Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestuś, obejrzyj wuntek co go wkleiłam.

Padniesz !

Mari, łopatą mnie ostatnio do głowy trzeba :bash: Proszę jasno i drukowanymi literkami :p

Dziewczyny moje kochane,skarbnice wiedzy wszelakiej,pomóżcie!

Może ktos ma na podorędziu inspiracje z murami w charakterze ogrodzeń:confused:

Chciałabym jeden narożnik płotu ,który stoi zlikwidować ,postawić w tym miejscu mur,w literę L,zrobić taras przy nim,i wtym murze ma być oswietlenie,woda i grill.Cegła mi nie pasuje a kamień jest trudny w tym sensie,że łatwo otrzeć się o kicz.

W razie pytań jestem do dyspozycji:wiggle:

Bionda, zrobię Ci skany z archiwalnego numeru Ogrodów. Przeszukam. Wiem na 100%, że było, bo sama artykuł łamałam. Było kilka stron zdjęć z rysunkami i opisami co do materiałów. Tylko wieczorem, albo nawet jutro dopiero, bo to kilka lat do przejrzenia.

A dlaczego kamieniołom ?

Będzie gites.

Przełamałaś to wszystko deskami na tarasie. Do tego zieleń i będzie miodzio !

Cena...no sama wiesz.

Za gówno zapłacisz mniej.

Przecież to niewiele tej kostki potrzeba...o murku mówię.

Pomyśl o ładnym oswietelniu tarasu i juz jade na grilla.

Jestem w fun klubie białej kiełbaski...remember ! ;)

Bionda, zrobię Ci skany z archiwalnego numeru Ogrodów. Przeszukam. Wiem na 100%, że było, bo sama artykuł łamałam. Było kilka stron zdjęć z rysunkami i opisami co do materiałów. Tylko wieczorem, albo nawet jutro dopiero, bo to kilka lat do przejrzenia.

Pestuś,ale to naprawdę tylko jeśli będziesz miała czas ,nie mam odwagi narażać Cię na takie poswięcenie:hug::hug:

Nigdzie nie spotkałam takich ludzi jak na FM.Coś nieprawdopodobnego.

Bionda - to za wysoki poziom, ja nic nie wymyślę, miałam się wybrać dzisiaj do centrum klinkieru, który ma wszystkie rodzaje materiałów na tarasy, murki, ale utknęłam w ogródku. Może jak tam dojadę to coś wymyślę.

Dziewczyny to jeszcze ja coś dorzucę:

ogrody kopia.jpg

Mój ogródek.

Myślałam o:

tarasie z pergolą,

gdzieś trzeba upchnąć kosze na śmieci,

domek na narzędzia,

malutki ogródek z malinami, dynią, cukinią i może pomidorami?

Boki chcę obsadzić krzakami, trawami, w niższej warstwie kwiatki (byliny) a potem rozchodniki.

Cały środek docelowo ma być rekreacyjny, bez rabatek.

Konieczne jest odgrodzenie się od sąsiadów, sąsiadka naprzeciw cały czas żąda obcięcia drzew i czepia się okrutnie. Ma zapewne nielegalnie postawioną przybudówkę metr od siatki i jest jej ciemno. Żeby obciąć krzew, który właził jej na ogródek przecięła siatkę i go sama docięła:mad: Nie wiem kiedy, ale raczej w lecie jak tam jeszcze nie mieszkaliśmy, był remont a na drugą część działki nie dało się w ogóle dojść bo wszędzie były 2 metrowe chwasty i pokrzywy. Mówiąc wprost kobieta jest stuknięta i trzeba się od niej odgrodzić. Myślałam o 4 pergolach, które postawiłabym z metr od ogrodzenia i obsadziła czymś pnącym.

Z boku sąsiedzi są w miarę normalni, z drugiej strony jest pusto, milion chwastów na dwa metry rośnie.

Drzewa będziemy docinać, żeby nie wchodziły sąsiadom na działkę.

Dziewczyny jakbyście rozplanowały taki ogródek? Szerokość 12 metrów, długość 17 metrów. Ja już mam jakiś tam plan, ale może podpowiecie mi coś innego.

ogrody kopia.jpg

O matko !

Ale nalot ogródkowych dylematów.

Dziewczynki, po kolei bo siem pogubim.

BIONDZIU, szukam fotek...

Mam obsuwkę czasowa bo byłam z dziećmi na placu zabaw.

Moim skromnym zdaniem, im więcej róznych materiałów, tym brzydziej.

Bazuj na 1 lub 2 i ładnie wypełnij zielenią.

W prostocie cały urok.

deska_tarasowa_modrzew_syberyjski_taras_dlh.jpg

7065f_ogrodek-zdjecia_1.jpg

56-Awesome-Outdoor-Kitchen-Designs-with-stone-wall-and-kitchen-table-sink-oven-stove-grill-machi.jpg

Teraz Karramcia...

Nic z tego planu nie widzę.

Gdybyś to narysowała to może i jakoś bym zajarzyła.

Nie za dużo na tej przestrzeni ?

Sąsiadkę wariatkę, delikatnie acz stanowczo, sprawdź.

Jesli faktycznie coś postawiła nie tak i teraz Ty sie musisz bujać to niech ona sie buja !

Postaw tam mur.

Słowo.

Kup cegły...nawet rozbiórkowej i pierdzielnij mur.

Na jego tle, wszystko pieknie będzie wyglądało :)

Idę karmić dzieci.

Odezwę sie później.

Aniu,na 1-wszej inspiraacji bardzo podoba mi się deska i ogólny klimat,na drugiej rządzi kominek,na trzeciej otoczenie.

Na takie palenisko nie mam szans ,z zielenią też u mnie krucho,będzie trochę trawy,na tym rogu chcę wymurować donicę na jakiś jałowiec i poza tym donice z czymś,bardzo zależy mi na chociaż odrobinie klimatu śródziemnomorskiego dlatego na lato postawię tam oleaandry,chociaż już kilka sztuk wykończyłam ale nie poddaję się:p

Oświetlenie jak najbardziej ,w postaci kinkietów raczej nowoczesnych i podświetlenia tej półokrągłej donicy a raczej tego co będzie w niej rosło i wodopój tego typu jakie niedawno pokazywaałaś.

Karramciu,nie znam się na roślinach ale mur z cegły jako tło to rewelacyjny pomysł.

Asiu, skoro klimaty śródziemne to raczej bym pojszła w kamień jak na jednej z fotek.

Z drugiej strony...czy nie będzie to trochę śmieszne ? Sama pisałaś, że boisz się festynu.

U nas ?

Przy naszych okolicznościach przyrody, klimacie, braku słońca....

W tej sytuacji, odeszłabym od tego zamysłu ( no tak jedna nogą) i delikatnie do niego nawiązała poprzez donice własnie, meble, kolorystykę.

Stwórz najpierw "rusztowanie" pod to wszystko a nad reszta będziemy dumać.

Gdzieś widziałam sztuczne oleandry ;) :rolleyes:

Teraz Karramcia...

Nic z tego planu nie widzę.

Gdybyś to narysowała to może i jakoś bym zajarzyła.

Nie za dużo na tej przestrzeni ?

Sąsiadkę wariatkę, delikatnie acz stanowczo, sprawdź.

Jesli faktycznie coś postawiła nie tak i teraz Ty sie musisz bujać to niech ona sie buja !

Postaw tam mur.

Słowo.

Kup cegły...nawet rozbiórkowej i pierdzielnij mur.

Na jego tle, wszystko pieknie będzie wyglądało :)

Idę karmić dzieci.

Odezwę sie później.

Muru nie będę stawiać, będę się czuła jak w więzieniu a to nic nie pomoże bo na poziomie zero mieszkają studenci, ale szurnięta baba mieszka na pozostałych dwóch poziomach czyli pierwszymi i drugim piętrze. Mąż chce płot lamelowy - odpada (uczucie więzienia), cała reszta radzi tuje, których nie znoszę, albo cyprysiki albo jeszcze inny żywy żywopłot. Żywopłot mógłby być, ale będzie rósł kilka lat. Ja myślę o pergolach obrośniętych całoroczno zielonym winobluszczem. Nie chcę babie robić na złość, jak mnie wkurzy na poważnie to wiem co robić, na razie chcę sobie mieszkać sielsko-anielsko, bez konfliktów (taka wada umysłu).

A macie jakiś pomysł na taras? Obecnie w grę wchodzi wersja ekonomiczna:( Czy robić jakieś płytki od krańca do krańca działki? Czy tylko od okna do okna (przyziemia)? I czym to wyłożyć? Płytki jakieś? Na drewno egzotyczne na legarach to mnie nie stać obecnie... Mąż chce plastik udający drewno albo beton udający drewno... Ja jakoś nie bardzo:P tym bardziej, że to też drogie.

Najgorsze, że zaraz muszę podjąć decyzję i w ciągu 2-3 tygodni zrobić ten taras (bo ta komunia... na razie to nie można wyjść normalnie na ogród bo idzie się przez fantazyjną hałdę betono-gruzo-ziemi. Jak nie wybiorę tarasu to mąż zakupi płyty chodnikowe i je tam położy:confused:

Ania a na tym moim planie to co jest nie tak? Nie ma fajnych, darmowych programów 3d do robienia wizek ogrodów. Zrobiłam cuś takiego bo sobie mogę zapisać co gdzie posadziłam/posiałam.

Tu nie chodzi o robienie babie na złośc, tylko wycisnięciu z tego malutkiego metrażu działki, odrobinke prywatności.

Myślałaś ( wiem, że masz wadę ;) ) o wysypaniu żwiru ?

Ładnie i elegancko to wyglada.

Na komunię w sam raz.

A jak juz będzie po libacji winem mszalnym to łatwo usunąc i wymienić na cos innego.

Jestem zdania, ze na tak małej przestrzeni, robienie masywnego tarasu to ciut nie bardzo.

Przytłoczy ogródek.

To musi byc coś na gruncie...delikatne, bez wyraźnych obramowań, murków, barier.

Tak to widzę.

Twój plan nie jest zły...tzn. nie wiem jaki jest bo nazwy roslin mnie otumaniają.

Wzrokowiec jestem i potrzeba mi obrazków.

Zrób to samo, tylko narysuj to co chcesz posadzic.

Nawet róznej wielkości kolorowe kółka dadzą juz jakiś czytelniejszy obraz.

Mam jakiś szajs z forum teraz. Nie mogę wkleić żadnej fotki, a jak już mi się udało u Piu, to wiszą jakby nie do końca je zaakceptowała. Pewna łajza pożyczyła ode mnie cały album z rocznikiem Ogrodów i nie oddała. No, szlag, bo to archiwum mojej pracy :( Jak można trzymać coś pożyczonego 2 lata. A ja o tym zapomniała. No, ale już pamiętam i jak dopadnę, to nogi z d... powyrywam. Mam sporo patio ceglanych, trochę fire pitów, grili i grilo-kominków angielskich. Jakieś fontanny też znalazłam, pwiązane z murem kamiennym, bądź ceglanym. W sumie 40 fotek, z których można czerpać pomysły. Rano mam nadzieję, że będę mogła wrzucać. Karram, do amatorskiego planowania ogrodu w 3D jest GardenPuzzle http://gardenpuzzle.pl/desktop/download Wersja bezpłatna ma trochę mało roślin i inne ograniczenia, ale można wstawić fotkę swojego ogrodu i na niej projektować. Pokazuj też jak wygląda to co wymyślisz w 4-ech porach roku, jak się zmienia.

Karram, do amatorskiego planowania ogrodu w 3D jest GardenPuzzle http://gardenpuzzle.pl/desktop/download Wersja bezpłatna ma trochę mało roślin i inne ograniczenia, ale można wstawić fotkę swojego ogrodu i na niej projektować. Pokazuj też jak wygląda to co wymyślisz w 4-ech porach roku, jak się zmienia.

Ania a jakby tam dać jakieś fajne płytki? Takie co będą się łączyć z trawnikiem. Barier nie będzie, przejście delikatne, ale będę mogła tam sobie stół i krzesła dać, żeby siedzieć i kawę pić, i obiad jeść. Pergolę chcę oprzeć o ścianę, żeby zrobić osłonę od słońca i od sąsiada co go nie ma (bo to na wschodzie). Coś takiego tylko pojedyncze, ale z bokiem z kratą, żeby puścić po tym całoroczno zielone coś:

http://www.warszawacity.pl/files/pict/2013-03-13/warszawa-taras-tarasy-wiata-wiaty-zadaszenie-zadaszenia-pergola-pergole-donice-drewniane-doniczki-drewniane-d-4TExMjY2Nj_o.jpg

Ogólnie ten taras będzie na poziomie ogródka więc różnica będzie w fakturze - trawnik kontra coś. Najchętniej dałabym moje ukochane vivesy:

http://www.vivesceramica.com/assets/images/productos/img_piezas/40GI.jpg ale cena mnie przekracza.