Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

................VIP Club.........................

marimag

Recommended Posts

Dzięki Pestko, spróbuję, na razie robiłam w Virtual Garden, ale drzew było do wyboru 12 i ani jednego świerku:) A poza tym to rośliny to pal licho, w panice sieję jak oszalała różne rośliny, wysadzam do doniczek, rozsiewników (czy jak to się nazywa).

Największy problem mam z tzw. małą architekturą - tarasem, pergolą, umiejscowieniem koszy na śmieci, przyszłego domku na narzędzia i meble ogrodowe. Jakieś ciągi komunikacyjne trzeba wyznaczyć:) No i odgrodzić się od szurniętej sąsiadki co mi siatkę przecina, żeby jałowiec dociąć.

• Odpowiedzi 30,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• marimag

10298

• bogumil

2217

• bionda

1933

• Bastki

1507

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Karram, u mnie taras z desek. To nie ważne :) Ważne, że bez progu podłoga salonu równo łączy sie z tarasem na poziomie trawnika. Jak koszę, dwoma kołami jadę po tarasie. Można zrobić z tzw desek kompozytowych, płyt betonowych udających drewno, są płytki podobne do vivesów (też je kocham), są takie jak gumowe. Robi się z tego m.in. place zabaw.

A może taras ceglany ?

Pod każdy rodzaj trzeba zrobić zabezpieczenie na gruncie. Jeśli potrzebujesz, podrzucę linki i informacje ze zdjęciami.

Nasz taras 3 x 8 m robiliśmy sami tydzień.

Witam w niedzielkę!!

Anula,pokazywałaś tego typu ustrojstwa:

http://i.ebayimg.com/00/s/ODk2WDY3Mg==/$(KGrHqRHJFMFIlJd(NReBSLtPCbvC!~~48_35.JPG

jak dla mnie trochę zbyt ozdobne,bardziej podoba mi się np. takie rozwiązanie:

http://images64.fotosik.pl/143/b96bb25f3172f040med.jpg

Pomarzyć można:

http://mysliwiec.biz/jakubgardner/wp-content/uploads/woda-poide%C5%82ko-poid%C5%82o-ko%C5%82o-m%C5%82y%C5%84skie-kamie%C5%84-%C5%BCarnowy-fontanna-ogrodowa-z-kamienia-mini-fontanna-wodotrysk-rzygacz-zrodelko-zrodlo-zdroj-3.jpg

A tak w ogóle to wklejam link do tej strony,ja po obejrzeniu jej ,jestem chora ,na wszystko:(:(

Jeśli chodzi o sam mur to myślałam o wybudowaniu go z normalnego pustaka i otynkowaniu i wykończeniu od góry małym daszkiem ale to luźny pomysł bo nigdzie nie znałazłam żadnego zdjęcia jak by to mogło wyglądać.

Mój mąż właśnie się na mnie obraził bo nie znalazł dwóch jednakowych skarpetek a ja mu na to,że umowy na parowanie skarpet przez całe nie życie nie podpisywałam i jak będzie je parował to może i moje przy okazji oraz dzieci.:rolleyes:

Chodzi i buczy coś pod nosem :rolleyes:

Pa kochane do wieczorka,bo ja dzisiaj fruwająca jestem.

Karramciu ,kochana ,dopóki ograniczysz się do samej cegły(wodopój i oświetlenie znajdą na niej swoje miejsce) a zrezygnujesz z drutu kolczastego i CKM-u na flance to będzie bardzo przyjaźnie,wrazidlata baba za krzakiem prędzej czy później zepsuje Ci święty spokój.

Tak więc namawiam: stawiaj mur w obronie swojej sielskości i anielskości i przede wszystkim spokoju.

Pozdrawiam.

Hejka dziewczynki.

Sorki, ze wczoraj nie dotrzymałam kroku, ale znowu film mi sie urwał. :sick:

Nie wiem co się dzieje...

Nie mam sił na nic.

Karramciu, Ja wiem, że czas nagli, ze chciałabyś wszystko na raz, ale tak się nie da.

Nie lubie prowizorek, czegoś "na razie" bo potem się zmieni.

Tak naprawdę, nigdy nie będziesz miała skończonego ogródka.

Będziesz czekała na to "kiedyś", kiedy to zamienisz, poprawisz, ulepszysz.

Ja bym zrobiła tak.

Zamiast wydawac pieniądze na błyskawiczną, ale prowizoryczną aranżację, skupiłabym sie tylko na tym co najważniejsze, pociaga za soba największa rozpierduchę i będzie docelową wizją.

Zrób piekny taras na poziomie trawnika.

POSTAW TEN CHOLERNY MUR !

Jesli baba nie czuje, że komuś włazi z buciorami, piłą, granatem to jak zamierzasz ją tego nauczyć ?

Będziesz miała wieczną wojnę.

Po co ?

Stawiasz murek, odgradzasz się, redukujesz do minimum potencjalne preteksty do aneksji przez sąsiadkę no i chyba jedyny, docierający do Ciebie argument to to, że ten murek mógłby się stać, swietnym "rusztowaniem" pod akwen co to go wkleiłas na poprzedniej stronie.

Ze ścieżek bym zrezygnowała.

Za mała działka.

Podziabiesz ją na kwadraty, sekcje...nie będzie to ładnie wyglądało.

Nie widzę tego...

Jeśli juz koniecznie chcesz, to bym poszła w żwir.

Wracając do tarasu.

Jesli powstał by ceglany mur, to i posadzka tarasu, mogłaby być z cegły.

Może okrąg w cieniu pod drzewami ?

Nie wiem czy teraz nie poplączę, ale pisze z pamięci, a obie tzn. Karramcia i Biondzia, zarzuciły ten sam temat.

Tynkowany mur...Biondzia ?

O ile to fajnie wygląda, o tyle jest kłopotliwe w utrzymaniu.

Brudzi się, tynk podchodzi wilgocią, łuszczy się, zacieki od daszka...

Kolejna sprawa, ze jestes odpowiedzialna za murek z obu jego stron.

Nie wiem gdzie miał by stanąc, ale jesli jego plecy będą od strony sąsiada, to masz obowiązek tynkowania, malowania i odnawiania bo obu stronach.

A tak wogóle to Wam strasznie zazdroszczę !!!!

Kasiu z lasu, czemu nic nie pisałaś, że wybierasz się do Wawy ?

Wpadłabyś do mnie, albo byśmy się gdzies umówiły...

Ty to zawsze masz refleksa...dajta spokój !

Dzięki za kciukasy.

Szukam, ale nie widać światła w tunelu.

Dupa !

Przejechałam wczoraj z ludkiem google maps po uliczkach, z nadzieją, że znajdę fajnego trupka z banerem na płocie a tu NIC !!!

Chyba dobrze sie tam mieszka, skoro nikt niczego nie sprzedaje.

Liczę na cynk od kogoś kto zna te okolice, farta, przypadek....

Beznadzieja mi to pachnie....:( :(

Mari, ładuję sobie słuchawkę, żebym mogła z Tobą gadać z ogródka Dobrze piszesz o tym murze, cegle itp. Tylko bez tynku. Kamień i cegła dają się fajnie zaimpregnować i poza tym tak się szybko nie uświnią. Nie mogę nadal nic na fm, SZLAG. Polecam HOUZZ, hasło np. „patio” http://www.houzz.com/patio/p/168 Dla nie wiedzących – klik na zdjęcie rozwija menu związane z konkretnym projektem. Czasem jest tylko sporo zdjęć i inne projekty designere, a czasem nawet plany.

Hej dziewczyny, siedzę cały ranek i ryję po sieci, o houzzie zapomniałam - dzięki Pestko.

Kurka no nie wiem z tym murem... tam jest taki durny układ, że to nie wiele pomoże bo i tak od góry ponad murem sąsiadka będzie mnie widzieć. Tyle, że sekator jej już nie wejdzie i nie będzie mi ciachać roślinek:no:

Mur to jakaś ostateczność, nawet nie wiem czy się tam zmieści bo te świerki to są blisko posadzone. Muszę zmierzyć.

Ania - jaki akwen??? Wobec ścieżek mam podobne odczucia, ale jak będzie mokro to jakoś trzeba będzie przejść albo żwir albo jakaś płyta co pół metra.

Karramciu, z przykrego doświadczenia rodziców wiem, ze takie stare sąsiedztwo, często pozwala sobie na wtargnięcie z gołębnikiem, garażem, płotem, na teren sasiada.

A jakos się dogadamy, flaszka pomoże zmiękczyć nie tylko nogi...

Sprawdź dokładnie, czy nie nalezy Ci się wiecej cm terenu niż to wygląda teraz.

Może jakiś walące i zardzewiały płot, delikatnie "przesunął się " na Wasza działkę.

Drzewa nie musza być problemem.

Można je obejśc, otoczyć, ominąc.

Sprawdź, pomierz, oceń.

Może jakiś geodeta by się wypowiedział ?

Privki Wam wyślę, kto oczywiście zainteresowany.

Martwi mnie, ze sprzedaje to agencja, a na jej stronie tego nie ma.

Kolejna sprawa, to to, ze na jednym portalu to jest i niby aktualne a nigdzie indziej w necie tego nie ma.

Nie moge nic znaleźć, ustalić...szlag jak nie hu... mnie strzela !

Karramciu, to się nazywa łopatologiczny rzut ;) :lol2:

Privki Wam wyślę, kto oczywiście zainteresowany.

Martwi mnie, ze sprzedaje to agencja, a na jej stronie tego nie ma.

Kolejna sprawa, to to, ze na jednym portalu to jest i niby aktualne a nigdzie indziej w necie tego nie ma.

Nie moge nic znaleźć, ustalić...szlag jak nie hu... mnie strzela !

z moich doświadczeń - raczej nieaktualne:(

Aaaaa...

Bez wspracia ojca, nie damy rady.

:( szkoda...