik ?

Wydaje mi się, że dwie równoległe nie wejdą - ani prostopadle do kominka, ani równolegle. Jeśli ten rzut jest w miarę wierny, to jedynie dwie prostopadłe sofy, każda po ok. 2m. Wcześniej wrzucałam Ci taki układ (ten z wąską spiżarnią). Ale może z konkretami rzeczywiście lepiej zaczekać, aż będziesz miała umowę przedwstępną i realne rzuty mieszkania.

PS2. Ostatnia sofka Basiu, jest ładna i zgrabna, ale jak na nia patrzę to przypomina mi bardziej kanape z poczekalni. Zachęca do eleganckiego przycupnięcia z gazetką lub filiżanka herbatki. Jakoś nie pasuje mi do domu...do domu pełnego dzieci....

Oj, byś się zdziwiła. Jest bardzo wygodna i dość głęboka, a ja jestem wybredna w tym względzie, jak już zauważyłaś - byle czym się nie zadowolę ;). Ale oczywiście nie musi to być Twój ideał - jak słusznie zauważyłaś, mamy różne upodobania i potrzeby. Powiem Ci, że byłam bardzo blisko zrezygnowania z mojego projektu i wysokich boków (to był jeden z MUST HAVE sofy), bo Mynta jest po prostu śliczna. No ale kompromis w postaci dwóch oddzielnych poduszek na siedzeniu to już było za wiele. Firma Sits jest mało elastyczna, jeśli chodzi o drobne korekty (bo zmiana dwóch poduch na jedną to przecież drobna korekta). Co najwyżej można wybrać z kilku rodzajów nóżek czy zaszaleć z tapicerką. A sofa urzekła mnie m.in. pięknie wykończonym tyłem. Spójrzcie na to cudne zaokrąglenie:

http://www.momastudio.pl/products/mynta8401copy.jpg

Ech, muszę przestać patrzeć na to zdjęcie, bo zaczynam żałować, że jej nie wzięłam, choćby i miała być z dwiema poduchami, niskim oparciem i niskimi boczkami.

Basiu, pozwolisz, że sie powtórzę...HOW MUCH ????

O jakich kwotach tu mówimy ?

Pozwolę sobie bluźnić dalej....oczadziałaś ! :lol2:

Dobra, koleżanko sympatyczna...

Mynta cud i mniód, a co sadzisz o Grześku ?

http://www.sits.eu/assets/Uploads/_resampled/SetHeight400-1GIORGIO-3-seater-risko-runner-sand3.jpg

A może masz jeszcze jakies fajne propozycje kanapowe ?

Basiu, pozwolisz, że sie powtórzę...HOW MUCH ????

O jakich kwotach tu mówimy ?

Dokładnie Ci nie powiem (bo po tym, jak się dowiedziałam, że nie zrobią jednej poduchy, zaniechałam tematu), ale jedna trzyosobowa na pewno powyżej 4 tys. Cena straszliwa, zwłaszcza jeśli potrzebne są dwie

Dobra, koleżanko sympatyczna...

Mynta cud i mniód, a co sadzisz o Grześku ?

http://www.sits.eu/assets/Uploads/_resampled/SetHeight400-1GIORGIO-3-seater-risko-runner-sand3.jpg

A może masz jeszcze jakies fajne propozycje kanapowe ?

O, no bardzo sympatyczny koleżka! Naprawdę fajny i urodziwy. A czy równie przyjazny cenowo, co śliczny?

No taki z niego Grzesiu/Jurek...Marek Jurek ;)

Rzeczywiście całkiem sympatyczny...taki zwyczajny i spokojny...

Czy przyjazany cenowo to nie wiem..

Czy Moma ma ceny z letka zawyzone czy raczej standardowe ?

Masz jeszcze innych koleżków...?

Ha, masz intuicję! Jak rozpytywałam o Miętusa, to pani mi powiedziała - uzasadniając, dlaczego nie zmodyfikują sofy - że Sits to potężna fabryka, szyją taśmowo. I że szyją właśnie dla ikei - m.in. sofę Sztokholm. Ale jak porównałam wykończenie obu sof, to po prostu niebo a ziemia! Sztokholmy szyją chyba w piątki po godzinach, na mocnym rauszu. Chociaż sama bryła ogromnie mi się podoba - na niej wzorowałam swoją sofę.

To nie intuicja tylko oko ;)

A tak zupełnie powaznie...znowu będe bluźnić ;)

Nie widzę, zadnej wiekszej filozofii w temacie sof.

Są sofy typu kobyła i sofy typu lekkie.

Kobyły moga być masywniejsze i lzejsze, z zaslonkami i bez, z oparciem prostym lub ukosnym, z brzegami nizszymi lub wyzszymi i to tyle...

Kanapy lekkie maja nóżki a te mogą być : cienkie, grube, smukłe, toczone, kulki, klocki, rurki, prety itp.

Kształt konstrukcji podobny do kobył czyli pochylone, proste, scięte itp itd.

Koniec filozofii...

Jeśli widzę 3 praktycznie identyczne kanapy, siłą rzeczy nasuwa się podejrzenie, ze mogą mieć wspólna matkę...ojców juz niekoniecznie.

Co je różni ?

Pikowanie, przeszycie, wysokośc boczków...

W sumie drobiazgi, które rzecz jasna sporo wnosza do ogólnego odbioru, ale jednak figurke to oni maja taka samą.

Zerknij jeszcze na Bari (Furninova)

Bardzo zgrabna, całkiem niedroga (ciut powyżej 3 tys. - porządnej trzyosobowej tańszej raczej nie znajdziesz) i występuje w kilku opcjach (nóżki, wypełnienie poduch, obicie tapicerowane lub luźne). Siedziałam na niej - super wygodna.

http://www.bbhome.net.pl/uploads/product/1351017732_5678.jpg

W realu też wygląda nieźle (zawsze wyszukuję w guglu zdjęcia z prawdziwych mieszkań, bo widać "zużycie" sofy)

http://img13.tablica.pl/images_tablicapl/76298079_1_1000x700_kanapa-sofa-w-stylu-shabby-chic-prowansalskicena-do-negocjacji-warszawa.jpg